ОСББ «Соборна – 32» у Рівному: утеплитись за 15% вартості проекту

ОСББ «Соборна – 32» у Рівному: утеплитись за 15% вартості проекту
0
  • ОСББ «Соборна – 32» у Рівному: утеплитись за 15% вартості проекту
  • ОСББ «Соборна – 32» у Рівному: утеплитись за 15% вартості проекту

Рівняни продовжують впроваджувати енергозберігаючі заходи завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку міста, а Громадянська мережа ОПОРА, в свою чергу, продовжує розповідати їхні історії успіху. Ще одним утепленим об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку, що пишається власними досягненнями та виглядом, стало ОСББ «Соборна – 32».

Причиною створення ОСББ став «колективний захист» від забудови поруч: на місці старої медичної бібліотеки хотіли збудувати великий житловий будинок. Спочатку це мала бути п’ятиповерхівка, потім дев’ятиповерхівка, а ще згодом повідомили – додадуть два поверхи підземної парковки. Для мешканців будинку 32 по вул. Соборній було незрозуміло, «що у п’ятнадцяти метрах [ділянки] намагаються збудувати».

Також мешканці бідкалися: «Забрали дитячу площадку, де виросли наші діти». Зараз ця земля перебуває в оренді управління капітального будівництва (договір укладено до 2020 року). «Коли ж ми почали говорити про створення ОСББ, нам пообіцяли встановити дитячий майданчик, але потім проект переробили на семиповерховий, а то й дев’ятиповерховий будинок, – розповідає голова правління об’єднання Ірина Романенко, – тому ми створили ОСББ для «колективного захисту».

У липні 2008 року ОСББ «Соборна – 32» було зареєстровано, а 26 грудня 2008 року ЖЕК «Центральне» передав будинок на баланс. Щойно співвласники відкрили рахунок у банку, у Рівному стартувала Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного на 2009 – 2012 роки.

Безпечне енергопостачання

Першого року дії Програми було реалізовано всього чотири проекти, серед них і ОСББ «Соборна-32». Об’єднання реалізувало проект з ремонту системи енергопостачання. Загальне співфінансування склало: 16% – внесок громади і 84% – муніципалітету.

«Ми замінили всі лампочки на енергозберігаючі. На кожному поверсі зроблені маленькі електрощитові, до яких виходить кожна квартира. І в разі чого – там спрацьовує захист. Крім того, з кожної квартири окрема лінія йде до щитової у підвалі. Маємо подвійний захист», – пояснює Ірина Іванівна. З того часу, за словами голови правління, лише одного разу відключилось два тумблери.

Перший реалізований проект став надважливим з декількох причин: він заклав фундамент для майбутніх енергозаходів та «зрушив свідомість» жителів, які вважали, що для них все повинен зробити хтось інший (особливо у цьому були переконані старші люди, зокрема, пільговики).

Наступний проект по заміні труб водопостачання і каналізації, а також ремонту підвалу реалізували у 2010 році в рамках Програми розвитку ООН в Україні. Внесок громади склав 20% від загальної вартості проекту (210 грн з однієї квартири).

Утеплення та його наслідки

У 2012 році реалізували проект із заміни вікон на металопластикові і встановили вхідні тамбурні двері. Співфінансування забезпечували ПРООН, міський бюджет та громад – 20% (230 грн – внесок з однієї квартири).

У 2015 році мешканці заключили договір з «Рівнетеплоенерго». А вже у 2016 році підприємство в рамках реалізації інвестиційної програми безкоштовно встановило лічильник.

Наймасштабнішим став проект утеплення будинку. Його реалізували у 2016 році. Загальна вартість склала понад 698 тис. грн. Документи співвласники розробили за власний рахунок, а це близько 30 тис. грн, розділивши суму по загальній площі квартир.

У підсумку ОСББ «Соборна – 32» сплатило лише 15% від загальної вартості проекту. «Співфінансування за Муніципальною програмою становило 30%. На цих же 30% ми взяти «Теплий кредит» в Укргазбанку. Вкінці листопада ми закінчили утеплення, а вкінці грудня отримали компенсацію майже у 50%», – розповідає пані Ірина.

1 метр квадратний обійшовся мешканцям у 62-63 грн. Знову ж таки, всю суму розділили відповідно до площі квартир. «Моя квартира найбільша – 90 квадратів, – каже Ірина Романенко, – і це коштувало 5,5 тис. грн.».

За словами голови правління, за цей опалювальний сезон у її квартирі (90 метрів квадратних та з автономним опаленням) зекономили 500 кубів газу, враховуючи, що зима була холодною. Також у квартирах мешканців стало значно тепліше (на 3-4 градуси).

Робота триває

У 2017 році об’єднання вже розробило кошторис на новий проект – встановлення фланцевих вентилів та засувок у чугунних напірних трубах у під’їздах, щоб у теплі дні їх відключати, зменшуючи витрати тепла. Вартість проекту 3 тис. грн і співвласники реалізовують його за власні кошти.

Крім цього, власними коштами і силами зробили документи на приватизацію землю, відремонтували електрику та зробили двері. В планах співвласників залишаються ремонт даху та виведення газових стояків назовні.

У планах також вирішення проблеми зі сміттям. Поруч з будинком ОСББ «Соборна – 32» розміщені три сміттєвих контейнери. Вони розраховані для відходів мешканців 32 та 34 будинків, проте викидають сміття і ті, хто живе у приватному секторі. «Ось, для прикладу, у приватному секторі зрубали дерева і несуть їх сюди. Жителі навіть не намагаються встановити свої контейнери», – скаржиться голова об’єднання. Співвласники вже рік «ведуть війну» із сміттєзбиральним підприємством «Санком – Рівне», проте реакції на це досі немає.

Отже, маємо чергову історію успіху. Історію рівненського ОСББ «Соборна – 32», яке щорічно покроково впроваджує енергоефективні заходи. Історію про те, як співвласники сплачують лише незначну частину від загальної вартості масштабних проектів. Звичайно, як і в більшості, у них виникають проблеми зі збором коштів, однак найголовнішим залишається прагнення знизити витрати ресурсів.

0
# Рівне # ОСББ # ОПОРА # енергоефективність
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі