Нардеп Тарас Батенко: "Деяким новоствореним громадам на Рівненщині нині не вистачає грошей"

Нардеп Тарас Батенко:
0
Нардеп Тарас Батенко: "Деяким новоствореним громадам на Рівненщині нині не вистачає грошей"

Минулого тижня з робочим візитом побував на Рівненщині народний депутат України від УКРОПу, голова політради партії УКРОП Тарас Батенко. У студії рівненського телеканалу нардеп відверто відповів на наболілі питання суспільства загалом та Рівненського краю. Зокрема, Тарас Батенко гостро розкритикував реформаторів пенсійної системи і тарифної політики. Розповів про те, що депутати від УКРОПу працюють над законопроектом, що захищає довкілля, а також про подальшу долю вживаних автомобілів в Україні.

- Пане Тарасе, скажіть, будь ласка, як представлена партія УКРОП на Рівненщині?

- Партія "УКРОП" створена два роки тому, з того часу відбулися місцеві вибори у 2015 році, ми показали один із кращих результатів в Україні. УКРОП зайшов практично у всі місцеві ради країни. Наша партія широко представлена і в Рівненській області – до місцевих рад обрано понад 50 депутатів. Я вважаю, що це непоганий результат. Крім того, УКРОП зараз бере активну участь у створенні об’єднаних територіальних громад, і за результатами виборів до них, що відбулися в квітні, партія набрала в Україні 9% голосів. Якщо взяти до уваги те, що ми опозиційна партія, яку влада не любить, ми не ходимо строєм, ми критикуємо владу, критикуємо президента, то це дуже хороший результат. Нагадаю, ми зайняли принципову позицію щодо торгівлі з ворогом на сході країни, бо не може бути торгівлі на крові. Фактично патріотичні сили змусили Адміністрацію президента заявити на засіданні РНБО про припинення торгівлі не тільки вугіллям, а й електроенергією та іншим. Серед інших важливих ініціатив моїх колег з УКРОПу є законопроект про посилення відповідальності підприємців, що забруднюють навколишнє середовище. Передбачено підвищення розмірів штрафів у десятки разів. У випадках повторного забруднення винуватцям загрожуватиме позбавлення ліцензії і кримінальна відповідальність. Ми займаємося конкретними речами, вирішуючи локальні проблеми і пропонуючи їх розв’язання через парламент.

Я також впевнений, що нам вдасться навести лад і на ринку продажу вживаного автотранспорту. Для прикладу розкажу про експеримент, який провели активісти, купивши "Запорожець" 1991 року випуску за 250 доларів. Розмитнивши його за 250 доларів у Польщі, активісти поставили його на облік у Євросоюзі. А щоб ввезти авто до України, доведеться сплатити аж 3000 доларів і то після судової тяганини. Ми зареєстрували законопроекти, щоб розблокувати ринок вживаних авто і полегшити їх ввезення з-за кордону. Достатньо лише процедури техогляду, рік випуску авто значення не матиме.

- Які завдання ставить партія "УКРОП" перед депутатами, зокрема, перед рівненськими, які обрані до обласної, міських, районних рад?

- Ми зустрілися з керівним активом Рівненщини: це і молодь, і люди поважного віку. Говорили про ситуацію, яка склалася в регіоні. Найперше, щодо децентралізації, яка має проводитися на благо людей. Але не всі громади, як з’ясувалось, є спроможними. Мене це дуже здивувало. Адже я знаю, якщо йде громада, то вона має бути сильною і спроможною відповідно до просторового плану, затвердженого обласною радою. На жаль, громада вже створена, і нині їй не вистачає грошей, тобто вона є неспроможною. Це є суттєвим недопрацюванням обласної адміністрації. УКРОП займе з цього приводу активну позицію і вимагатиме додаткових коштів, щоб громада не розпалась. Але надалі, перш ніж створювати громаду, варто все дуже чітко прорахувати. Тож УКРОП буде займатися ініціативними групами, адже у серпні буде об’єднуватися Тараканівська громада, а згодом ще близько десяти громад, і треба, щоб усе було зрозуміло. Також у Верховній Раді ми з кількома народними депутатами від УКРОПу зареєстрували низку законопроектів з децентралізації. Вони полягають в тому, щоб міста обласного значення прив’язати до створення об’єднаних територіальних громад, оскільки такі міста є економічно спроможними, і вони "витягуватимуть" довколишні села.

УКРОП бере активну участь у створенні таких громад. Зараз стоїть завдання попрацювати з активом і підготувати кандидатів, які б взяли активну участь у виборах і показали достойний результат.

- Якою є Ваша думка загалом щодо створення адміністративно-територіальних громад?

- Тут є і плюси, і мінуси. Позитивне – це децентралізація, яка зараз здійснюється, якщо, звісно, держава не забере фінансових преференцій, які вона закладає в бюджет. Маю на увазі акцизні товари, орендні платежі – нафта, газ, ПДФО, кошти на ремонт доріг. Якщо обсяги таких асигнувань від держави будуть зменшені і вони перейдуть на фінансування обласних адміністрацій чи безпосередньо Кабміну і меншою мірою ОТГ – згодом достукатися буде важче. І невідомо, як ці кошти згодом будуть розподілятися. Отож влада, наділяючи громади певними повноваженнями, не повинна потім забирати ці кошти, оскільки деякі громади реально отримали великі преференції від держави. Наприклад, ті, які є біля кордону, чи ті, які мають хороші заправки, чи ще якісь переваги. Ми ж чудово розуміємо, що з місцевого бюджету фінансується багато важливих суспільних галузей.

Ми усвідомлюємо, що влада хоче зробити укрупнення районів, що фактично розмиває їхні кордони. У цій ситуації ми маємо розуміти, що не можемо втратити село. Ми не можемо допустити руйнування України через реформи, які йдуть на догоду Міжнародному валютному фонду. Понад два трильйони державного боргу України – це фактично переддефолтний стан. Ми спілкуємося з людьми і разом шукаємо вихід із ситуації. Через це багато молоді та підприємців йде до нас.

- Згідно з опитуванням, яке провів центр політології "Ейдос", партія "УКРОП" увійшла до топ-5 доброчесних непарламентських партій з показником 66% і як така, що має шанси на перемогу на майбутніх парламентських виборах.

- Так, ми як патріоти хочемо бути максимально чесними з нашими виборцями та контролюючими органами. Також УКРОП не приховує спонсорських коштів. Ми вкладаємо в поліграфію, в рекламу – все має бути чесно. Ми можемо відповідати перед суспільством і перед державою. Ми ж не є парламентською партією, яка фінансується з державного бюджету. І тим не менше, в нас теж є офіси, громадські приймальні, працівники. Ми йдемо правильним шляхом створення партії – знизу догори. А щодо парламентських виборів, які мають відбутися у жовтні 2019 року, то ми маємо бути у повній бойовій готовності і прийдешні вибори до ОТГ сприймаємо як їхню генеральну репетицію.

 

Беріть участь в оцінюванні цього матеріалу! Натискайте "лайк" або "дізлайк" - впливайте на рейтинг!

Включайтеся в обговорення цього тексту на наших сторінках у соціальних мережах https://facebook.com/sitevse та https://vk.com/vse_rivne

0
Політика # Рівненщина # народний депутат # партія УКРОП # Тарас Батенко
Найцікавіші матеріали
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі