Під РОДА кричали «Ганьба!»: мешканці трьох сіл проти примусового об’єднання з Рівним (ФОТО)

Під РОДА кричали «Ганьба!»: мешканці трьох сіл проти примусового об’єднання з Рівним (ФОТО)
0
Під РОДА кричали «Ганьба!»: мешканці трьох сіл проти примусового об’єднання з Рівним (ФОТО)

Сьогодні під стінами Рівненської обласної адміністрації відбувся мирний мітинг. На акцію прийшли понад півтисячі мешканців сільських рад: Городка, Обарова та Бронників. Люди категорично проти примусового об’єднання з Рівним. Натомість хочуть створити власну громаду: 12 сіл з осередком у Городку.

Нагадаємо, тиждень тому Рівненська ОДА представила власний перспективний план Рівненської області. Згідно документу, до складу Рівного повинні були приєднати села Городок, Обарів, Бронники та Квасилів.

Однак люди проти.

Як аргумент, мешканці сіл наводять приклад Тинного, Нового двора та Золотієва, які наразі є околицями Рівного. Зі слів пікетувальників, після приєднання міська влада тими територіями не займається, вони знаходяться у занедбаному стані.

– Люди категорично не хочуть до міста. Візьмемо, наприклад, Тинне, Новий двір чи Золотіїв. Не зважаючи на те, що в місті вистачає грошей щоб поліпшити стан громади – коштів на розвиток цих сіл не виділяють. Люди бояться, що таке ж станеться і з Городком, Обаровом і Бронниками. Якщо вони об’єднаються в самостійну – є надія, що вони будуть вкладати кошти та розвивати власну громаду
, – кажуть учасники пікету.

Людей хвилює, що після примусового об’єднання з Рівним їх очікує те ж саме. Адже, фактично, коли села стануть одним цілим з Рівним – загальний бюджет будуть розподіляти на все місто. Відповідно, більш централізовано розвиватимуть обласний центр, а не околиці.

– На сьогодні є Рівне, яке вже отримала Тинне, Новий двір, та Золотіїв. В міста є реверсна дотація. Однак, там немає ніякого економічного розвитку. Там не займаються містом. Тому ми вважаємо, що якщо Хомко забере ті села – люди не будуть там гарно жити. Люди бачать, що сталось з Тинним. Ніякого розвитку зараз немає. Всі живуть, як і жили. А громади хочуть розвиватись, – кажуть учасники акції.

Також постраждають землевласники та фермери: після приєднання до міста сума податку на землю та фермерське господарство зросте в рази. Їм буде не вигідно займатись фермерством та тримати землі.

Люди бояться, що після об’єднання через певний час громади не зможуть бути настільки спроможними, якими вони є зараз, і села перетворяться на руїни. Тому хочуть об’єднати ті села, які не можуть тягнути бюджет, щоб допомогти їм.

Мітигнувальники хочуть створити власну громаду з осередком в Городку


Ще до представлення нового перспективного плану ОДА мала бути утворена зовсім інша громада: 12 сіл, об’єднані в одну ОТГ з центром у Городку. Згідно опитування, які провели серед мешканців сіл – 90% людей за таке об’єднання.

Селяни вважають, що якщо вони об’єднаються в одну громаду з осередком в Городку – бюджет буде розподілятись більш рівномірно. Таким чином вони зможуть «витягнути» сусідні села по бюджету.

Однак робоча група ОДА під керівництвом Віталія Коваля проігнорувала побажання населення та вирішила, що Городецької громади існувати не повинно. Аргумент: «Не відповідає методиці формування». Тиждень тому чиновники затвердили новий перспективний план розвитку Рівненської області, де Городок, Обарів та Бронники мають примусово приєднати до Рівного. Думка людей при цьому – мало кого цікавила.

Сьогодні люди влаштували мирну акцію протесту.
Вони попросили обласну владу їх почути і дозволити створити нову ОТГ. Зі слів учасників акції, вони мають все необхідне для створення власної повноцінної громади.  Люди також звертались до представників Кабміну з питанням об’єднання. Там запевнили, що підтримка – буде. Дадуть можливість створення власного плану.

– Ми спілкувались з представниками ОДА ще до представлення перспективного плану. Там ситуацію почули і наче не були проти. Але потім щось змінилось. Мабуть, хтось вплинув на зміну рішення. Перспективний план – переформатували і примусово доєднують до Рівного, – кажуть пікетувальники.

Голова ОДА Віталій Коваль до людей вийти не зміг. Натомість вийшов його заступник Ігор Тимошенко. Люди зустріли його з вигуками «Ганьба!». Тимошенко пояснив, що план формування громад області наразі знаходиться на розгляді Кабміну. Якщо там затвердять створення самостійної Городецької ОТГ – громаді бути. Але все залежить від формування методики.

Тимошенку вручили вимоги
. Зібратись разом, обговорити доводи громад та перерозглянути рішення щодо примусового приєднання. Або так, або люди переходять до акцій вже іншого рівня. Тимошенко запевнив, що людей почули і повернуться до розгляду. Для цього необхідно дочекатись офіційної відповіді з Кабміну про перерозгляд питання. Чиновникам з ОДА залишиться лише почути людей і зробити так, як вони просять.

Учасники акції пообіцяли, що в разі примусового приєднання до Рівного пікети продовжаться. Однак, мирною акцією вже не обмежаться: люди перекриватимуть міжнародні траси, голодуватимуть та влаштують ще не один пікет адмінбудівлі. Незаконність діянь усвідомлюють. Але зупинятись – не збираються. Хочуть, щоб влада їх почула.

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі