Особливий садочок для особливих дітей у Рівному

Особливий садочок для особливих дітей у Рівному
0
Особливий садочок для особливих дітей у Рівному

На перший погляд, нічим не примітний, а насправді унікальний дитсадок, заховався у розкішній зелені на березі Усті в самому центрі Рівного. Він є єдиним в області, що має статус дошкільного закладу для дітей з ранніми проявами туберкульозної інфекції. Затишку і самобутності ДНЗ № 16 додають численні різнобарвні клумби на дбайливо доглянутому подвір’ї. Усе довкола (як усередині приміщення, так і поза ним) окутане невидимою аурою умиротворення і турботи, пише 7Днів

Втім, це ще далеко не всі ознаки самобутності ДНЗ № 16, який заснований 1964 року і є одним з найстаріших дитсадків Рівного.

– Усе, що тут збудоване, – розповідає завідувачка дитсадка Інна Андрощук, – справа рук першої очільниці нашого дошкільного навчального закладу санаторного типу, заслуженої вчительки України, почесної громадянки міста Тамари Коптєвої, яка створила цей дитсадок і керувала ним упродовж 37 років. Це була неймовірна людина, якої вже, на жаль, немає, але вона цікавилася життям свого дітища до останніх днів. Про репутацію ДНЗ № 16 часів Тамари Яківни свідчить не лише статус взірцево-показового закладу, до якого спроваджували всі приїжджі, в тому числі й іноземні, делегації. Сам за себе говорить і той факт, що на практику в ДНЗ № 16 (а я це знаю зі студентських років) могли потрапити лише круглі відмінники. 

Естафету, започатковану Тамарою Коптєвою і підтриману її наступницями (Лідією Макаровою та Галиною Шустик), ось уже сімнадцять років несе Інна Андрощук.

– Головною особливістю нашого дитсадка я б назвала душевність, – каже Інна Петрівна. – Ми небагаті, швидше – навіть скромні, бо не маємо якихось вишуканих меблів, як інші заклади. Але у нас дуже гарна атмосфера, чудовий, стабільний колектив. Дитсадочок, погодьтеся, хороший завдяки людям, а не стінам і меблям. 

Про них, своїх колег по роботі, Інна Андрощук готова розповідати годинами, для кожного має добре слово, сповнене глибокої поваги. 

Я б хотіла розповісти про всіх, – дещо навіть розгубилась Інна Петрівна, – але це нереально. Втім, гріх було б не згадати працівників ясельної групи, перед якими низько схиляю голову. Бо якою б важкою не була праця педагогів, які працюють зі старшими дітьми, робота в ясельній групі вимагає неймовірних зусиль. Адже вихователі Алла Палій, Ольга Вигівська та помічник вихователя Тетяна Стасюк фактично кожну дитину виносили на руках. Незамінними моїми помічниками є методист Людмила Заїка та психолог Наталя Поддобна, яка, до речі, багато років була керівником методоб’єднання психологів міста. У нас – чудовий медичний кабінет, де вже понад сорок років працює майстер своєї справи – медсестра Олександра Чорнобай. Без найменшого перебільшення, бездоганний санітарний стан закладу на 99 відсотків – її заслуга. Я пишаюся вихователями Марією Цурпалюк, Тетяною Чорнобривко, Марією Лисак, які багато років віддали своїй улюбленій справі, не одне покоління дітей виховали, допомогли їм стати на ноги. А Людмила Кузьміч – взагалі неповторна людина. Оцей доглянутий гектар території дитсадка в квітниках – це результат тільки її старань.

Можна було б перерахувати чимало заслуг і самої завідувачки ДНЗ № 16, та найвагоміша, мабуть, у тому, що Інна Андрощук зуміла згуртувати довкола себе однодумців, які повністю віддані своїй улюбленій справі.

0
# Рівне # днз
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі