Поїхати з дитиною за кордон рівнянам стало легше

Поїхати з дитиною за кордон рівнянам стало легше
0
Поїхати з дитиною за кордон рівнянам стало легше

В Рівненській ОДА обговорили нововведення щодо тимчасового виїзду дітей за кордон. На семінар запросили представників туристичних фірм, адже дане питання досить актуальне у їх роботі. А роз’яснили новітні норми заступник начальника управління культури і туризму ОДА Ярослава Гаврилова, керівник головного територіального управління юстиції Оксана Сальчук та начальник обласного управління Державної міграційної служби Лілія Драпчинська.

 Раніше для вивезення дитини в іншу країну потрібно було отримати нотаріальний дозвіл, чим часто користувалися боржники і шантажували колишніх дружину чи чоловіка, вимагаючи відмовитися від аліментів. Тепер порядок спростився, пояснює Оксана Сальчук:

«Вступив в дію новий пакет законів, які стосуються дітей, що виховуються в неповних сім’ях. Тепер один з батьків може виїхати з дитиною за кордон до одного місяця без нотаріальної згоди іншого - на лікування, навчання і відпочинок та з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах і конкурсах. Це при умові, якщо інший з батьків є добросовісним платником аліментів. Єдине, що треба зробити, це повідомити його рекомендованим листом в яку країну, на який термін виїжджають та ціль візиту. При цьому під час перетину кордону треба мати рішення суду про розірвання шлюбу, де обов’язково має бути зазначено з ким проживає дитина».

 Водночас, головна юристка області зауважила, що раніше оформлені нотаріальні дозволи не втрачають чинності. А також зазначила і про той випадок, коли існує заборгованість зі сплати аліментів більше 4-х місяців. У цьому разі той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини. Але при цьому він повинен мати довідку з Державної виконавчої служби про наявність заборгованості про несплату аліментів іншого з батьків. У такому разі обмежувального терміну перебування у іноземній країні немає.

Також варто зазначити, що у зв’язку із змінами, збалансовано права обох батьків. Тобто право виїхати ненадовго за межі України з дитиною також отримає той з батьків, який не проживає з нею. Проте лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів.

А про оформлення дитячих закордонних паспортів нагадала під час зустрічі начальник обласного управління ДМС Лілія Драпчинська. Дитині до 16-ти років паспорт видається на 4 роки, а після 16-ти – на 10 років.

Більше про нові правила перетину кордону можна дізнатися за посиланням: http://rivnejust.gov.ua/news/2018/08/27/konsultuye-ministr-yusticiyi-pavlo-petrenko-novaci/

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі