«Наполегливість» NASA вирушила на Марс шукати життя

«Наполегливість» NASA вирушила на Марс шукати життя
0
«Наполегливість» NASA вирушила на Марс шукати життя

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) успішно розпочало місію з дослідження Марсу. Запуск марсохода «Наполегливість» («Perseverance») відбувся 30 липня о 14:50 за київським часом із Космічного центру імені Джона Кеннеді поблизу мису Канаверал, що в штаті Флорида.

Для запуску марсохода використали ракету Atlas V — таку ж, як і в 2011 році, коли NASA відправило в космос попередню марсіанську місію «К’юріосіті». Дату запуску відкладали кілька разів через несприятливі погодні умови. Приземлитися на поверхню Червоної планети апарат має в лютому 2021 року.

«Марс-2020» — це частина «Програми з дослідження Марса», яку NASA оголосила ще в 2012 році. Марсохід «Наполегливість» має зібрати дані про поверхню й атмосферу Червоної планети, аби встановити, чи може там існувати життя — зокрема існування людської колонії.


На фото: Космічний центр імені Джона Кеннеді, звідки 30 липня 2020 року вирушила космічна місія NASA «Марс-2020», фото NASA

Серед іншого, апарат збере зразки ґрунту й кам’яних порід, які в майбутньому зможуть вирушити на Землю — уже в складі нової місії. «Наполегливість» також перевірить способи генерації кисню з марсіанської атмосфери, а також ретельніше дослідить природні умови на поверхні планети — аби вчені змогли встановити, наскільки вони є придатними для людини.

Укомплектований апарат серйозно: 23 спеціальні камери, вдосконалена навігаційна система, експериментальна установка, яка зможе зібрати зразки марсіанського повітря. Ще — два мікрофони, завдяки яким людство може вперше почути, як звучить Марс. Уперше в складі місії на Марс буде безпілотник: 1,8-кілограмовий міні-гелікоптер «Винахідливість» («Ingenuity»). NASA хоче першою продемонструвати можливість польоту на Червоній планеті, де атмосфера в 100 разів більш розріджена, ніж на Землі.

А на випадок, якщо марсіанські форми життя (якщо вони усе-таки існують) колись зацікавляться нами, «Наполегливість» залишить на поверхні Марсу пам’ятну табличку на честь земних медиків, які боролися з коронавірусом.


Фото: NASA

Для заощадження коштів на місію під час створення апарата використовували напрацювання, задіяні в «К’юріоситі», серед яких — механізм посадки марсохода на поверхню Червоної планети й система енергозабезпечення. Вартість «Наполегливості» склала 2,4 мільярда доларів, ще 300 мільйонів заклали для експлуатації марсохода безпосередньо на Марсі.

Детальніше про місію ОАЕ на Марсі в матеріалі: ОАЕ відправили космічну місію на Марс

У липні свої марсіанські місії вже відправили Об'єднані Арабські Емірати й Китай. Місія ОАЕ «Надія» вивчатиме атмосферу Червоної планети — це перша міжпланетна місія для арабського світу. А китайське «Питання до неба» досліджуватиме підземні умови Марса і так само, як і «Наполегливість», спробує знайти на планеті ознаки життя.

За матеріалами: Hromadske.ua

Читайте також: ОАЕ запускають зонд на Марс: чому це важливо  

Читайте також: Марс в 4k: в мережі з’явилось відео Червоної планети в найкращій якості

Читайте також: Чому дехто вважає, що Земля пласка?

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі