Порошенко на Рівненщині говорив про церкву, армію і співав акапельно Гімн

Порошенко на Рівненщині говорив про церкву, армію і співав акапельно Гімн
0
Порошенко на Рівненщині говорив про церкву, армію і співав акапельно Гімн

Вчора, 10 січня, ТОП-новиною у стрічках новин Рівненщини був візит до Рівного Президента Петра Порошенка та Патріарха Філарета. Всі, без виключення місцеві ЗМІ розповідали про Томос у Свято-Покровському кафедральному соборі, зустріч з людьми у Клевані та Здолбунові. Можливо ми не розповімо вам чогось нового про візит глави Держави. Однак дамо цілісну картинку вчорашнього дня. Аби ви краще могли зрозуміти, що відбувалось у Рівному і деяких населених пунктах області під час візиту важливих осіб країни.

08:00 – на всіх перехрестях вулиць Соборної, Київської, Дубенської і навколо Театральної площі та майдану Незалежності з’явились поліцейські. Цього дня працівникам поліції довелось добряче померзнути. Адже на термометрах, цього дня було 11-13 градусів морозу.  Дошкуляв вітер, а висока вологість допомагала морозу проймати тіло «до кісток». Завданням працівників поліції було забезпечувати порядок та перекривати вулицю під час руху президентського кортежу. До слова, на відміну від візитів попередніх президентів, вулицю по якій рухався кортеж Президента перекривали за кілька хвилин до його появи. І відкривали відразу після проїзду кортежу. Через це, Рівненські автомобілісти майже не помітили приїзд Петра Порошенка.

09:50 – першим пунктом перебування Президента та Патріарха був Свято-Покровському кафедральний собор. Тут же мали показати оригінал Томосу підписаного Вселенським патріархом Варфоломієм про автокефалію Православної Церкви України. Початок святкового богослужіння було призначено на 11:00. Але вже близько 10-ї години біля собору почали збиратись люди.

Прохід до собору проводився через бокові та задні ворота подвір’я храму. Для того, щоб потрапити на «службу» за участю Патріарха Філарета і Президента Порошенка достатньо було пройти через рамку металодетектора і показати вміст сумки. Якщо вона у вас була. Документи не перевіряли. Ніяких списків не було і потрапити могли всі охочі. Це ще одна відмінність від попередніх президентів. Коли щоб потрапити на зустріч з главою держави, потрібно було заздалегідь потрапити до відповідного списку запрошених.

10:15 – у приміщенні Свято-Покровського собору вже знаходиться кілька сотень людей. Повідомляють, що початок богослужіння розпочнеться з затримкою – в 11:30.

Ще одна відмінність від візитів попередніх президентів: на заході присутні журналісти лише трьох телеканалів. Місцевого телеканалу «Рівне 1», які забезпечували пряму трансляцію. Та ще журналісти телеканалів «Прямий» та місцевої філії телеканалу «UA:суспільне».

11:20 – приміщення собору заповнене вщент. Близько тисячі людей, які не змогли зайти в храм, стоять на сходах собору і подвір’ї. Біля входу в собор встановлено великий екран, на який транслюється те, що відбувається всередині.

11:39 – з’являється інформація, що літак Президента із запізненням вилетів з Києва. Початок знову відкладається. Люди, які очікують в соборі на появу Патріарха Філарета, Президента Петра Порошенка та Томос про автокефалію починають співати колядки. Це продовжується хвилин 20. Аж до появи Порошенка і Філарета.

11:58 – біля Свято-Покровського собору зупиняється кортеж. Петро Порошенко та Патріарх Філарет у супроводі голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, голови Рівненської облради Олександра Данильчука, трьох народних депутатів (Олександр Дехтярчук та Василь Яніцкій з БПП та Юрій Вознюк з Народного фронту) та архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона заходять до храму. Також до собору заносять оригінал Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Натовп починає скандувати «Дякуємо!».

12:38 – закінчується святкове богослужіння. Патріарх Філарет виголошує невелику промову. Говорить про важливість автокефалії для української церкви і про те, що – це лише початок об’єднання православ’я в Україні. Дякує за допомогу Президенту та оголошує про нагородження Петра Порошенка церковним орденом Андрія Первозваного.

12:50 – Петро Порошенко отримує орден і виголошує промову в якій дякує Філарету, українському народу і Богові. Теж говорить про важливість становлення помісної православної церкви. Наприкінці своєї промови Президент оголошує про присвоєння Святійшому Патріарху Філарету звання «Герой України».

13:00 – Президент починає  виходити з храму. Зчиняється тиснява через бажаючих сфотографуватись з Порошенком, Філаретом і особисто побачити Томос. Порошенко ще хвилин 15 фотографується і спілкується з людьми на подвір’ї Свято-Покровського собору.

13:22 – кортеж президента рушає від собору до Клевані. Тут глава держави відвідав госпіталь. Де було організовано Центр лікування та реабілітації наслідків нейротравми для учасників АТО.

13:41 – у Клевані біля госпіталя Порошенка чекали кілька сотень людей. Тут президент виголосив промову. Як і у Рівному, заходи охорони тут були значно менші, ніж за візитів попередніх президентів. А тут є з чим порівняти. Оскільки клеванський госпіталь відвідували всі президенти починаючи з Леоніда Кучми. А тим часом Президента чекали вже у Здолбунові.

14:25 – у приміщенні Здолбунівського будинку культури немає порожніх місць. Прохід до будинку так само через рамку металодетектора. Близько сотні людей, які не потрапили всередину, стояли на площі перед будинком культури. Вулиці, які прилягали до площі – перекриті для руху автомобілів поліцейськими патрульними машинами. Так само як і у Рівному, на перехрестях навколо будинку культури стоять працівники поліції.

14:38 – повідомляють про те, що Президент ще в Клевані і зустріч в Здолбунові переноситься приблизно на годину. У холі будинку культури, в очікуванні свого керівника нудьгує голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук.

15:44 – в очікуванні Президента люди в залі починають… колядувати. Це продовжується аж до моменту приїзду Петра Порошенка. Хтось із журналістів, які були присутні ще в Свято-Покровському соборі жартує, що «Президента, як Діда Мороза – треба закликати. Добре що колядками…».

15:39 – Петро Порошенко у супроводі все тих же осіб, але вже без Філарета та Іларіона заходить до зали. Президент промовляє виступ хвилин на 35. Далі, в порушення протоколу зустрічі (присутніх попереджали, що зустріч не передбачає запитання до Президента) Порошенко пропонує задавати йому питання. Питання-відповіді тривають ще близько півгодини. Далі, вже традиційне фотографування та селфі з Президентом.

Останній офіційний захід на Рівненщині за участі глави держави, мав відбутись у Рівненському обласному музично-драматичному театрі. Тут зібрався місцевий громадсько-бізнесово-політичний бомонд. Через наплив бажаючих, в день візиту було повідомлено, що захід проходитиме без журналістів. Які, ніби то, мали можливість поспілкуватись з Президентом на інших локаціях візиту Порошенка на Рівненщину.

17:00 – зал театру заповнений вщент. В очікуванні Порошенка присутні провели тут вже півтори години. Оскільки спочатку зустріч анонсувалась на 15:30. Однак через затримки на інших пунктах перебування Президента – час зустрічі в театрі суттєво змістився.

Тут у залі можна було побачити депутатів різних рівнів з різних політичних партій. Членів громадських організацій, бізнесменів з усієї області. Ну й звісно – чиновників різного рангу і різного рівня. Прохід до театру проводився теж через рамку металодетектора, але вже за списком.

17:35 – до зали зайшов Петро Порошенко. Привітався з присутніми різдвяним – «Христос народився! Славімо його!». І коли всі почали всідатись на свої місця, Президент раптом підійшов до краю сцени, поклав руку на серце і акапельно почав співати Гімн України. Присутні розгубились на кілька секунд, але почали підхоплювати і вже середину куплету співало майже тисяча голосів, присутніх в театрі.

Далі була знову промова. Тут варто зауважити що всюди Петро Порошенко говорив однакові тези: армія, безпека держави, помісна церква, безвіз, зона вільної торгівлі з ЄС та енергозбереження. Щоправда говорив Президент всюди іншими словами, в розрахунку на ту аудиторію, перед якою виступає.

В залі драмтеатру Порошенко вже оперував цифрами і складними поняттями. Часто не особливо переймаючись дипломатичністю виступів. Особливо в бік Росії. Це зустрічало схвальні аплодисменти аудиторії.

18:18 – Порошенко закінчив свій виступ та запропонував перейти до запитань. У цій аудиторії запитання стосувались територіальної реформи, податків та майбутніх виборів.

Найцікавішими моментами, які оживили зал і мабуть викликали найбільше обговорення в депутатських кулуарах був бенефіс депутатки Рівненської міськради від ВО «Свобода» Ганни Іванової. Її Президент покликав на сцену, де жінка розповіла про те, як на неї вчинили замах під час виборів 2015 року і про свою боротьбу з земельними махінаціями. Щоправда документи пані депутатка відмовилась віддавати главі держави.

Набажавши Петру Порошенку всього чого тільки можна хорошого, задоволена депутатка від «Свободи» пішла до зали. І зустріч знову перейшла в офіційний формат.

Іншим моментом, який потім весело обговорювався в кулуарах, стало зізнання Петра Порошенка про зв'язок з Рівненщиною. Президент розповів, що його мама після закінчення технікуму певний час жила і працювала в селищі Демидівка, на Рівненщині. Що саме сюди батько Президента приїжджав до своєї майбутньої дружини і що тут народився його старший брат.

18:35 – Петро Порошенко пожалівся присутнім на керівника його протокольної служби, який показує, що пора закінчувати зустріч. Президент запропонував всім спуститись з лож і балконів до зали. Покликав на сцену присутніх у театрі фотографів. Сам теж спустився до зали і скомандував зробити колективне фото.

18:45 – Президент зробив ще кілька селфі з бажаючими у фойє театру. І вирушив до… архієпископа Рівненського і Острозького, владики Іларіона.

 

Вже ввечері Президент зустрівся з людьми поблизу ТЦ "Злата плаза"

 

За словами очевидців літак Президента вирушив з Рівного близько першої ночі.

0
Політика # Здолбунів # Петро Порошенко # Клевань # філарет # томос
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі