Рівнянам: шукаємо крупинки істини в морі нісенітниці про харчові продукти

Рівнянам: шукаємо крупинки істини в морі нісенітниці про харчові продукти
1
Рівнянам: шукаємо крупинки істини в морі нісенітниці про харчові продукти

З активним розвитком Інтернет у споживачів з'являється як мінімум дві можливості: по-перше, дізнатися корисну інформацію, по-друге, отримати абсолютно недостовірну інформацію. Це як палиця з двома кінцями.

У нас накопичилося досить багато різного роду міфів і помилок про продукти харчування і не тільки. Буває просто помилкове розуміння того чи іншого факту, але буває і досить агресивне сприйняття деяких продуктів, навіть незрозуміло на чому засноване. Довідник Споживача розвінчав деякі з міфів.

Для початку хочемо сказати, що тут ми не розглядаємо проблему різного рівня якості продуктів харчування виготовлених різними виробниками. Мова, в основному, буде йти про помилки пов'язаних саме з самим продуктом або з його окремими властивостями.

 

Спочатку оману (міф), потім пояснення:

 

Міф: рафінована дезодорована олія

"Дане масло можна використовувати в сирому вигляді в салатах. Масло, вироблене фабриками для виробництва, є свідомо не призначеним в вживання продуктом. Такі масла не несуть ніякої користі травній системі, заглушаючи її роботу, блокуючи жирної субстанцією всі процеси травлення."

Насправді: Справедливості заради, варто відзначити, що і рафінована, і нерафіновану соняшникову олію - це джерело жирів, саме в цьому їх користь. І рафінована, і нерафінована на 99,9% складається з жирів, в цьому між ними різниці немає. Тому обидва види - це чистий жир, як втім, і всі інші рослинні олії. У нерафінованій олії трохи більше вітамінів і пігментів, саме трохи більше, тому що і воно на 99,9% складається з жирів. Найцінніший вітамін соняшникової олії - вітамін Е, він жиророзчинний і при рафінації нікуди особливо не дівається. Але при рафінації з соняшникової олії видаляються і небезпечні речовини, які можуть бути присутніми в продукті: пестициди, важкі метали, бензапірен. Рафінована соняшникова олія як харчове присутній в ДСТУ 4492: 2005. Якщо для когось це не аргумент, то скажемо прямо: рафінації піддають не тільки соняшникову олію і не тільки у нас. Хоч всі звикли думати, що оливкова олія буває тільки першого віджиму, але в міжнародному стандарті на оливкову олію CODEX-STAN 33-1981 (з оновленнями і доповненнями) передбачено такі категорії оливкової олії як рафінована оливкова олія Refined olive oil і навіть рафінована оливкова олія з вичавок Refined olive-pomace oil. І те й інше призначене для харчових цілей. Дезодорація видаляє характерний запах соняшникової олії (насіння), який подобається не всім. В даному випадку - це тільки питання смакових уподобань. Те, що у виробництві різних продуктів харчування (майонезів, рибних консервів і т.д.) використовують саме рафінована дезодорована соняшникова олія обумовлено тим, що воно "не забиває" смак інших інгредієнтів і тим, що воно довше зберігається (не так швидко прогоркает) .

Ну і додамо, що ніхто не п'є рослинне масло склянками, щоб "заглушити травну систему".

 

Міф: Заморські чаї, ароматизовані чаї і багато наших

"Пийте натуральний чай, в якому нічого не плаває, додаткового смаку немає. Все ароматизовані чаї то з лимонною кислотою, то з апельсиновою кислотою, то з ще якийсь там кислотою. Звикання виникає миттєво. Нам необхідно все кислоти вивести з організму."

Насправді: Ніхто не буде сперечатися, що лимон і апельсин краще ароматизаторів, особливо синтетичних або індентичності натуральним. Але не варто перекручувати слова. Лимонною кислотою неможливо ароматизувати чай. Згадайте пакетик з лимонною кислотою - це білий порошок без запаху з кислим смаком. Скільки її не клади в чай, від лимонної кислоти буде тільки кислий смак і ніякого натяку на лимонний запах. Не потрібно плутати лимонну кислоту та ароматизатор "лимон". Що ж стосується апельсинової кислоти, то такого речовини просто немає, ні в природі, ні в підручнику з хімії. Лимонна є, є яблучна, винна, молочна, оцтова, аскорбінова, але ніяк не апельсинова. У цитрусових міститься лимонна кислота.

 

Щодо "Нам необхідно все кислоти вивести з організму: основний природний і вічний компонент шлункового соку людини саме соляна кислота. Зміна кислотності шлункового соку (як підвищення, так і зниження) призводить до різних захворювань.

 

Міф: "Масло 72,5% не можна їсти ні в якому разі. Це транс-жир - рослинна олія низького сорту розбите воднем. Масло менше 82,5% не буває. Якщо не вийде знайти таке масло, то краще їжте рослинне. Краще з'їжте дві ложки натурального вершкового масла, ніж цілу пачку або кілограм транс-жирів.

Вживання продуктів, що містять транс-жири, знижує здатності організму до протистояння стресам, збільшує ризик виникнення депресії. Продукти харчування, що містять транс-жири:

- маргарин;

- м'які масла, мікси вершкових і рослинних масел;

- рафінована рослинна олія;

- майонез;

- кетчуп;

- продукція фаст-фуду - картопля-фрі і т.д., для приготування якої використовувалися гідрогенізовані жири;

- кондитерські вироби - торти, тістечка, печиво, крекери і т.д., для виготовлення яких використовувався кулінарний жир;

- снеки - чіпси, попкорн і т.д.

- заморожені напівфабрикати. "

 

Насправді: Для початку автору не завадило б дізнатися, що ж таке транс-жири, де зустрічаються і як утворюються. Тоді мінімум половина перерахованих продуктів зі списку просто пішла б. Взагалі, в даному міфі стільки дурниць, що на все і відповідати не хочеться. Але спробуємо.

По-перше, незважаючи на страшне слово "транс-жири", цей компонент жирів може мати не тільки "штучне" походження (тобто з'явиться в процесі обробки), а й присутня так би мовити в природному вигляді. Наприклад, в молоці кількість природних транс-жирів може досягати 8%, хоча по нашим тестам ми бачимо не більше 2-3.

По-друге, вживання підвищеної кількості транс-жирів призводить до ризику виникнення серцево-судинних захворювань (наприклад атеросклерозу), а не депресії або стресу.

По-третє, "штучні" транс-жири з'являються в процесі обробки жирів методом гідрогенізації (тобто отримання твердого жиру з рідкого). Це метод отримання маргарину. Це означає, що в продуктах мають рідку консистенцію не буде таких транс-жирів. Тобто причому тут майонез, рафіновану соняшникову олію, заморожені напівфабрикати і вже тим більше кетчуп?

По-четверте, в приготуванні картоплі фрі або чіпсів теоретично може використовуватися маргарин, за фактом - ми, і вже тим більше ніхто інший в Україні, це не перевіряв. Тут питання залишимо відкритим.

Цукерки або вафлі можуть містити транс-жири в великих кількостях.

І так, щодо того, що масло 72,5 це отрута - це просто дурість. Звичайне вершкове масло (тобто виготовлене тільки з молочної сировини), може бути і більш низької жирності, головне щоб воно було справжнім, а не фальсифікатом.

Міф: "Малосольна оселедець в пластикових упаковках. Малосольна оселедець зберігається тільки в маслі. Ні в якому оцті, вині вона не зберігається. Якщо оселедець без олії, значить в неї доданий уротропін. У всьому світі уротропін визнаний дуже небезпечною добавкою і заборонений, (утворюється при взаємодії

Насправді: Тут важливо розуміти, що є рибні консерви, а їсти рибні пресерви. Консерви - це продукт в жерстяній банці, який обов'язково проходить стерилізацію і саме завдяки їй, консерви мають тривалий термін зберігання (2-3 роки). Пресерви - це якраз і є оселедець в пластикових баночках (чи у вакуумній плівці). Пресерви не проходять стерилізацію і їх збереження досягається за рахунок додавання консервантів. При цьому не важливо, в маслі, вини, оцті, майонезі йди інший заливці буде оселедець, за рахунок консервантів вона буде зберігатися. Правда, не так довго, як стерилізовані консерви - тільки 2-3 місяці. Консервант консерванту ворожнечу. Як консерванти для оселедця (пресервів) використовують сорбінову і бензойну кислоту і їх солі (бензоат натрію Е211, сорбінова кислота Е200). Уротропін на етикетках оселедця не зустрічався разу. Якщо виробники не соромлячись уротропін вказують в складі червоної ікри, то з чого б це раптом вони боялися його писати на етикетці оселедця? Якщо не вірите, почитайте склад оселедця в пластикових баночках в супермаркеті або на нашому сайті в тесті 2013 року, в таблиці склади вказані. Сам по собі уротропін виправдовувати не будемо, але як раз на його тлі і сорбінова і бензойна кислота є куди більш безпечними консервантами. Хоча і їх кількість в кінцевому продукті обмежується.

Міф: "Ікра малосолона довго не зберігається. Тільки в замороженому вигляді або дуже солона. Якщо продається слабосолона, отже, в неї доданий, або уротропін, або лимонна кислота. Може бути додано щось інше, але на виході все одно виходить формальдегід. "

Насправді: Правда в тому, що червона ікра без консервантів дійсно не може довго зберігатися. Тобто або вона заморожена, або розфасована в жерстяні банки з додаванням консервантів. Червона ікра стерилізацію не проходить, просто не витримає - полопається. Лимонна кислота - не так сильний консервант, щоб зберегти ікру, її в червону ікру ніхто не додає. Мало того, навіть незначне додавання лимонної кислоти в ікру дасть ікрі кислуватий смак, не кажучи вже про значних кількостях. За свою багаторічну практику тестування червоної ікри ми лимонну кислоту в складі не зустрічали. Уротропін - так, в Україні дозволено, використовується для виробництва ікри, хоча це і не найбезпечніше речовина, м'яко кажучи. І дуже хочеться, щоб його швидше заборонили. У певних умовах з уротропіну може виходити формальдегід, але тільки і саме з уротропіну. З інших консервантів, які використовуються при виробництві червоної ікри або оселедця, зокрема бензойної та сорбінової кислоти і їх солей формальдегід не утворюється!

1
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
У Рівному викрили та затримали наркозбувача
0
Читати далі
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі