Порш ПанаМера або чому Рівне наступну зиму знову тонутиме в снігу

Порш ПанаМера або чому Рівне наступну зиму знову тонутиме в снігу
2
Порш ПанаМера або чому Рівне наступну зиму знову тонутиме в снігу

Жарт найближчого майбутнього: «Розкопуючи снігові замети, мешканці знайшли свіжу дорожню розмітку…» Жарти, жартами, але якщо наступна зима буде сніжною то знову паралізовуватиме Рівне ще не на один день. Тим часом керівництво міста розповідатиме про «аномально високі опади». Бо завжди легше приїхати на роботу на дорогому позашляховику і розповідати про те, що все добре і «незважаючи на негоду, хліб сірники та сіль в магазини завезли вчасно». Тим паче таких виправдань для електорату, вихованого на фільмах про блокадний замерзаючий Ленінград, вистачить. А для інших - напружуватися не треба. Якщо не маєш повноприводного «Порш Каєна», то сиди вдома, а не шастай по снігу. А не подобається – не скигли, а бери лопату і чисти.

Неготовність міста до снігопадів – давно перестала бути виключно фінансовою проблемою міської влади. Те, що для оновлення потужностей шляхових підприємств роками по суті нічого не робили – факт. Але суттєве збільшення доходів місцевих бюджетів за останніх три роки – теж беззаперечний факт. Тільки цього року бюджет розвитку в Рівному становив майже 300 мільйонів гривень. Що тільки не купували і не ремонтували за ці гроші депутати на своїх виборчих округах. Але про дороги та сніг при розподілі бюджету по суті ніхто навіть не згадав. Ой, як «невдобно». Бо на мільйонних реконструкціях парків, будинків можна отримати профіт. І люди задоволені, і кишені непусті. А що візьмеш зі снігу? Як казав колишній начальник ЖКГ Рівного Іван Гема: «Бог дав – Бог взяв». Само розстане, скільки тої зими? І потім - сніг же не вкрадеш. І наліво не продасиш. Який в тому сенс? Можна звичайно не чистити, а пальне списувати… Але ж люди зразу побачать і обурюватися будуть. Того простіше «заробляти» на інших бюджетних витратах, а на «зароблене» купляти джипи і «не паритися».

Й сам міський голова після кількох років мерства змирився з цим – продав Škoda Superb та купив позашляховий Hyundai Santa Fe. А цього року продав і його в надії купити новий транспортний засіб. Думаю це точно буде не «Ланос». Та й дочка мера теж не вірить в дорожні служби Рівного - саме тому певний час до скандалу була власницею позашляхових Porsche Cayenne та Toyota Land Cruiser.

Що ж ми маємо в сухому підсумку? Щороку місто проводить тендери на прибирання міста від снігу. Участь у них на умовно конкурентних засадах беруть Рівненське шляхово-експлуатаційне управління (ШЕУ) та Рівненський облавтодор. Але конкуренція умовна, бо місто вже традиційно прибирає ШЕУ, область – автодор. І у обох виходить, чесно кажучи, погано. Бо їм, найперше, критично не вистачає техніки, а більшість наявної – закупляли ще при Горбачові і Кравчуку. Очистити велике місто таким «автокорчами» - нереально. Їх навіть завести узимку проблема.

Крім того у цих двох структур на таких тендерах просто немає конкурентів. Немає – то від слова «зовсім». Бо ринку таких комунальних послуг просто не існує. Бо жодна приватна структура не буде закупляти дорожню техніку без хоч якоїсь надії на те, що вона працюватиме і зароблятиме на себе взимку. Тим паче коли на тендері стоїть все місто – то такої техніки треба багато.  І відробляти інвестиції в її закупівлю треба тривалий час. А хто захоче ризикувати, якщо тебе просто можуть зняти з торгів. Навіть якщо вони електронні… А якщо й виграєш – то просто не платитимуть за роботи місяцями. Не вірите? Спитайте у фірми, яка наносила дорожню розмітку у Рівному. Такі от, як кажуть, пироги. Маємо, те що маємо.

Що ж робити в такій ситуації. Бо відмовками і розведеними руками проблему не вирішиш. Тим паче ситуація не безвихідна. Існує декілька шляхів, які вже неодноразово озвучували всі кому не лінь. Але нагадаю їх.

  1. Не один тендер, а декілька. Це б стало першим кроком для ефективного використання коштів. Лотом на торгах має бути не усе місто одразу. Адже навіть ШЕУ з наявною технікою не може ні прибрати його ефективно, ні використати всі кошти. Логічно було б прибирання найбільших вулиць виокремити в більший лот, а другорядні вулиці по мікрорайонах виокремити в менші лоти. На великому і далі торгувалося б ШЕУ, а за менші поборолися всі підприємці, які мають трактор з лопатою та вантажівку. У підсумку всі у виграші – і бюджет зекономлений і вулиці почищені. Як наслідок всі виборці задоволені.
  2. Придбати для ШЕУ за кошти міського бюджету посипальні машини і грейдери. За розрахунками підприємства їм потрібно ще три нових грейдери та до десяти вантажівок для розчищення та посипання вулиць. В сумі така покупка може потягнути на мільйонів 30-40. Для міського бюджет – кошти не астрономічні. Тим паче коли в рамках програми  розбити їх на кілька років. До прикладу, тільки цьогоріч Рівне купує тролейбусів з автономним ходом на 38 мільйонів гривень. І відмовка про те, що закупівлю грейдерів треба буде погоджувати з Антимонопольним комітетом, - відверте лукавство. Бо нічого не заважає погодити таку закупівлю заздалегідь і придбати техніку вчасно. Варто лише взяти і зробити, а не скиглити і переводити стрілки на народних депутатів та новинки в законодавстві.
  3. Техніка в оренду для ШЕУ. Техніку для очистки снігу ШЕУ могло би брати в оренду в будівельних та дорожніх підприємств на зимовий період. Тоді коли масштабні будівництва консервують, а сніг чистити треба. Проблема лишень в тому, що й такої техніки бракує. Навіть будівельникам. Як раніше розповідав начальник ШЕУ Віктор Климук, щось підприємства таки намагається орендувати. Додатковою можливістю для маневру могло б стати обладнання снігоочисними лопатами сміттєвозів КТП-1728. Вони й так курсують по місту. І могли б в зимовий час допомагати з розчисткою. Тим паче, як і ШЕУ, КТП-1728 – теж комунальне підприємство Рівненської міського ради.

 

Але поки все залишається як і було. Чиновники та депутати знову чекають несподіваного приходу зими – 1 грудня.

 

2
Наука і технології # сніг # зима
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі