Найстаріше залізничне училище на Рівненщині відсвяткувало своє 140-річчя

Найстаріше залізничне училище на Рівненщині відсвяткувало своє 140-річчя
0
  • Найстаріше залізничне училище на Рівненщині відсвяткувало своє 140-річчя
  • Найстаріше залізничне училище на Рівненщині відсвяткувало своє 140-річчя
  • Найстаріше залізничне училище на Рівненщині відсвяткувало своє 140-річчя

Мова йде про Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту. Вчора, 12 жовтня йому виповнилось 140 років. Здолбунів - одна з найбільших залізничних гілок на Рівненщині.

У 1877 року коштом Південно-Західної залізниці, що перебувала в державній власності Російської імперії, при станції Здолбунів відкрили однокласне залізничне училище за Положенням 1869 року, де, здебільшого, навчалися діти працівників залізниці. Після реорганізації 1905 року училище отримало назву «двокласне міське залізничне училище».

Попри назву «2-класне училище», повний курс навчання тривав шість років. Навчання в Здолбунівському міському залізничному училищі було, здебільшого, платним.

Влітку 1914 року розпочалася Перша світова війна. Училище працювало згідно плану. Наскільки це можливо в умовах, коли населення переживає стан постійної надзвичайної емоційної напруги, коли країна перебуває в стані жорстокої кровопролитної війни, а поруч (через залізничний вузол Здолбуново) щоденно на захід проходять військові потяги з військовими частинами, технікою, спорядженням і продовольством. У зворотному ж напрямку – санітарні потяги та сумні звістки.

Стан фронту та подальший розвиток військових дій у 1915-1916 роках змусив до евакуації на схід значної частини викладацького персоналу та учнів. При цьому 2-х класне міське залізничне училище реорганізували в Здолбунівське жіноче вище початкове залізничне училище та Здолбунівське чоловіче вище початкове залізничне училище, а також Здолбунівське залізничне парафільне однокласне училище, що юридично розмістилися в Києві.

1944 рік… Війна. Після звільнення західних областей України від фашистських загарбників, необхідно було відбудувати народне господарство, забезпечувати перевезення різних вантажів і військової техніки для фронту. З цих причин дуже виросло значення залізничного транспорту. А для його надійної роботи необхідні були робітничі кадри. Для їх підготовки у травні 1944 року було відновлено залізничне училище №1 в місті Здолбунові. Залізничне училище №1 (ЖУ) станції Здолбунів Ковельської залізниці, так воно називалося, було відновлено 14 травня 1944 року.

 За період існування училище дало путівку в життя близько 17 тис. юнакам та дівчатам. Вони працюють на 32 залізницях СНД. З них понад 200 чоловік держава відзначила своїми нагородами. Сьогодні директором Здолбунівського училища є Руслан Шевчук, який з гордістю заявляє

«Училище яке готує професійні кадри для Залізниці вже 140 років!»

Piccy.info - Free Image Hosting

0
# Здолбунів # Рівненщина # залізничне училище
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі