Над чим потрібно працювати Рівненській області, щоб прийшли інвестиції?

Над чим потрібно працювати Рівненській області, щоб прийшли інвестиції?
0
Над чим потрібно працювати Рівненській області, щоб прийшли інвестиції?

Вчора, 8 лютого, відбувся круглий стіл «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки. Презентація результатів у Рівненській області». Організатором заходу є громадська організація «Школа політичної аналітики «ПОЛІС».

Основною метою заходу було з’ясувати наскільки ефективно Рівненська область використовує можливості Угоди про асоціацію в частині торговельно-економічних зав’язків регіону з ЄС. Основним інструментом оцінювання слугував Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону. До його складу увійшли дві групи показників:

1) індикатори глибини торговельно-економічних зв’язків регіону з ЄС;

2) індикатори рівня інституційної підтримки, яку обласні державні адміністрації забезпечують для підтримання євроінтеграційного поступу.

Незважаючи на наявність негативних і неоднозначних явищ та процесів, загалом динаміка євроінтеграційного економічного поступу регіонів України може вважатися позитивною. За показниками, які відображають здатність долучитися до торговельних відносин з ЄС, області мали сильніші позиції, ніж за показниками якості інституційного середовища для реалізації проєвропейських реформ у торговельно-економічній сфері та управління цим процесом на регіональному рівні.

Рівненська область суттєво підвищила свої позиції, піднявшись на 11 пунктів у рейтингу регіонів з 19-го місця до 8-го у 2016 році. На це вплинуло суттєве зростання торговельно-економічних показників. Найкращі показники області – кількість схвалених експортерів, питома вага експорту та імпорту товарів до країн ЄС, питома вага імпорту послуг з країн ЄС, кількість договорів про двостороннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму, кількість навчальних поїздок з тематики сільського зеленого туризму до держав-членів ЄС. Показники над якими варто попрацювати області –  це індекс інвестиційної відкритості регіону для ЄС, індекс інформаційної підтримки. Через збереження тенденцій відтоку інвестиційних коштів Індекс інвестиційної відкритості Рівненської області для ЄС дорівнював нулю, хоча це пояснюється не тільки загальним зменшенням іноземних інвестицій, а й зменшенням частки інвестицій з країн ЄС (у 2014 – 91,6%, у 2015 – 87,5%, у 2016 – 84,3% від загальної кількості іноземних інвестицій).

«Позитивна динаміка Індексу свідчить про посилення торговельно-економічних зв’язків області з країнами ЄС (позиція регіону зросла на 12 пунктів – з 20-го до 8-го місця). Загальне зростання торговельно-економічних показників зумовлене суттєвим збільшенням вільного доступу товарів та послуг українського походження до країн ЄС и навпаки. У 2016 році Рівненська область посіла перше місце за результатами показників «Кількість укладених договорів про двостороннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму між областю та відповідними адміністративно-територіальними одиницями держав-членів ЄС» (3 договори). Попри наявність плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підготовленого КМУ (Розпорядження від 17.09.2014 р. № 847-р), обласні плани заходів у більшості дублюють національний план заходів. Однак, це зумовлено тим, що план заходів розроблений Кабміном не побудований як індикативний документ з урахуванням регіональних потреб. Хотів би подякувати фахівцям управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА та головному управлінню статистики у Рівненській області за сприяння у підготовці аналітичного матеріалу, який може стати дороговказом щодо подальшого використання можливостей Асоціації з ЄС», - заначив Віталій Лебедюк, керівник Школи політичної аналітики «ПОЛІС».

Захід проводиться в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Школою політичної аналітики «ПОЛІС» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid).

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі