Пагорб спотикання, або Чого бояться рівненські чиновники, як вампіри світла?

 Пагорб спотикання, або Чого бояться рівненські чиновники, як вампіри світла?
0
  •  Пагорб спотикання, або Чого бояться рівненські чиновники, як вампіри світла?
  •  Пагорб спотикання, або Чого бояться рівненські чиновники, як вампіри світла?
  •  Пагорб спотикання, або Чого бояться рівненські чиновники, як вампіри світла?

Минуло понад півроку від того моменту, коли проект відновлення знищеного природного ландшафту та зелених насаджень у парку на Пагорбі Слави увійшов до таких, які рівняни хотіли б реалізувати. Своє бажання громадськість підтвердила двома сотнями голосів «за». На реалізацію задуманого запланували понад 423 тисячі гривень, яке місто обіцяло виділити в рамках ініціативи «громадський бюджет». Але від моменту прийняття рішення про необхідність реалізувати план дій до сьогодні в парку на Пагорбі Слави нічогісінько не змінилося. І за словами автора проекту Олександра Мельничука, в управлінні житлово-комунального господарства до цього часу навіть проектно-кошторисну документацію не зробили. Чому – "Голосно" намагалися дізнатися у чиновників.

Минуло понад півроку від того моменту, коли проект відновлення знищеного природного ландшафту та зелених насаджень у парку на Пагорбі Слави увійшов до таких, які рівняни хотіли б реалізувати. Своє бажання громадськість підтвердила двома сотнями голосів «за». На реалізацію задуманого запланували понад 423 тисячі гривень, яке місто обіцяло виділити в рамках ініціативи «громадський бюджет». Але від моменту прийняття рішення про необхідність реалізувати план дій до сьогодні в парку на Пагорбі Слави нічогісінько не змінилося. І за словами автора проекту Олександра Мельничука, в управлінні житлово-комунального господарства до цього часу навіть проектно-кошторисну документацію не зробили. Чому – намагалися дізнатися у чиновників.

Прокуратура Рівного в рамках кримінального провадження встановила, що організацією, яка безпосередньо виконувала будівельні роботи на Пагорбі Слави, був Житлово-будівельний кооператив «Домо-Буд» (фірма через засновників також прямо пов`язана з «Набережним кварталом» – авт).

Але міліція, під наглядом прокуратури, закрила кримінальне провадження, у зв’язку з відсутністю в діях юридичної особи складу кримінального правопорушення.

Рівняни змушені були власноруч зупиняти незаконне будівництво на Пагорбі Слави. Проте рейдери досі намагаються відсудити у міста ще хоча б 8 соток землі. На решту поки не посягають, тож раніше захоплену ділянку вже давно можна було б привести до ладу.

- Зараз парк схожий радше на закинутий піщаний кар’єр, ніж на місце для відпочинку рівнян та гостей міста, - розповідає автор проекту Олександр Мельничук. - Там досі є залишки будівельних матеріалів, є невеличкий майданчик, де знаходився центр продажу квартир, і величезний котлован, що заростає кущами, деревами, але, на жаль, без допомоги спецтехніки він не розрівняється. Біля зупинки громадського транспорту є східці, вони мали б вести у парк, та насправді там дві стежини, одна з яких веде просто в котлован поміж кущів, а друга – за територію. Є й залишки від паркану, який поставили рейдери, захопивши територію. Оскільки за два роки влада нічого так і не зробила в напрямку окультурення території, ми вирішили довести її до ладу через ініціативу Громадський бюджет.

Нагадаємо, що Громадський бюджет – це інструмент прямої демократії, за допомогою якого кожен мешканець має змогу долучитися до бюджетного процесу, зрозуміти його принципи та вплинути на рішення щодо витрат частини муніципального бюджету. У 2016 році на реалізацію проектів рівнян місто виділило 10 мільйонів гривень. Здавалося б, ініціатива хороша, нова, а от підхід, очевидно, лишився старим. Бо управління ЖКГ, яке реалізовує проект, повідомило, що досі немає навіть проектно-кошторисної документації.

- Десь тижнів два тому був звіт виконавців проектів у секретаря Рівнеради Сергія Паладійчука. На зустрічі були і представники управління ЖКГ. Виявилося, що по даному проекту у них маса питань, які по суті були вирішені ще на стадії затвердження проекту. Зокрема, чиновників цікавило, що робити з ділянкою (8 соток) щодо якої тривають судові спори.  Насправді, ще в листопаді 2016 року на засіданні координаційного комітету, коли допускали проекти до голосування, вирішили, що на цих 8 сотках проект реалізовувати не будуть. А на всій іншій території зелені насадження відновлять, - розповідає представник  Громадянської мережі ОПОРА Андрій Токарський. – Та, як виявилося, працівники управління за цих півроку тільки тепер почали піднімати такі питання. Навіть до автора проекту не зверталися. Більше того, Олександр знайшов фірму, яка може зробити проектно-кошторисну документацію, залишив в управлінні контакти, та, як згодом виявилося, в управлінні помилилися і контактували взагалі не з тією організацією і фірмою, і не з тим директором. Для нас не зрозуміло, чи управління навмисно затягує реалізацію проекту, чи воно показує свою нефаховість в організації роботи. Бо всім зрозуміло, що кроки, які можна було б давно зробити - не зроблені.

За словами Олександра Мельничука, представників управління ЖКГ вони запрошували і на публічні обговорення щодо реалізації проекту Громадського бюджету «Облаштування паркової території на Пагорбі Слави», проте ті навіть таке засідання проігнорували:

- Ну от не можу зрозуміти, чого деякі чиновники бояться публічності, як вампіри денного світла. Спочатку в УЖКГ обіцяють прийти на громадське обговорення щодо реалізації проекту, а потім - вжух!.. І від Управління ЖКГ приходить жіночка, яка каже що «прийшла просто бути присутньою», а на прохання прокоментувати ситуацію каже: «Я не буду, я не уповноважена»...

Хоча ще десь тиждень я говорив в управлінні, що планується громадське обговорення проекту, запрошував заступника начальника Володимира Лапюка бути присутнім. Той сказав, що піде не він, а начальник відділу технагляду Руслан Котеленець (який теж в курсі процесу реалізації). За день до громадського обговорення пан Руслан підтверджує, що він буде, а потім не приходить, а присилає людину, яка прийшла «просто побути»... - обурюється Олександр Мельничук.

Поки чиновники говорять про наміри, студенти НУВГП розробили і запропонували варіант реконструкції парку. За словами викладачки університету Людмили Піліпаки, над проектом працювали студенти-архітектори з третього курсу.

Замість клумб на сходах до меморіалу студенти пропонують зробити гігантський фонтан, відновити доріжки, через паркову зону провести штучний канал, облаштувати дитячі майданчики та місця для паркування автомобілів. Запропонований проект реконструкції парку активістам сподобався, але на його реалізацію необхідно значно більше коштів та часу.

0
# Рівне # Пагорб Слави # проект відновлення знищеного природного ландшафту та зелених насаджень
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі