Поради дієтолога: як виходити з посту і харчуватися на свято?

Поради дієтолога: як виходити з посту і харчуватися на свято?
0
Поради дієтолога: як виходити з посту і харчуватися на свято?

Як правильно виходити з посту, щоб не нашкодити здоров’ю? Скільки часу на це знадобиться?  Що можна їсти на Великодній сніданок і в яких кількостях? Яким смаколикам варто надати перевагу, а в яких себе обмежувати? На ці запитання відповідає лікар гастроентеролог-дієтолог  Наталія Шумлянська.

  • Великий піст закінчується. І кожному, хто його дотримувався, відоме відчуття очищення, оновлення, переосмислення і радості, яке настає після цього. Але людина повертається до свого звичного життя. Нас знову по-тихеньку затягує побут, повсякденна метушня. Поступово повертаються шкідливі звички, переїдання і, як наслідок,  загострення хвороб. Виникає запитання, як не розтратити це тілесне і духовне благо, котре приніс Великий піст, і плавно перейти до 40-денної Великодньої радості.

Я, як лікар, рекомендую виходити з посту поступово. Адже коли людина довгий час не їла нічого скоромного і повертається до повноцінного харчування, то вона тим самим навантажує свій організм. Це відчутно і для підшлункової , і для шлунка, і для печінки, і для жовчного, і для кишечника.

Варто пам’ятати, що під час посту в організмі відбуваються істотні зміни. Так, людина відвикає від білкової їжі тваринного походження. Відповідно, організм перестає виробляти в достатній кількості ферменти, які переробляють саме тваринний білок. А коли під час розговіння ми відразу починаємо вживати м’ясні страви, та ще й у великих кількостях, то організм просто може із цим не впоратися. Внаслідок цього можуть виникати коліки, симптоми харчового отруєння і навіть кишкова непрохідність.

Взагалі вихід із посту має тривати один-два тижні. При цьому не варто перевантажувати організм делікатесами. Натомість поступово вводити в раціон звичні страви. Перед їжею рекомендується випити склянку чи дві теплої води, до неї можна додати лимонний сік. Завдяки цьому шлунок заспокоїться. Після закінчення посту рекомендується продовжувати вживати пісну  їжу упродовж кількох тижнів, але при цьому поступово вводити у свій раціон спочатку молочно-кислі продукти (вони якраз допоможуть звикнути до скоромної їжі і сприятимуть травленню) молоко, м’ясо, яйця.

Також варто вживати більше фруктів, овочів, зелені. Ці продукти сприяють засвоєнню більш важкої білкової їжі.

Не варто зловживати випічкою. Краще з’їсти сирну паску. М’ясо краще споживати поступово. І починати не з ковбасних виробів, а саме з м’яса. Ліпше надати перевагу курятині, індичатині, кролятині , яловичині. Рекомендується спочатку споживати варене, тушковане, запечене, але не смажене м’ясо. Але найкраще у момент переходу з пісної їжі на скоромну їсти запечену в духовці рибу.

Щодо крашанок – то не варто споживати більше однієї-двох в день.

Також треба бути обережними і на рахунок алкоголю. Краще пити якісне сухе вино, і не більше 200 грамів.

Щодо великоднього сніданку, то, звичайно, варто починати з освячених продуктів, але в дуже невеликих кількостях. Головне –не перетворювати тілесну радість на зміст життя.

Не те оскверняє людину, що входить в уста, а те, що з них виходить. Цю біблійну істину варто пам’ятати. Ми ж дотримувалися посту не лише для тілесного, а, перш-за все, для духовного очищення. І цих канонів варто дотримуватися і надалі.

0
Суспільство # великодній сніданок # здорове харчування # вихід з посту # гастроентеролог
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі