На Рівненщині у дитячих садочках перевищений показник отруйних речовин

На Рівненщині у дитячих садочках перевищений показник отруйних речовин
0
На Рівненщині у дитячих садочках перевищений показник отруйних речовин

Проблема перевищення вмісту фенолу та формальдегіду у повітрі стало відомо громадськості після гучного скандалу у НВК “Колегіум” минулого навчального року. Тоді після ремонту у гімнастичній залі закладу, діти поскаржились батькам на неприємний різкий запах у приміщенні. Після численних перевірок виявлено, що була порушена технологія вкладання леноліуму.

Наступна скарга та вимога на перевірку, надійшла від батьків у ДНЗ №56.

Нині стало відомо, що шкідливими речовинами довелось дихати і малюкам у Гощі. Порушення були виявлені у дитсадку “Малятко”. Тут вміст шкідливих речовин у повітрі зафіксували  у приміщенні спортивного залу, 1-ї та 2-ї молодшої групи.  

Як повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Рівненській області, їхні фахівці провели планову перевірку на Рівненщині щодо вмісту фенолу та формальдегіду у приміщеннях навчальних закладів. Було  обстежено 71 дитячий та підлітковий заклад, із яких 56 – школи та 15 – дитячі дошкільні заклади.  Всього відібрано та досліджено по 165  зразків повітря закритих приміщень  на вміст фенолу і формальдегіду. 

Перевищення рівнів формальдегіду і фенолу реєструвалось  у приміщеннях навчальних закладів Березнівського, Володимирецького, Гощанського, Корецького, Костопільського, Млинівського, Острозького, Рівненського районів та м. Рівне.    

Невідповідність гігієнічним  нормативам   за рівнем формальдегіду  реєструвалась у  1,2 – 4,7 разів, а за рівнем фенолу – у  1,2 – 2,7 разі

Однією з основних причин  високого рівня фенолу та формальдегіду є проведення будівельних та ремонтних робіт, використання різноманітних лаків та  фарб, деревостружкових плит, облаштування підвісних стель, лінолеуму та ламінату,  встановлення нових  меблів.  

Не менш важливе значення  має кратність повітрообміну, що показує інтенсивність вентилювання приміщень. Іншими словами – це забезпечення вікон фрамугами  та своєчасне провітрювання, наявність та ефективна робота припливно-витяжної вентиляції, забезпечення площі фрамуги до площі підлоги у співвідношенні 1/50.

Відповідно до гігієнічних нормативів гранично допустима концентрація фенолу та формальдегіду у повітрі закритих приміщень навчальних закладів  не повинна  перевищувати відповідно 0,006 мг/м.куб   та 0,003 мг/м. куб.

За науковими даними  встановлено, що пил, пари та  водний розчин фенолу дуже швидко всмоктуються, подразнюють слизові оболонки і мають вплив на нервову систему.  До ознак   гострого отруєння фенолом відносяться:  чхання, кашель, запаморочення, головний біль, блідість шкіри,  нудота. При важкому отруєнні може настати втрата свідомості.

0
Суспільство # Рівне # Рівненщина # дитячий садок # перевірка # формальдегід # перевищення норми
Найцікавіші матеріали
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі