Небезпечні яйця: першачків з Рівненщини на лікарняні ліжка поклала сальмонела

Небезпечні яйця: першачків з Рівненщини на лікарняні ліжка поклала сальмонела
0
Небезпечні яйця: першачків з Рівненщини на лікарняні ліжка поклала сальмонела

Як повідомляли раніше, 4 вересня дев’ятеро першокласників Зарічненського НВК «ЗОШ І ст.–гімназія» опинились у інфекційному відділенні Зарічненської ЦРЛ. У лікарню діти потрапили з ознаками  кишкової інфекції. Вже у наступні два дні кількість хворих дітей збільшилась. Що їли діти у той день та які наслідки шкільного обіду читайте у нашому матеріалі далі.

На нинішній день хворих дітей вісімнадцятеро: 14 дітей лікуються у медзакладі,  ще 4  – амбулаторно.

«Всього 18 хворих, з них 9 середньої важкості та 9 легкої», – каже завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор Мороз, – «Спеціалістами ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводиться епідеміологічне розслідування причин виникнення захворювання у дітей та робота із ліквідації вогнища».

Усі діти першокласники. У свій перший навчальний день, школярики пішли обідати у шкільну їдальню. Нудоту та головний біль діти відчули невдовзі по обіді. Не забарилась температура та діарея. На вечір стан вісьмох дітей погіршився і вони потрапили до лікарняного ліжка.

Згодом «компанія» першачків у медичному закладі збільшилась. Усі вони знаходяться в інфекційному відділенні. Побачити дітей – зась, поки встановлюють причини інфекції – там карантин.

Що ж їли того дня діти у школі? А частувалися вони картопляним пюре з куркою, вареним яйцем, салатом з помідорів, млинцями та кавовим напоєм. Щоб дізнатися, що ж спровокувало масове отруєння у дітей, працівники  санепідемстанції взяли на експертизу залишки страв. Аналізи роблять усім дітям, які того дня заходили у їдальню, перевіряють також і її працівників та усі продукти на кухні. А ще заборонили харчувати дітей у шкільній їдальні, поки не з’ясують усі обставини та причини

Як повідомляє Держпродспоживслужба, нині вже проведено санітарно-епідеміологічне обстеження харчоблоку школи та дані приписи директору та підприємству, яке забезпечує харчування в школі.

А продукти харчування у школу постачає київська фірма «Транслогістик центр». Варто відмітити, що ця фірма постачає продукти у всі школи району. Поки скарг з інших шкіл на самопочуття дітей не надходило.

Як каже директор  Зарічненської школи-гімназії Віталій Саган фірма привозить вже готові продукти. У школі лишень перевіряють сертифікати якості та супровідні документи.

Постачальник в даному випадку буде нести відповідальність, якщо результати експертизи покажуть – неякісними були завезені продукти.

З самого початку санепідеміологи підозрювали, що лиха наробила сальмонела, яка ймовірно була у яйцях. Їхні підозри підтвердилися у лабораторних умовах. Від так, станом на 8 вересня стали відомі результи епідеміологічного розслідування харчової токсикоінфекції.

З цього приводу Рівненський обласний лабораторний центр повідомляє: встановлено, що причиною отруєння дітей Зарічненської НВК «ЗОШ І ст.–гімназія» стала сальмонела ентерітідіс. Обставини, що сприяли виникненню та поширенню спалаху – це вживання дітьми курячих яєць забруднених сальмонелою, недотримання термічної обробки при приготуванні страв та недотримання санітарних норм і правил на харчоблоці Зарічненської НВК «ЗОШ І ст.–гімназія».

Бактеріологічно обстежено 90 осіб, з них 18 хворих. На мікробіологічне дослідження відібрано 90 проб харчових продуктів, питної води та змивів з об’єктів довкілля.

Бактеріологічною лабораторією ДУ «Рівненський обласний центр МОЗ України» у хворих дітей виділено сальмонелу ентерітідіс та із варених яєць, які вживали діти також виділено сальмонелу.

Підприємство, яке забезпечує харчування Зарічненского навчально-виховного комплексу «ЗОШ І ступеня-гімназія» – ТОВ “ТРАНС ЛОГІСТИК ЦЕНТР” (Київська обл, Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе). Яйця завезені із Тернопільської області (ПАТ «Птахофабрика Тернопільська»).

А тим часом, у поліції уже відкрили кримінальне провадження за ст. 137 ч.1 ККУ (Невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілого)

 

Джерело: «Новини по-рівненськи»

0
# Рівненщина # отруєння сальмонела
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі