Рівнянам: ВР прийняла закон про 12-річне навчання у школі

Рівнянам: ВР прийняла закон про 12-річне навчання у школі
0
Рівнянам: ВР прийняла закон про 12-річне навчання у школі

Верховна Рада України на вечірньому засіданні у вівторок, 5 вересня, прийняла закон «Про освіту» в новій редакції. За його ухвалення у другому читанні та в цілому проголосували 255 народних депутатів, йдеться на сайті парламенту. Про це пише dw.com

Документ встановлює, що мовою освітнього процесу в освітніх закладах є державна мова. Представникам корінних народів і національних меншин України «гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти». Це право реалізується через окремі заклади освіти, класи з навчанням мовою відповідної національної меншини та корінного народу України поряд з українською мовою, і не поширюється на заклади освіти та класи з навчанням українською мовою.

Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, також гарантується право на вивчення рідної мови в державних і комунальних закладах освіти або через національні культурні товариства, вказано в законопроекті.

У закладах освіти також можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою або іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Навчання у школах діти можуть починати в шість або сім років. Повна середня освіта в Україні здобуватиметься протягом 12 років. Вона передбачає три рівні: початковий (чотири роки навчання), базовий середній (п`ять років) і профільний середній (три роки), який учні здобуватимуть у старшій школі або професійних освітніх закладах.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти має розпочатися 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року, а для профільної середньої освіти - 1 вересня 2027 року.
Міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич прогнозує, що на підготовку сертифікації вчителів, яка передбачена законом «Про освіту», знадобиться один рік після набуття ним чинності, передають «Українські новини».

0
Найцікавіші матеріали
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі