Названо лауреатів Breakthrough Prize, міжнародної премії за науковий прорив

Названо лауреатів Breakthrough Prize, міжнародної премії за науковий прорив
0
Названо лауреатів Breakthrough Prize, міжнародної премії за науковий прорив

Названо лауреатів Breakthrough Prize, міжнародної премії за науковий прорив

Breakthrough Prize – фонд, заснований групою мільярдерів, серед яких Цукерберг та Брін, що спонсорує проривні наукові відкриття та матеріально заохочує молодих науковців. Цього року загальний фонд премій склав майже 16 мільйонів доларів, а головною відзнакою нагородили дослідників атомного годинника на оптичній решітці, модифіковану РНК технологію, роботу над визначенням послідовності ДНК та інші роботи.

У фонді також є премії для молодих науковців – New Horizons – та окремі нагороди за досягнення чи відкриття у конкретних галузях. Сам Breakthrough Prize вручають щороку за трьома напрямками: математика, наука про життя та фундаментальна фізика. Кожна номінація може мати кілька переможців, кожен з яких отримує по три мільйони доларів. І, так, це найбільша грошова премія, що стосується наукового світу.

Нині лауреатами в галузі фундаментальної фізики стали японські вчені, які зробили значний внесок у винахід та розвиток атомних годинників на оптичній решітці. Говорячи просто, пристрої такої точности дозволяють нам краще перевіряти фундаментальні закони природи. Атомні годинники на оптичних решітках працюють на спійманих в «оптичні пастки» атомах. Це стає можливим завдяки масивам лазерів, пучки котрих перетинаються і утворюють зони великої оптичної щільности, куди поміщають нейтральні атоми. Так створюється певна довжина хвилі лазера, яка не впливає на перехід між електронними рівнями у атомах, який, власне, і вимірює атомний годинник.

На фото: Експериметальний прототим атомного годинника з решітками. Щось подібне зконструювали японські вчені. Джерело: JILA/NIST

Просто уявіть: за 30 мільярдів років такий годинник матиме похибку в 1 секунду.

Атомний годинник на оптичній решітці планують застосовувати у навігаційних системах, зокрема GPS, та пошуку малих гравітаційних хвиль через пульсації в просторі-часі. Науковці також продовжують пошуки темної матерії, в пошуках якої годинник також стане в нагоді.

В галузі наук про життя премії видали за розробку:

– тафамідіса – препарату, що уповільнює розвиток серцевих захворювань

технології отримання модифікованої мРНК (завдяки якій вакцини виробляються швидше)

– доступного методу масового визначення послідовностей ДНК

Математичну нагороду отримав Такуро Мотідзукі – за проривну роботу в теорії розшарувань та алгебраїчній геометрії. Фактично Мотідзукі наблизився до сингулярностей – точок, де завчені нами рівняння більше не мають сенсу – і підтвердив багацько попередніх гіпотез.

Окрім того, фонд оголосив майже два десятки лауреатів премії New Horizons за досягнення у фундаментальній та експериментальній фізиці і математиці. 13 вчених-початківців отримали по 100 тисяч доларів кожен, а також троє математикинь, що тільки-но починають наукову кар’єру.

У минулому році премією Breakthrough Prize відзначили роботи з дослідження темної матерії, теорії стохастичного аналізу, а також технологію конструювання білків, вивчення механізмів батьківської поведінки, виявлення ДНК ембріона в крові матері і дослідження механізмів очищення мітохондрій.

За матеріалами: Tokar.ua

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі