Народжувати по-європейськи: чому Рівненський перинатальний центр обирають подружжя не тільки з Рівненщини, а й з усієї Західної України

Народжувати по-європейськи: чому Рівненський перинатальний центр обирають подружжя не тільки з Рівненщини, а й з усієї Західної України
3
Народжувати по-європейськи: чому Рівненський перинатальний центр обирають подружжя не тільки з Рівненщини, а й з усієї Західної України

Робимо крок вперед – йдемо за позитивом і зрушеннями, які впливають на якість нашого життя. Починаємо з самого початку, з народження, тобто з перинатального центру. Отже, чому непліддя – не вирок для жінки, чому в перинатальному за статистикою передчасних пологів менше і знизилась захворюваність новонароджених? Статистика – річ вперта, і в цьому закладі вона говорить і про те, що знизився рівень перинатальної смертності і знизився рівень вагітностей, що закінчуються абортами. Загалом же у консультативно-діагностичному відділенні було проконсультовано за минулий рік понад 1100 жінок. Що ж сприяє такій ефективній роботі, безпосередньо цікавимось у завідувачів відділень.

Цілінська Маргарита Іллівна, начальник центру планування сім’ї та репродукції людини розповідає, що непліддя – це вже  не вирок для жінки.

- Перевагою центру планування сім’ї та репродукції людини сьогодні є те, що ми, як структурний підрозділ перинатального центру, маємо таку можливість, яку не мають багато інших закладів та перинатальних центрів, а саме ми можемо надавати комплексну послугу замкнутого циклу: від консультацій непліддя до вагітності, виношування і спостереження за вагітністю, а потім безпосередньо народження діток - і все це в одному закладі!

Для нашого відділення, яке займається здебільшого проблемами непліддя, одним з основних методів діагностики є інформація щодо прохідності маткових труб. І отримати таку інформацію можна завдяки гістеросальпінгографії — рентгенологічного обстеження прохідності маткових труб. Нещодавно встановлене у нашому закладі нове рентгенологічне обладнання дозволяє нам  всебічно обстежувати пацієнтів, не скеровуючи їх до інших лікувальних закладів. Це апарат нового покоління на три робочих місця, з допомогою якого ми можемо робити вже рентгеноскопію. На цифровому обладнанні все відбувається швидше, а майбутні мами зайвий раз не відчувають хвилювань. Багато закладів, які не мають такої апаратури, роблять це за допомогою ультразвукового апарату, але це не так точно і інформативно. На нашому  сучасному  рентген-апараті зображення іде як в прямій трансляції, ми одразу бачимо те, що ми робимо.

Пацієнтів в нас більшає з кожним місяцем і роком

На сьогодні ми робимо до 40 рентгенологічних обстежень в місяць. Пацієнти з інших областей,  як то   Тернопільська,  Волинська, не маючи можливості здійснити такі обстеження за місцем проживання, звертаються до нас. Тож, якщо  у нас є  вільні місця,  ми звичайно їх приймаємо. Але в першу чергу, ми -  заклад для пацієнтів Рівненської області. З кожним місяцем і роком пацієнтів в нас більшає. Раніше перинатальний центр мешканці області  сприймали тільки як пологовий будинок, тобто, що тут тільки народжують. А оскільки непліддя - гінекологічна проблема, то до нас  звертались не часто. Наші успіхи в лікуванні безпліддя сприяють поширенню інформації про те, що на базі перинатального є відділення планування сім’ї та репродукції людини, і   з кожним місяцем пацієнтів у нас все більше. Це означає, що нам довіряють, ми працюємо і маємо результати. Кількість вагітностей, які настали після лікування у нашому центрі,  порівняно з попередніми роками збільшилась удвічі.

Загалом же по Україні  народжуваність нині падає. Рівненська область тим не менше, залишається в трійці лідерів по народжуваності, особливо завдяки північним районам,  де в сім’ях виховується від 5 до 10-12 дітей.

Дитину може мати кожна жінка

Діагноз безпліддя – це не вирок. Подружжя, яке хоче і може мати дитину, але яке потребує втручання за допомогою певних методів і технологій, досягає своєї мети.  Непліддя – це діагноз для лікаря, який  працює в цьому напрямку з парою. Якщо проблемою є чоловічий фактор - лікується партнер, якщо проблема пов’язана з непрохідністю маткових труб – тоді є допоміжні репродуктивні технології для трубного непліддя, якщо проблемою є  інфекція, то вона санується, відсутність овуляції — використовується  гормональна стимуляція.

Тільки якщо вже, на жаль, втрачено час, коли із віком відсутні  власні здорові яйцеклітин, така пара може мати дитину, але за допомогою  допоміжних репродуктивних технологій, а саме  -  екстракорпорального запліднення. В такому разі, ми пари консультуємо, лікуємо, сануємо і   скеровуємо для екстракорпорального запліднення в заклади, які спеціалізуються на цих технологіях.

- Керівництво перинатального зажди звертає увагу на те, щоб відбувалось оновлення і закупівля сучасної апаратури, того, що потрібно саме дітям- говорить Ковальова Галина Семенівна, заступник головного лікаря з неонатології. - З кожним роком кількість недоношених дітей в нашому закладі зростає і складає на даний момент близько 10 %. Це пов’язано із тим, що перинатальний центр розрахований саме на те, щоб тут народжували жінки з передчасними пологами до 34 тижнів, а також ті,  у яких є патології вагітності, або соматичні захворювання, як то  - захворювання печінки, серця, судин, нирок та інших органів.

Нещодавно встановлений рентген-апарат дуже якісний, точний цифровий апарат, який для нас неонатологів дуже важливий тому, що недоношені немовлята, дітки  із вродженими вадами, а також новонароджені з відхиленнями в здоров’ї потребують рентгенологічного  обстеження. І залежно від того, які будуть результати обстеження, визначається напрямок лікування дітей. Також, цей апарат дозволяє робити обстеження майбутніх мам без шкоди для здоровʼя малюків, які мають народитися.

Ми дуже вдячні обласній владі, яка посприяла нам у цьому питанні! І дуже дякуємо, що в кінці минулого року, були виділені кошти для закупівлі такого обладнання, як  пульсоксиметри. Це також дуже важливо, адже вони слідкують за показниками життєдіяльності новонароджених і сприяють ранньому виявленню діток із вродженими вадами серця.

Нам вдається раніше виявляти патології, відповідно вчасно скеровувати  маленьких  пацієнтів на необхідне лікування у спеціалізовані заклади.

Крім того, нам вдалося закупити ще лампи фототерапії для лікування  жовтяниці новонароджених.

Ще допомагають неопафи – важливе обладнання для штучної вентиляції легенів, у разі народження  недоношених діток. За допомогою апарату перші вдихи ми даємо «під тиском» і легені дитини краще адаптуються після народження і краще піддаються лікуванню.

- В останні роки, особливо з початком і закінченням зими, йшла навала пацієнток з ГРВІ, - розповідає завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Дрозд Віктор Васильович, - часто, як наслідок, ГРВІ ускладнювались  вірусними або  бактеріальними пневмоніями. Вже за цей осінньо-зимовий період часу в нашому закладі  проліковано до  20 пацієнток. Переважна більшість з них вже здорові, бо їм була вчасно надана медична допомога. А це завдяки тому, що тепер ми маємо можливість спокійно і вчасно зробити рентгенологічне обстеження хворих вагітних, яке допомагає визначити точно, чи є захворювання легень чи ні.  Цей апарат з високою диференціальною розріджувальною здатністю і  розширеним діапазоном режимів, якісно показує зображення на екрані. Також, своєчасне обстеження вагітних і породілль з тяжкою акушерською та екстрагенітальною патологією допомагає  своєчасно встановити діагноз та надати адекватну  інтенсивну допомогу.

На фейсбуку Олексій Муляренко (28 лютого) також залишив коментар стосовно купівлі нового рентгенапарату і додав фото:

Щороку Обласний перинатальний центр заклад проходить ресертифікацію на відповідність міжнародним стандартам якості ІSO. Усі відділення закладу пройшли атестацію на відповідність звання “Чиста лікарня  - безпечна для пацієнта”. При цьому перевіряється в першу чергу санітарно-епідеміологічний стан відділень.

Перинатальний центр у своїй роботі застосовує новітні перинатальні технології. Тут діє 9 індивідуальних пологових залів, в тому числі один пологовий зал для інфекційних хворих та операційний блок на дві операційні зали. Пологові зали оснащені обладнанням – м’ячі, шведські стінки, килимки, стілець для пологів. Є столики з матрасиками з підігрівом, тонометри, акушерські стетоскопи, настінні годинники з секундною стрілкою. Кожен пологовий зал забезпечений мішком Амбу з масками та ларингоскопом для ефективної первинної реанімації за потреби.

Понад те, лікарі перинатального центру вивчають проблеми, пов’язані з вагітністю, та шляхи їх вирішення. Так, завдяки спільній роботі  з вивчення  варикозного розширення вен у вагітних, акушери-гінекологи на чолі з головним лікарем Єнікеєвою В.М. та судинний хірург  Антонюк-Кисіль В.М., напрацювали нові методики надання медичної допомоги вагітним з цим захворюванням. За результатами досліджень заклад отримав 4 патенти на використання новітніх способів лікування варикозного розширення вен у вагітних. Завдяки впровадженню нових технологій, значно зменшилась кількість акушерських кровотеч та у закладі  вдвічі зменшилось число жінок з видаленою маткою при кровотечах. Ці напрацювання стали предметом інтересу для колег не тільки з України, але й з-за кордону.

Спілкувалась Ольга Успішна

3
Суспільство # Рівне # обласний перинатальний центр # сучасна медицина
Найцікавіші матеріали
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі