Острозькій академії подарували Королівське Євангеліє 1401 року

Острозькій академії подарували Королівське Євангеліє 1401 року
0
  • Острозькій академії подарували Королівське Євангеліє 1401 року
  • Острозькій академії подарували Королівське Євангеліє 1401 року

У Національному університеті «Острозька академія» 6 жовтня презентували Королівське Євангеліє — факсимільне видання найстарішої рукописної книги Закарпаття 1401 року.

Наукову презентацію книги провели керівник проекту, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри дизайну Закарпатського художнього інституту Одарка Сопко та мистецтвознавець, старший викладач кафедри книжкової графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства Юлія Стемпіцька, повідомляє сайт Національного університету «Острозька акадмія»

«Цьогоріч Королівському Євангелію виповнюється 616 років. Книга ще з 1961 року зберігається у фондах Закарпатського краєзнавчого музею. Воно перебувало в надзвичайно складному стані, тому необхідно було негайно реставрувати. Кропітка праця над відновленням факсимільного видання тривала п’ять років», – зазначила Одарка Сопко.

Королівське Євангеліє має 360 сторінок, які написані церковнослов’янською мовою. Книга містить у собі Євангелія від Матвія, Марка, Луки, Івана, а також передмову, пости, проповіді, глави, післямову та дарчу грамоту. 

«Позаминулого року за фінансової підтримки Закарпатської держадміністрації побачило світ факсимільне видання Королевського Євангелія. Ця подія не стала в Україні культурною топ-новиною. А шкода. Адже це Євангеліє багато про що говорить. Переписане воно було в 1401 році. Його мова — старослов’янська. Це одна з найдавніших пам’яток давньоукраїнської писемності. І з’явилася вона в регіоні, який угорці, а почасти румуни вважають своїм. Селище Королево, де створювалося Євангеліє, мало ще й угорську назву — Кіральгаза. Розташоване воно біля районного центру Виноградів. Неподалік звідси — угорський та румунський кордони», – пише у своєму блозі проректор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк.

В кінці презентації Одарка Сопко та Юлія Стемпіцька подарували один зі ста примірників Євангелія музею історії Острозької академії.

«В музеї є колекція стародруків та рідкісних книг, і це видання стане важливою частиною цієї збірки. З факсимільних видань в Острозькій академії є видання Рейнського Євангеліє Анни Ярославівни, Пересопницького Євангеліє та Острозької Біблії», – стверджує працівник музею історії Острозької академії Андрій Брижук.

0
# Острозька академія
Читайте також
7747
Кортеж президента у Рівному не такий як у його попередників
0
Читати далі
2722
У Острозі відбулася урочиста посвята у студенти
У Національному університеті «Острозька академія» відбулася традиційна інавгурація майбутніх першокурсників.
0
Читати далі
1489
Рівненщина приймала Всеукраїнський тенісний турнір "OA open"
Всеукраїнські змагання з великого тенісу серед студентів відбулися в Острозі. У турнірі «OA open» брали участь 15 представників закладів вищої освіти. А тривав турнір упродовж 25–26 травня на кортах Національного університету «Острозька академія».
0
Читати далі
1674
З нагоди 25-річчя до «Острозької академії» завітає Митрополит Епіфаній
0
Читати далі
12542
Як студент-юрист з Острога став власником будівельних компаній-переможців тендерів на Рівненщині і до чого тут Ундір?
5
Читати далі
1494
В Острозі провели бадмінтонний майстер-клас (ФОТО)
Вчора, 13 березня в спортивному комплексі НУ "Острозька Академія" провели майстер-клас з бадмінтону. Варто зазначити, що цей захід став першим офіційним у новоствореній обласній Федерації з цього виду спорту.
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі