На Рівненщині знову виявили африканську чуму

На Рівненщині знову виявили африканську чуму
0
На Рівненщині знову виявили африканську чуму

В індивідуальному господарстві у с. Гільча Друга, що на Здолбунівщині, зафіксовано випадок африканської чуми свиней. У зв’язку з випадком було прийнято рішення «Про оголошення неблагополучного пункту (спалаху) щодо африканської чуми свиней, встановлення зони захисту та зони нагляду і затвердження Плану заходів щодо недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС у неблагополучному пункті (вогнищі) індивідуального селянського господарства с. Гільча Друга Урвенської сільської ради, зоні захисту та зоні нагляду».

Відповідно до цього рішення, визначено неблагополучний пункт (вогнище) АЧС. Це індивідуальне господарство у с. Гільча Друга. Зона захисту, тобто територія, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем, включає село Гільча Друга загалом та територію, що його оточує до межі наступних населених пунктів.

Зона спостереження (нагляду) має такі межі:

– з північної сторони до початку м. Здолбунів;

– з східної сторони до початку с. Михайлівка Острозького району;

– з південної сторони до закінчення с. Дермань Друга;

– з західної сторони до с. Уїздці включно.
– лісові та польові мисливські угіддя Здолбунівської ГО УТМР, ГО МРТ «Ліски».

Тож до зони спостереження входять села Кунин, Уїздці, Коршів, Клопіт, Гільча Перша, Йосипівка, Урвенна, Загребля, Залісся, Лідаво, В’юнівщина, Замлинок, Дермань Перша, Дермань Друга, Здовбиця, Новомильськ, Івачків, Миротин.

У неблагополучному пункті (вогнищі) працювали спеціалісти районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, Здолбунівської райдержлікарні ветеринарної медицини, працівники Здолбунівського відділення поліції Острозького відділу поліції ГУНП в Рівненській області, Урвенської сільської ради та ін. У межах погодженого Плану заходів вживається відповідних заходів, а саме встановлено пост, на якому облаштовано дезбар’єр, та відповідні попереджувальні знаки. Проведені роботи з вилучення чотирьох свинних туш та трьох трупів свиней, які спалено у визначеному місці за межами населеного пункту та захоронено. У приміщенні хліва та на прилеглій території проведено вимушену дезінфекцію.

У зоні захисту, а саме в с. Гільча Друга, в період до 10.06.2018 необхідно забезпечити забій всіх клінічно здорових свиней, які утримуються у підсобних індивідуальних господарствах громадян. Через стійкість збудника АЧС м’ясо з таких тварин необхідно переробити на тушонки. Заморожувати та засолювати його заборонено. Також заборонено ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті).

У зоні нагляду органам місцевого самоврядування доручено провести збори громадян у населених пунктах з проведенням роз’яснювальної роботи щодо вжиття заходів для профілактики чи у разі підозри виникнення АЧС.

 

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі