Найпоширеніші причини ДТП в Україні

Найпоширеніші причини ДТП в Україні
0
Найпоширеніші причини ДТП в Україні

Щороку патрульна поліція України оприлюднює звіт про кількість ДТП. У минулому році склалася гарна тенденція – аварій сталося на 7% менше, ніж у 2017 році.

Статистика свідчить про незмінність найпоширеніших причин ДТП з року в рік. Водії припускаються тих самих помилок, не виконуючи вимог ПДР. До того ж частина автовласників їздить із недійсним полісом автоцивілки.

Водіння у нетверезому стані

На жаль, сідати за кермо після вживання алкоголю українці дозволяють собі досить часто. При цьому в приклад ставлять деякі європейські країни, такі як Франція та Німеччина, в яких дозволяється вживання незначної кількості вина або пива.

Алкоголь призводить до зниження концентрації, погіршення реакції на дорожні обставини, втрати контролю за вчинками. Доволі часто спостерігається необґрунтована самовпевненість у власних навичках управління автомобілем.

Одиницею виміру стану сп’яніння є проміле. Дозволений рівень в Украйні – 0,20 проміле. Це відповідає вживанню:

  • Вина та шампанського – 200 грамів для чоловіків та 100 для жінок;
  • Горілки або інших міцних напоїв – 50 та 30 грамів відповідно;
  • Пива – 550 та 330 грамів.

При вживанні більшої кількості необхідно враховувати час на виведення алкоголю. Для кожної людини він може трохи відрізнятися від середнього, бо залежить від маси тіла та стану здоров’я.

У таблиці наведені показники часу виводення алкоголю з організму чоловіків. Для жінок слід додати до розрахункового часу ще годину.

ПДР передбачено суворе покарання для водіїв, що скоїли ДТП у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння:

  • позбавлення права керувати автомобілем до 3 років;
  • штраф від 17 000 грн до 34 000 гривень у разі першого порушення;
  • штраф 51 000 гривень сплачується у разі повторного порушення.

Перевищення швидкості

Висока швидкість – причина довгого гальмівного шляху. Як наслідок – травмування пішоходів та водіїв, заподіяння шкоди майну.

У 2018 році були введені нові обмеження швидкості. Містом автотранспорту дозволяється рухатися зі швидкістю не більш ніж 50 км на годину. Виняток – окремі вулиці Києва, для яких встановлено - 80 км на годину. За межами населених пунктів швидкість не повинна перевищувати 90 км на годину.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/80731-10/page5#n958) передбачені наступні покарання:

  • перевищення швидкості на 20 км/год – штраф 255 гривень;
  • перевищення швидкості на 50 км/год – штраф 510 гривень;
  • перевищення швидкості, що призвели до виникнення аварійної ситуації – штраф 680 гривень або позбавлення права керування від 6 місяці до 1 року.

Ігнорування правил техніки безпеки

Керувати автомобілем у несправному стані небезпечно. Обов’язок водія, згідно з пунктом 2.3 ПДР, – «перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектність транспортного засобу, правильність розміщення та кріплення вантажу».

Кожне авто повинне мати вогнегасник, знак аварійної зупинки та аптечку. Тип вогнегасника встановлено Постановою Кабінету Міністрів -
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/934-2009-%D0%BF.

На жаль, українці також ігнорують засоби пасивної безпеки та не користуються ременями для водіїв та пасажирів. Невеликий розмір штрафу – 51 гривня викликає бажання знехтувати ременем безпеки.

На розгляд Верховної Ради 6 березня 2019 року внесено законопроект про підвищення штрафу у 10 разів – до 510 гривень. У такий спосіб намагаються примусити водіїв та пасажирів користуватися ременями для зменшення травмувань під час ДТП.

Відволікання від процесу ведення авто

ПДР наголошують, що «Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов’язаний не відволікатися від керування транспортним засобом у дорозі».

Читання або набирання повідомлень у смартфоні, балачки із супутниками, вживання їжі чи напоїв, гучна музика – всі ці повсякденні справи відволікають водія від дорожньої обстановки. Знижується концентрація, що призводить до ДТП.

Розмови по телефону заборонені пунктом 2.9 ПДР – не можна «під час руху транспортного засобу користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці». Працівники патрульної поліції рекомендують використовувати гарнітуру «hands free» або зовсім відмовитися від балачок при керуванні.

Штраф за розмови за кермом – 425 гривень.

Погодні умови

Людина не може контролювати погодні умови. Отже тверезий водій, справна автівка, слідування ПДР – це не 100% гарантія відсутності аварії.

Найліпший вихід – утриматися від керування власним авто при зливах, хуртовинах, ожеледицях, туманах та в інших небезпечних погодніх умовах. Якщо це неможливо, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • використовувати гумові шини за сезоном;
  • знизити швидкість руху;
  • тримати безпечну відстань;
  • періодично натискати гальма, щоб впевнитися у надійному зчепленні коліс із дорогою;
  • тримати у чистоті скло, дзеркала та освітлювальне обладнання.

Поліс автоцивілки — must have

Навіть при дотриманні всіх правил дорожнього руху та суперуважному керуванні авто, трапляються інциденти. В таких випадках вже пізно пити боржомі. Проте дійсна автоцивілка суттєво прибереже ваші кошти.

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі