На Рівненщині продемонстрували 3D замок князя Острозького

На Рівненщині продемонстрували 3D замок князя Острозького
0
На Рівненщині продемонстрували 3D замок князя Острозького

До дня народження князя Василя-Костянтина Острозького у мистецькій галереї Острозької академії днями відкрилася виставка «За мурами замків князів Острозьких».

Традиційно в університеті день народження князя Острозького відзначають упродовж тижня, адже точної дати його народження достовірно невідомо. Багато історичних документів подають різні версії. Утім, точно знаємо, що славнозвісний князь народився в лютому після свята Громниці, тепер більш відомого під назвою Стрітення, пише День.

Нагадаємо, що Василь-Костянтин Острозький — це український князь, магнат, воєнний, політичний і культурно-освітній діяч, меценат, одна із найзаможніших і найвпливовіших постатей Великого князівства Литовського у Речі Посполитій, сенатор Речі Посполитої та засновник Острозької академії. Часи князювання Василя-Костянтина Острозького характеризувалися значним розквітом української культури та освіченості народу. Завдяки його зусиллям Острог став центром національного та духовного розвитку.

За словами організатора виставки, директора музею історії Острозької академії Анастасії ХЕЛЕНЮК, вони намагалися підготувати, так би мовити, експозицію-телепортацію, щоб занурити відвідувачів в епоху князів Острозьких. На виставці представлені роботи сучасних українських художників Юрія Нікітіна і Леоніда Ковриги, які зробили спробу відтворити вигляд Острозького замку XVI ст.

«Завдяки співпраці з науковим співробітником державного історико-культурного заповідника Острога Олександром Бондарчуком нам вдалося продемонструвати на виставці деякі археологічні знахідки — цеглу, кахлі, фрагменти черепиці, які були частиною будівель XVI — XVII ст. Такі артефакти є свого роду елементом нашого спілкування з князями Острозькими», — розповіла Анастасія Хеленюк.

Також співробітники музею подбали, щоб виставка була інтерактивною й цікавою для різних категорій відвідувачів, зокрема дітей. Тому всі охочі можуть спробувати відтворити Острозький замок із конструктора, автором якого є Святослав Соколовський — керівник проекту креативних конструкторів «Градо», скласти пазл однієї з картин, відтворити вигляд стародавніх кахлів та ознайомитися з науковою літературою, присвяченою темі будівельної діяльності князів Острозьких.

Родзинкою виставки є 3D-голограма Татарської надбрамної вежі (кін. XV — поч. XVI ст.), яка виготовлена співробітниками музею. Кожен з відвідувачів може побачити, як перетворюються руїни цієї архітектурної пам’ятки на її первісний вигляд.

Нагадаємо, що нещодавно проект острожан щодо реконструкції Татарської вежі зайняв одне здобув перемогу у проектів "Малі міста - великі враження":

Що таке «Культурний барбакан» розповіли єдині від Рівненщини переможці конкурсу від Мінкульту України

Крім цього, під час відкриття виставки говорили про історичні пам’ятки, пов’язані з добою князів Острозьких, які, на жаль, не збереглися до цього часу. Серед них — Єзуїтський колегіум, про який відвідувачам детально розповів професор архітектури Петро Ричков.

Виставка «За мурами замків князів Острозьких» діятиме в мистецькій галереї Острозької академії до кінця березня

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі