​П'ять «пасхалок» місії Mars 2020

​П'ять «пасхалок» місії Mars 2020
0
​П'ять «пасхалок» місії Mars 2020

Всього через 15 днів спусковий апарат місії Mars 2020 увійде в атмосферу Червоної планети. Якщо все пройде за планом, через сім хвилин він висадить на дно кратера Езеро ровер Perseverance – найбільш складну і дорогу мобільну лабораторію, яка коли-небудь що досліджувала Марс.

Крім безлічі ультрасучасних наукових інструментів, Perseverance також несе кілька незвичайних «пасхалок» у вигляді малюнків, символів і табличок. Деякі з них мають практичне призначення, інші ж фактично є своєрідними «сувенірами», залишеними конструкторами апарату.

Панель калібрування кольору інструменту Mastcam-Z. Джерело: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/University of Copenhagen

Першою «пасхалкою» Perseverance є панель калібрування кольору з сонячним годинником. Вона необхідна для того, аби спеціалісти могли виставити точний баланс білого на фотографіях, які буде робити камера Mastcam-Z. Окрім блоків з різними кольорами, на панелі також нанесена низка малюнків, які коротко описують шлях еволюції життя на Землі – від ціанобактерій до людей.

Також на неї нанесено декілька написів.

На лицевій стороні знаходиться слоган «Two Worlds, One Beginning» («Два світи, один початок»), а на звороті текст «Ми одні? Ми прийшли сюди шукати ознаки життя та зібрати зразки Марсу для вивчення на Землі. Тим, хто послідує за нами, бажаємо безпечної подорожі та радості відкриттів». Повідомлення обрамлене фразою «Радість відкриття» на декількох мовах.

Панель з калібрувальними матеріалами інструменту. Фото: NASA/JPL-Caltech

Друга «пасхалка» входить у склад панелі з калібрувальними матеріалами для спектрометра SHERLOC, призначеного для сканування поверхні Марсу та визначення її хімічного складу. Вона представляє собою монетку з написом «221BBaker» – адресою, за якою у Лондоні проживав Шерлок Холмс. Цікаво, що в число калібрувальних блоків також увійшли чотири зразки матеріалів, які у майбутньому можуть бути використані для створення марсіанських скафандрів: NASA хоче перевірити як вони витримають тривале перебування на поверхні Червоної планети.

Марсіанський метеорит, використаний в якості калібрувального матеріалу для приладів ровера Perseverance. Джерело: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/ESA/Thomas Pesquet


Ще один незвичайний «сувенір» входить до складу інструменту SuperCam. По суті, це фрагмент марсіанського метеориту, який впав на Землю у 1999 році. З його допомогою буде відбуватися калібрування лазерів, який використовують для пошуку органічних речовин у марсіанському ґрунті. Таким чином, маленький камінчик повернеться на свою рідну планету через мільйони років подорожей по Сонячній системі.

Встановлена на корпус ровера Perseverance меморіальна табличка з чіпами, на які записані імена людей, взявших участь в ацкії Send Your Name to Mars. Джерело: NASA/JPL-Caltech

Окрім малюнків, монет та метеоритів, на корусі Perseverance також закріплені дві невеликі таблички. Перша має на собі три мікрочіпи з іменами 10,9 мільйонів людей, котрі взяли участь у акції Send Your Name to Mars. Разом з іменами до Червоної планети також відправилося 155 ессе, написаних школярами, котрі взяли участь у конкурсі з вибору імені марсоходу.

Встановлена на корпус ровера Perseverance меморіальна табличка, присвячена пандемії коронавірусу. Джерело: NASA/JPL-Caltech

На другій табличці вигравійовано зображення, демонструюче Землю та посох Асклепія. Воно символізує пандемію коронавірусу COVID-19 і той вплив, який вона спричинила нашій планеті.

За матеріалами: NASA Jet Propulsion Laboratory

0
i-серфінг ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі