На Рівненщині рейдери відбирають у фермерів вирощений врожай і техніку (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

На Рівненщині рейдери відбирають у фермерів вирощений врожай і техніку (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
2
На Рівненщині рейдери відбирають у фермерів вирощений врожай і техніку (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Зараз по всій Україні рейдерським шляхом у селян відбирають землі. Люди не знають, де шукати правди, тому вдаються до радикальних методів: перекривають дороги, пікетують держустанови і вимагають справедливості в судах. Обурені фермери не знають, як повернути своє. І правди знайти – ніде.

Одну зі схем незаконного привласнення землі та урожаю реалізували і на Рівненщині. Ми вам про неї розповімо.

Йдеться про захоплення орендованих паїв рівненської фірми «Поліській стандарт» житомирською фірмою «Цефей-Еко» влітку 2020 року.

В чому суть конфлікту і чому під загрозою фермери?

Мешканці Корецького району віддали свої паї в оренду «Поліського стандарту». Фірма вирощувала на землях різні культури і платила за оренду селянам. 

Зі слів власників земель, влітку житомирська фірма «Цефей-Еко» в обличчі громадянина Цимбалюка сфабрикувала документи і пробує відібрати у рівненської фірми паї. Також у «Поліського Стандарту» відбирають врожай та техніку начебто за борги, селяни ж називають ситуацію, що склалася, «спробою рейдерського захоплення».

(До слова, засновницею ТОВ «Цефей-Еко» є Ірина Гордійчук, вона ж є дружиною відомого рейдера в Україні Андрія Гордійчука. Вона в схемі також задіяна, але не на пряму. Цимбалюк виступає, як «колектор», але все начебто відбувається саме на її прохання).

– Борг, який намагається стягнути у нас «Цефей-Еко» – штучний. Це понад 20 мільйонів доларів США, але жодних достовірних документів про наявний борг немає, – розповідає голова сільради села Іванівка Валентина Скарбарчук. – Зараз люди бояться, що не отримають орендну плату і підприємство втративши врожай не зможе виплатити заробітні плати.

– Яке мають право оці люди, не питаючи мене, моєї матері, нікого, приїхати і робити нам погоду? Це означає, що вони прийшли і забрали вашу хату. Якщо ви такі чесні, приїдьте до нас в село, не з бандитами приїжджайте, не захоплюйте, а задайте нам питання, чи я згоден до вас перейти? Тоді ми будемо з вами говорити, – каже пайовик, житель Березівки Іван Лисюк.

ТОВ «Поліській стандарт» здійснює свою господарську діяльність на території Корецького району на Рівненщині з 2012 року. Засновниками товариства є:

– фірма «Террасід Кюрбісхандель» (дочірня фірма компанії «Голден Керн», належала австрійцю Даякаю Ясміру), яка має 50% статутного капіталу;

– громадяни України Власюк І.В та Саєць Ю.Ю. , які разом мають ще 50% статутного капіталу.

Керував бізнесом вище згаданих компаній в Україні громадян Австрії Даякай Ясмір. Після смерті австрійця 22 листопада 2019 року розпочалися спроби рейдерського захоплення фірми «Поліський стандарт» зі сторони громадянина Цимбалюка Сергія Миколайовича – представника компанії «Цефей-Еко».

З чого все почалося?

Зі слів потерпілих власників паїв, восени 2019 року Цимбалюк підробляє документ з довіреністю, в якій вказано, що тепер він є представником «Голден Керн». На документі стоїть підпис австрійця – справжнього власника «Голден Керна».

А тепер, увага:
австрійця, Даякая Ясміра, на момент підписання документу в Україні не було. Він лежав у лікарні в Австрії в критичному стані і фізично не міг підписати довіреність. Втім, на фіктивних паперах стоїть і його підпис, і дата, і навіть місце, де він був підписаний (місто Київ).

В листопаді власник «Голден Керну» помирає. Після смерті власника, Даякая Ясміра, Цимбалюк надає дочірній фірмі «Поліський стандарт» вказані фіктивні документи і заявляє, начебто фірма «Поліський стандарт» має якийсь борг перед «Цефей-Еко» (понад 20 мільйонів доларів).
 
Чоловік також заявив, що буде забирати борг технікою, яку він дійсно забрав у березні 2020 року.

Після того, як Цимбалюк забрав і продав всю сільгосптехніку, фермерам «Поліського стандарту» цьогорічний врожай довелося засівати своїми силами, тобто старою технікою, що лишилася. Не дивлячись на перешкоди, фермери «Поліського Стандарту» засіяли орендовані земляні ділянки і виростили врожай.

Коротко про події, які відбулися цього місяця


З початку липня рейдери продовжують відбирати «своє», тільки цього разу, врожаєм. Без проведеного аудиту. Під загрозою фермерські землі, які були орендовані «Поліським стандартом». Адже селяни не отримають ні плати за оренду своєї землі, ані коштів за зібраний врожай. Всього рейдери хочуть забрати понад дві тисячі гектарів паїв.

З липня 2020 року Цимбалюк знову намагається блокувати господарську діяльність ТОВ «Поліській стандарт», щоб змусити співвласників Власюка І.В та Сайця Ю.Ю. (співвласників «Поліського Стандарту») продати йому свою частку в статутному капіталі фірми.

15 липня 2020 року близько 14 години представник «Цефей-Еко» Цимбалюк приїхав з невідомими особами спортивної статури. Вони почали перешкоджати фермерам збирати вирощений ними врожай ріпаку на території Іванівської сільської ради, яку орендує ТОВ «Поліський Стандарт». Цимбалюк знову пред’явив договір застави незавершеного виробництва від 23 жовтня 2019 року та заявив, що цей врожай належить йому, тобто фірмі «Цефей-Еко».  

Він навіть пред’явив копію Договору про відступлення права вимоги (цесії) від 16 грудня 2019 року, нібито укладеного між фірмами «Голден Керн» та «Цефей-Еко», за яким нібито до «Цефей – Еко» перейшло право застави на вказаний в Договорі врожай, а саме:

– озима пшениця – 460га,

– озимий ріпак – 171га,

– незавершене виробництво під ярі культури – 1,469га,

..які перебувають в користування ТОВ «Поліський Стандарт». Але, аудиту на момент укладення договору (восени) не було. Як представники «Цефей – Еко» могли знати, скільки саме врожаю вони повинні забрати, якщо на той момент його навіть не посадили?

До слова, даний врожай знаходиться на території Іванівської, Стовпинської, Залізницької, В.Межиріцької, Харалузької, Колодієвської сільських рад.

Представники та юристи ТОВ «Голден Керн» зі своєї сторони заявляють, що договір про відступлення права вимоги є сфальсифікованим та підробленим, адже оригінал знаходиться тільки в однієї сторони договору – директора «Цефей-Еко» Цимбалюка. Другого документа – не існує. До того ж, Даякай Ясмір фізично не міг підписати договори з «Цефей-Еко», так як був відсутній на території України, перебуваючи на лікуванні в Австрії. Про цей факт юристи ТОВ «Голден Керн» написали заяву в поліцію, по даному факту зараз триває досудове розслідування.

18 липня 2020 року громадянин Цимбалюк знову приїхав в село Іванівка з комбайнами (його вантажні машини чекали в сусідньому в селі Великі Межирічі), з Ухвалою від господарського суду Рівненської області (судді Романюка Романа Васильовича) від 14 липня 2020, про задоволення позову від «Цефей-Еко» до «Поліський Стандарт».

Це рішення суду надає дозвіл фірмі «Цефей-Еко» збирати врожай, при цьому «Поліському Стандарту» заборонено перешкоджати збирати, транспортувати чи іншим діям «Цефей-Еко» на паях.

Селяни та власники ТОВ «Поліський Стандарт» вийшли на захист своїх паїв. Але дана Ухвала суду забороняє фермерам збирати вирощений ними ж врожай, так як суд наклав арешт на збирання врожаю для фірми, яка виростила, а саме ТОВ «Поліський Стандарт». (22 липня 2020 року ця Ухвала була скасована тим же суддею Романюком Р.В.).

Після цього  фірма «Цефей – Еко» подала оскарження до Апеляційного суду, і 30 липня 2020 року отримала позитивне рішення на користь «Цефей-Еко». Їм знову дозволили збір врожаю у фірми «Поліський Стандарт».

Наголошуємо, що цією Ухвалою «Поліському стандарту» та третім особам заборонено збирати, транспортувати врожай, а також перешкоджати діям громадянина Цимбалюка.

Власники ТОВ «Поліський стандарт» та власники паїв готові відстоювати і захищати свій врожай та паї власноруч. Захисту від правоохоронних органів немає, вони тільки приїжджають, слідкують, щоб не порушувався порядок, та дотримувалися Ухвали суду.

Селяни на разі є незахищеними від протизаконних дій «Цефей – Еко». Адже тепер фірма контролює не лише паї, які належать «Поліському Стандарту», але й ділянки інших фермерів, які мають свої паї поруч.

Зауважимо, що такі ж дії рейдерських захоплень відбуваються в інших областях України, де селяни тільки самі обороняються від незаконних захватів. Махінації відбуваються за такою ж схемою: створюються фіктивні документи, перераховують на фірму гроші і відбирають компанію.

Додамо, що з власних джерел нам відомо, що служби правоохоронних дій знають про замовлення пана Андрія Гордійчука, щодо рейдерства і мати справу з ним не бажають.

Тим часом найманці пана Цимбалюка вже третій тиждень поспіль ночують машиною в селі, для контролю ситуації.

UPD: КОРД проводить обшуки на фірмі «Поліського Стандарту», рейдери пригнали комбайни, щоб зібрати весь врожай.

Станом на 09:00 ранку 01 серпня 2020 року, на територію фірми «Поліського Стандарту» приїхала поліція і КОРД. Вони проводять обшуки на території підприємства. Вилучають документи. 

Тим часом на поля заїжджають комбайни фірми «Цефей–Еко». Сьогодні вони планують зібрати весь врожай. 

Відео від одного з фермерів села Іванівка, Корецький район, Рівненщина.

UPD 2: 01.08.2020. Що відбувається зараз

Зранку на місце приїхали комбайни та вантажівки фірми «Цефей-Еко». Хочуть зібрати весь врожай. Комбайнери готуються зібрати весь врожай. Підключилася поліція, КОРД. Вони виганяють фермерів з поля. Забороняють протестувати, охороняють порядок і фірму-рейдера.

18:00. На захист врожаю вийшли люди – підприємці, фермери і мешканці села. Стали перед комбайнами і розпочали протест. Кажуть,  якщо будуть забирати їхній врожай – візьмуться за зброю. І додали, що готові віддати життя за те, аби відстояти свої права.   

UPD 3: 03.08.2020

Місцеві мешканці стримують заведені комбайни фірми «Цефей-Еко», які очікують зібрати врожай.

На захист вийшло все село. Люди моляться, співають і сподіваються на диво.

Тим часом поліція погрожує «в’язати» всіх, хто буде протестувати проти незаконного збору врожаю. Зараз з копами спілкується юрист фірми «Поліський Стандарт».

Відео з місця події надали місцеві мешканці

О п’ятій вечора на місце приїхав начальник Рівненського відділу поліції Василь Зелінський. Зі слів очевидців, він погрожує «покласти на землю» всіх пайовиків, які будуть протестувати.

Зараз начальник поліції поїхав до суду, аби взяти рішення судді про дозвіл затримувати пайовиків, які перешкоджають збору власного врожаю. 

Станом на 19:00 з'явилось нове рішення суду, людям його не роз'яснили. Але ситуація пом'якшилася. Схоже, наніч всі роз'їдуться.

2
Кримінал
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі