Рада підтримала у першому читанні закон про перехід держави у режим рaperless

Рада підтримала у першому читанні закон про перехід держави у режим рaperless
0
Рада підтримала у першому читанні закон про перехід держави у режим рaperless

Зручно, швидко та без корупції: Рада підтримала у першому читанні закон про перехід держави у режим рaperless

Парламент ухвалив у першому читанні законопроект №5495 про особливості надання електронних публічних послуг, так званий рaperless. Документ підтримали 263 народних депутати.

При цьому до другого читання парламентарі готуватимуть законопроект за скороченою процедурою.

Документ, розроблений Мінцифри, зобов’яже держструктури надавати публічні послуги також і в електронній формі. Адже наразі українці часто стикаються з ситуацією, коли держорган під різними приводами надає їм лише паперові довідки. Це, своєю чергою, призводить до порушення їхніх прав і свобод.

Що нового передбачає законопроект №5495:

– Вперше запроваджується поняття «електронна публічна послуга».

– Електронні процедури прирівнюються до паперових.

– Встановлюються чіткі правила надання електронних публічних послуг.

– Принцип «мовчазної згоди». Ви отримаєте електронну послугу, навіть якщо у визначений термін інша організація не надіслала необхідну про вас інформацію.

– Авторежим електронної послуги – надаватиметься без втручання чиновника.

– Комплексна електронна публічна послуга. Ви зможете отримати кілька послуг за однією заявою.

Голова парламентського комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко від «Слуги Народу» розповів, що Україна за 1,5 року цифровізації досягла значних успіхів. До прикладу, 5 млн українців вже активно використовують цифрові паспорти Дія, а 50% бізнесу в Україні відкривається онлайн. Також карантинні 8 тис. грн виплачувалися виключно онлайн. Але низка послуг ще залишаються паперовими.

«Українці та бізнес потерпають від корупції в багатьох сферах. Наприклад, у будівельній чи земельній. А чиновницький апарат та застаріле законодавство чинить опір цифровізації. Революційний законопроект забезпечить можливість надавати всі державні послуги онлайн, ліквідувати довідки та інші непотрібні документи, від яких страждають українці та бізнес, витрачаючи час, нерви та гроші на їхнє отримання. Також він заборонить органам влади вимагати паперові документи. Це дозволить побороти значну корупцію, що існує в сфері державних послуг», – заявив він.

Як зазначив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, завдяки режиму paperless Україна зможе запускати десятки онлайн-послуг одночасно. Також вдасться ще швидше оцифровувати держсервіси, прибрати непотрібні довідки та досягти масштабної цілі – поступово перенести всі державні процеси в екосистему Дії.

«Результат впровадження paperless – це коли можна отримувати е-послуги. Компанії та держава обмінюються документами онлайн, при цьому немає якихось абсурдних ситуацій. Держава не може функціонувати у двох системах координат одночасно – паперовій та електронній. Ми прибираємо паперову систему, але поступово. Paperless – це коли в Україні можна буде на одному ресурсі отримати будь-яку послугу, підписати будь-який документ чи сформувати його», – сказав він.

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі