Рівняни привезли з лісу кліщів, а з ними і хворобу Лайма

Рівняни привезли з лісу кліщів, а з ними і хворобу Лайма
0
Рівняни привезли з лісу кліщів, а з ними і хворобу Лайма

На Рівненщині в 2017 р. виявлено 8 осіб, які захворіли на хворобу Лайма. Діагноз підтверджений клінічно та лабораторно. Лабораторне обстеження хворих проводилось лабораторіями: особливо небезпечних інфекцій ДУ “Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України”, “Малікс – Мед” та “Сінево”.

Хворі реєструвалися у 4-х районах: Сарненському, Острозькому, Дубровицькому, Березнівському районах та м. Рівне (особи, які відпочивали в лісах області, всі відмітили присмоктування кліща), хоча є достатньо підстав стверджувати, що хвороба Лайма поширена на всій території області і встановлення природних вогнищ — це лише справа часу.

На 01.01.2017 р. в області виявлено 209 населених пунктів, ензоотичних до хвороби Лайма.

Навряд чи більшості з нас відомо, що банальний покус кліща може привести до серйозного захворювання. Але це дійсно так: кліщі є переносниками близько двадцяти інфекційних захворювань, спільних для тварин і людей. Більше того, в силу біологічних особливостей (а кліщі здатні роками обходитись без їжі, очікуючи на свою жертву), а також того, що збудники можуть передаватись із покоління в покоління через яйця, саме кліщі забезпечують надзвичайну стійкість ряду природновогнищевих інфекцій, в тому числі й тих, які виявлено на території Рівненщини. Серед них особливе місце займає хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз — інфекція, яка вперше була виявлена в США поблизу містечка Лайм понад два десятиліття тому.

Встановлено, що збудник хвороби – так звана борелія — може на протязі тривалого часу (роками й десятиліттями) зберігатись в організмі людини, не спричинюючи жодних хвороботворних проявів і лише іноді, активізуючись, призводити до появи тих чи інших симптомів.

Але найчастіше хвороба Лайма розпочинається гостро, коли через декілька днів (часом і пізніше) після покусу кліща навколо цього місця з’являється кільцеподібне почервоніння, яке поступово збільшується до 10-20 см. Саме ця так звана кільцеподібна еритема – одна з характерних ознак хвороби Лайма. З часом почервоніння поступово зникає, хоч може зберігатись і декілька місяців. Водночас підіймається температура, з’являється головний біль, болі у м’язах, порушення сну; можуть виникнути катаральні явища верхніх дихальних шляхів та інші симптоми, які нерідко трапляються при самих різноманітних захворюваннях, спричинених дією токсинів — і цим суттєво утруднюючи діагностику, особливо тоді, коли лікар не знає про попередньо нанесений покус кліщем. В ряді випадків, особливо при відсутності адекватного лікування, хвороба може переходити в наступну стадію — неврологічних та серцевих проявів, а ще пізніше не виключено й ураження великих суглобів, частіше колінних, гомілково-ступеневих, ліктьових, плічових, рідше дрібних суглобів. Іноді розвиток хвороби навіть може призвести до інвалідності.
Найчастіше кліщі на людей нападають у лісах і чагарниках, а пік їх активності припадає на квітень-травень (основний) і вересень-жовтень. Особливо небезпечним є саме весняний період, оскільки після довгої зими з настанням тепла жителі міст і районних центрів масово вибираються на природу. Проте в лісі слід перебувати одягненим, а після кожного виїзду “на природу” необхідно проводити огляд і самоогляд з метою виявлення кліщів. Якщо ж кліщ все таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого медичного закладу. Не слід забувати також і про репеленти-засоби, що відлякують комах та кліщів, які ви можете придбати в аптеках.
Отже, необхідно по можливості уберігатись від покусів кліщів, пам’ятати про хворобу Лайма та інші природновогнищеві інфекції які передаються через покуси кліщами та своєчасно звертатись за допомогою або ж за консультаціями до спеціалістів медичних установ.

Про це повідомляє лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” В.І.Томицька

 

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі