Пиятика біля школи: рівненські копи оприлюднили відео затримання

Пиятика біля школи: рівненські копи оприлюднили відео затримання
0
Пиятика біля школи: рівненські копи оприлюднили відео затримання

Поліція на запит Суспільного надала відео з бодікамер патрульних, які затримували рівнянина на території НВК №19 у Рівному. Сам інцидент стався у понеділок, 18 травня.

Фрагмент відео із затримання спершу оприлюднив очевидець в Instagram. На ньому незрозуміло суті події, але видно, як поліцейські різко повалили на асфальт чоловіка. Той, за словами поліції, ще з двома чоловіками вживав спиртне і лаявся.


Затримання порушників зняв випадковий очевидець, який представився Суспільному як Влад Шалений. Журналістам розповів, що коли приїхали поліцейські, двоє хлопців готові були з ними йти, а один – опирався.

– «Чому, ви до мене навіть не представились, викликайте ще одних поліцейських» – щось таке казав. Вони представились і сказали, що будуть застосовувати фізичну силу. Він був доволі випивший, сказав: «Я не можу встати». Вони його попередили двічі і на третій раз – ви бачите, як його підкинули. Після того скрутили. Я думаю, це або поліцейські були не в гуморі, або що...– розповів Влад Шалений.

Викликала поліцію 22-річна Олександра, яка гуляла на території школи з братом. Два тижні тому вона дзвонила на 102, бо, з її слів, ті ж хлопці пили на території школи. Тоді їх поліцейські розігнали. Цього разу попросили прибрати за собою пляшки й стакани та пройти до автомобіля.

– Вони ледь стояли на ногах, була нецензурна лайка, збоку бігають діти, на зауваження, що тут школа і діти, сказали, що я їм заважаю, і пішла нецензурна лайка. Коли приїхали патрульні – вони з ними культурно говорили. Патрульні йому не сказали жодного грубого слова.

Вони його просто поклали на землю. З боку це виглядало грубо, якщо подивитися тільки відео, але якщо це бачити з самого початку, то це не грубо.. Якщо людина не чує, не реагує на твої слова, тоді як до таких людей звертатися?, – розповіла Суспільному Олександра.

Жінка додала, що через декілька хвилин чоловік, якого затримували, визнав, що був неправий та попросив вибачення.

Заступник начальника управління патрульної поліції в області Андрій Ліснічук Суспільному повідомив, що виклик був о 17:30. Троє чоловіків розпивали алкогольні напої у громадському місці. Двоє погодилися їхати до відділку поліції для оформлення адмінматеріалів, а третій, посилаючись на те, що не може чи то не хоче, відмовився їхати з поліцейськими. Як з травмованою ногою дійшов до школи – пояснити копам не зміг.

– Поліцейськими після неодноразових вимог і попереджень про застосування сили, була здійснена спроба фізичного контакту з метою його затримання. Однак, як ми можемо бачити на відео в Instagram, громадянин відмахнувся від поліцейських, що спричинило повторне застосування фізичної сили, в ході якого він впав на землю, – коментує керівник патрульних.

За словами Андрія Ліснічука, оскільки подія набула резонансу – в управлінні призначили службове розслідування. Мають оцінити також пропорційність та інтенсивність поліцейського заходу примусу. Також будуть встановлювати, чи впав чоловік виключно через дії поліцейських, чи попередню травму, на яку він скаржився.

Андрій Ліснічук повідомив, що на цього рівнянина склали вже третій за цей рік протокол через вживання алкоголю в громадському місці.

Тим часом копів, які брали участь у затриманні, від служби не відсторонювали, у їх діях є ознаки дисциплінарного проступку, але оцінку їм дадуть вже за результатами службового розслідування, – уточнив Андрій Ліснічук. Аналізує їхні дії і прокуратура, на запит якої патрульні надали відеоматеріали.

Відео прокоментував незалежний адвокат Валентин Дупак. Порушення у діях поліцейських, каже він, немає, але поводяться з чоловіком досить грубо.

– Вони його, звичайно, попередили, що щодо нього буде застосована сила і спецзасоби і вони застосовують, як на мій погляд, то досить таки грубо. Але фактично порушення немає. По-перше, вони одягають кайданки згідно інструкції, правильно. Вони одразу його кидають на землю. Але кидають його з такою силою, що він аж летить обличчям. Тобто воно досить грубо поводяться, вони його не били, але все одно досить грубо. Морально-етично, професійно – я допрацьовував би, щоб емоції не так сильно брали гору, – прокоментував відео адвокат.

Читайте також: Про маршрутки, дитсадки і секонд-хенди: Хомко розповів про нові послаблення у Рівному

Читайте також: До кінця тижня у Рівному буде погана погода

Читайте також: Смертельна ДТП на Рівненщині: під колеса вантажівки потрапив велосипедист (ФОТО)

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі