Поляки вчили представників Рівненщини, очищувати стічні води та що робити зі сміттям

Поляки вчили представників Рівненщини, очищувати стічні води та що робити зі сміттям
0
Поляки вчили представників Рівненщини, очищувати стічні води та що робити зі сміттям

Польські колеги ділилися досвідом з очищення і переробки використаної сировини та очищення вод. Упродовж 10 днів представники Дубенської та Березнівської РДА у складі делегації від Рівненської області перебували у Вармінсько-Мазурському воєводстві Республіки Польща.



Візит відбувся на запрошення Фонду охорони навколишнього природного середовища та водного господарства м. Ольштин. 
Серед основних завдань візиту делегації було вивчення кращого польського досвіду у сфері реалізації державної політики, спрямованої на охорону навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів, обговорення сучасних екологічних викликів та загроз, а також ознайомлення з найбільш ефективними шляхами їх вирішення, які можуть бути запроваджені на місцевому та регіональному рівнях.

Програма візиту включала в себе цикл теоретичних занять та виїзних семінарів на яких учасники делегації знайомились із уже реалізованими проектами по очищенню стічних вод в містах Елк, Мронгово, Ольштин, прибудинковим очищенням вод в ґміні Рогозі, організацією роботи з переробки сміття, роботою Маскулинського лісництва та судноплавного шлюзу Гузянка.

Значну увагу в навчанні було приділено темам щодо залучення та управління інвестиціями.
В ході візиту була проведена зустріч з рядом вуйтів ґмін з питань роботи об’єднаних громад та залучення інвестицій.

Пізнавальним виявився візит на міжрегіональний сміттєпереробний завод, який обслуговує 100 тис. населення. На заводі 95% сміття переробляється на органічні добрива. В сільській та міській місцевостях запроваджено роздільне сміттєзбирання, за що населенню надається знижка на оплату послуг з вивезення сміття. Збиранням та доставкою твердих побутових відходів займається приватна компанія, яка доставляє сміття до заводу, який є власністю спілки цілого регіону. Такі компанії обираються шляхом конкурсного відбору.
Всі учасники навчання отримали дипломи.

«Воєводство знаходиться на північному сході Польщі та є привабливим туристичним осередком в межах якого знаходиться більше тисячі озер та річки, тому очищення озер та ліквідація основних причин їх забруднення – завжди були важливим проблематичними питаннями. На сьогоднішній день за кошти власного бюджету та Європейського Союзу побудовано та модернізовано кілька десятків очисних споруд і станцій очищення питної води, проведено заміну каналізацій та водогонів. Чисті водойми слугують чудовою рекреаційною зоною. Сміттєзвалищам Польща давно сказала – ні! Гарно працює в Європі система сміттєпереробних заводів, що є не тільки екологічно правильно, але і економічно привабливо», – зазначив голова Березнівської РДА Віталій Люшин.

 

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі