Палац князів Яблоновських в Острозі потребує захисту від Московського патріархату

Палац князів Яблоновських в Острозі потребує захисту від Московського патріархату
0
  • Палац князів Яблоновських в Острозі потребує захисту від Московського патріархату
  • Палац князів Яблоновських в Острозі потребує захисту від Московського патріархату

В Острозі пам’яток архітектури які датуються ХVIIІ століттям не так вже і багато залишилися - капуцинський монастир (зараз у ньому знаходиться Острозька академія), та палац князів Яблоновських. Про цю споруду та родину власників хочу коротко зупинитися в цьому дописі, тим більше що ця тема набула актуальності в зв’язку з обшиванням будинку пінопластом прихожанами московського патріархату.

Першим з Яблоновських місто Остріг отримав Станіслав Ян  відомий полководець, гетьман великий коронний. Він купив його у 1692 році  в Олександра Конецпольського. (Ця частина  Острога знаходиться біля замку і називається «Верхнє місто», або «Нижній замок»  і належала раніше Анні-Алоїзі Ходкевич - доньці князя Олександра Острозького).

Серед синів гетьмана найбільш відомий Ян Станіслав — великий канцлер коронний, письменник, автор збірок і політичних трактатів, належав до найближчого кола польського короля Яна ІІІ Собеського, якому доводився родичем по дружині — Жанні-Марі де Бетюн, згодом підтримував свого племінника — короля Станіслава І Лещинського.

19 квітня 1744 три сини Яна Станіслава — Станіслав Вінцентій, відомий польський поет Ян Каєтан, та Димітр Іполит — отримали від імператора Карла VII титул князів Священної Римської імперії. З цього часу всі наступні покоління цієї гілки, вже носили князівський титул.

Другу частину міста родина Яблоновських отримала лише у 1802 р. Тоді відомий польський просвітник Тадеуш Чацький, продав свій острозький маєток князю Каролю Яблоновському, який об’єднав все місто в одних руках і його нащадки володіли містом до 1875 року.

Трохи раніше, в кінці XVIII ст. князем Каролем на захід від замку був закладений палацово-паркових комплекс. До комплексу входили – досить скромний одноповерховий будинок в якому проживали князі, та гостьовий будинок з колонами - маржа (готель) та парк. В будинку маржі з 1835 року відкрили дворянське училище, а через вісім років училище реорганізували в прогімназію. Сама маржа була і прихистком на рік для Волинської семінарії, після пожежі в колишньому Єзуїтському колегіумі. Будинок прогімназії згорів в 70-х роках ХІХ ст., зараз на цьому місці пам’ятник Острозькій Біблії.

Нині житловий палац Яблоновських виглядає як споруда без виразних архітектурних рис, одноповерхова, цегляна, прямокутна у плані. Вхід до неї влаштований у прибудові до основного об'єму, який також позбавленій виразних архітектурних рис. Проте старі фото засвідчують, що будинок мав цікаве, хоча і досить скромне архітектурне вирішення. первісно він так і був одноповерховим, прямокутним у плані, але з вальмовим дахом, покритим гонтом. Головний вхід до будівлі розташовувався по центру у вигляді дерев'яної веранди, у стилі неоготики. Віконні отвори також були оздоблені лопатками та надвіконними вставками, мотив яких перекликався з оздобленням веранди. На планах ХІХ ст. видно, що парк, розташований навколо будинку, мав регулярний характер. На окремих ділянках збереглася огорожа садиби.

 

 

0
Політика Економіка # Палац князів Яблоновських
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі