На Рівненщині освятили пам'ятник упівцям

На Рівненщині освятили пам'ятник упівцям
0
На Рівненщині освятили пам'ятник упівцям

У неділю, 16 липня, в селі Кунин що на Здолбунівщині на кладовищі відбулося відкриття та освячення пам’ятного знаку повстанцям чоти Ясенка.

 

 

Освячення пам’ятного знаку здійснив настоятель Свято-Георгіївського храму УПЦ КП отець Георгій.Для усіх присутніх у виконанні вокального тріо «Вишнецвіт» прозвучала повстанська пісня. Представники влади та громадськість здійснили покладання квітів до пам’ятного  знаку  чоті  Ясенка. Вічна пам’ять і пошана Героям України!   Слава Україні.

Історична довідка

Зима 1944 рік. У селах Здолбунівського району було чути гуркіт артилерійської канонади, вечорами над обрієм виднілися спалахи. У зв’язку з наближенням фронту перебудовувалася тактика дій Укра­їнської повстанської армії. На Підспасівському хуторі біля села Кунин були роз­квартировані повстанська сотня Широкого і чота Ясенка  Жителі хутора привітно ставилися до повстанців, діли­лися з ними їжею й одягом, допомагали в усьому.

У сотні Широкого був поранений повстанець. Потрібне було хірургічне втручання. На початку березня спорядили підводу до повстанського шпиталю. Десь на околиці села Суйми її перехопили «визволителі», стали випитувати в людей, хто вони, куди їдуть. Сергій Олійник, їздовий, по­вернувшись, розповів про все, що з ними трапилося. По­передив і про можливе прочісування цих місць. Сотня Широкого покинула хутір, лишилася тільки чота Ясенка.

Шостого березня на світанку, «визволителі» оточили хутір. Вони підійшли зі сторони сіл Кунин, Спасів і Уїздці. Вартові, помітивши небезпеку, підняли тривогу. Повстанці вирішили пробиватися до Уїздецького лісу. Але там їх зу­стріли кулеметним вогнем «визволителі». Впали вбиті й поранені, серед них — чотовий Ясенко, повстанці  Чов­ник, Солонько, Ананій та інші. Зачувши стрілянину, й багато хуторян кинулося до лісу. Та ніхто не добіг.  Загинув і 12-річний Василько Нагула, якого прошили кулі, коли перебігав дорогу. Це бачила мати, вона кинулася до сина, але напад­ники прикладами загнали її до хати. А син, стікаючи кров’ю, помирав у калюжі. Зазнали втрат і учасники розправи. Тому почали діяти ще з більшою люттю. Пішли по хатах.  А в балці, що вела до Уїздецького лісу, все ще стро­чили кулемети та автомати. Проте частині повстанців вдалося  вирватися з вогняного кільця. Десь під обід усе стихло. «Визволителі», зібравши своїх убитих і поранених, поїхали. Жінки і діти вийшли шукати рідних. І побачили жахливу картину: обіч дороги лежали понівечені тіла.

Того кривавого понеділка в Кунині загинуло 9 повстан­ців, ще три — в Уїздецькому лісі.  Вбито й замордовано вісімнадцять мирних жителів. Наступного дня, пізнім вечором, усе село хоронило ху­торян і повстанців. Спільну могилу викопали для дев’яти повстанців, в іншій віддали землі трьох Піддубних, двох Вокальчуків, Демида Солонька, Карпіньчука і Потоцького. Всіх інших родичі хоронили біля своїх рідних. Трьох по­встанців поховали в Уїздцях.  Про такі страшні та трагічні  події ми не повинні  ніколи забувати.

0
# Рівненщина # УПА # Здолбунівщина # освячення пам'ятника
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі