На Рівненщину екстрадували напарника російського кілера, який застрелив працівника СІЗО Мамчура

На Рівненщину екстрадували напарника російського кілера, який застрелив працівника СІЗО Мамчура
0
На Рівненщину екстрадували напарника російського кілера, який застрелив працівника СІЗО Мамчура

У вересні 2016 року у одній із багатоповерхівок на вулиці Відінській у Рівному виявили тіло місцевого жителя – працівника СІЗО із вогнепальними пораненнями. Чоловіка вбили в його ж будинку. Згодом виявилося, що до цього причетні кілери з Росії.

В липні 2016 року раніше судимий етнічний росіянин Олег Смородінов отримав завдання від своїх кураторів з РФ: приїхати до України та «прибрати» працівника Рівненського СІЗО, колишнього військового – майора Івана Мамчура, якому ФСБ дали позивний «троянда».

Зірвати «троянду» російські кілери вирішили 16 вересня

Того дня 53-річний громадянин РФ Олег Смородінов чекав на повернення 37-річного працівника СІЗО, Івана Мамчура, з роботи. Перестрівши його в під’їзді будинку, Смородінов здійснив у нього вісім пострілів , після чого довів злочин до кінця ударами пістолетом по голові. Зброю із глушником та вісім гільз поліцейські виявили біля вбитого чоловіка.

В цей час 38-річний спільник зловмисника стежив за обстановкою на вулиці. В його обов’язки входило подати сигнал, що потерпілий зайшов у під’їзд та стежити за недопущенням сторонніх осіб у будинок, щоб не перешкодити злочину.

Також слідчі встановили, що кілери кілька місяців ретельно готувалися до злочину: стежили за «замовленою» особою, придбали зброю.

Після злочину найманці залишили територію України та потягом поїхали до Москви, де отримали винагороду за скоєне – ФСБ РФ подарувала кілеру Смородінову мікроавтобус «Mercedes Vito» і замовила для нього місце в поліції анексованого Криму. Також російські кілери отримали фінансову винагороду – 2000 доларів США та 300000 рублів Російської Федерації.

Про підозру обом зловмисникам було повідомлено у листопаді 2016 року. Тоді ж слідство призупинили, а підозрюваних оголосили у розшук.

17 листопада 2016 року 53-річного Олега Смородінова затримали на підставі ухвали суду під час перетину ним державного кордону на територію Російської Федерації в пункті пропуску Гоптівка Харківської області.

Смородінову обрали запобіжний захід у виді тримання під вартою. В квітні 2017 року його справу направили, слухання за фактом вбивства працівника СІЗО тривають і досі.

*Нагадаємо, обвинувачений — уродженець Російської Федерації, житель міста Маріуполь Донецької області, раніше двічі притягувався до кримінальної відповідальності та загалом відсидів за гратами  15 років. 

Його поплічника, 38-річного підозрюваного, оголосили в національний розшук та в подальшому — у міжнародний.

Оперативники встановили, що він переховувався у Москві. Працівниками Інтерполу було надіслано запити з метою підтвердження інформації, встановлення місця знаходження та затримання підозрюваного.

У червні торік до рівненських правоохоронців надійшло повідомлення про те, що 38-річного чоловіка у РФ затримали та помістили до слідчого ізолятора.

26 серпня, в пункті пропуску Гоптівка була здійснена фактична передача підозрюваного працівникам поліції Рівненської області. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання.

Вчора, 27 серпня, суд задовольнив клопотання слідчого та обрав підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Повну історію вбивства працівника СІЗО Івана Мамчура можна прочитати в матеріалі New York Times: «Росія замовила вбивство, яке не мало сенсу. Кілер заговорив».

Читайте також: Рівненський район вийшов із «червоної» зони: як поділили область

Читайте також: Уряд уточнив категорії іноземців, які зможуть в’їжджати до України в період обмежень

Читайте також: Саакашвілі покидає Україну

0
Кримінал
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі