Рівне – на піку захворювання Covid-19: в області ввели жорсткий карантин

Рівне – на піку захворювання Covid-19: в області ввели жорсткий карантин
0
Рівне – на піку захворювання Covid-19: в області ввели жорсткий карантин

У п’ятницю комісія ТЕБ та НС ініціювала посилення протиепідемічних заходів у Рівному та області. Це пов’язано з підвищенням рівня захворюваності, особливо у нашій області.

Детальніше про карантинні заходи сьогодні під час онлайн брифінгу розповіли голова Рівненської ОДА Віталій Коваль та мер Рівного Володимир Хомко.


– Дійсно, впродовж останнього часу ми бачимо збільшення кількості хворих у Рівненській області. І це не пов’язано з кількістю проведених ПЛР та ІФА-тестів. В першу чергу це пов’язано з тим, що більшість мешканців області сприйняли пом’якшення карантину як фактичне його завершення. Ми спостерігаємо нехтування елементарними правилами безпеки – носіння масок, дезінфекція рук, дотримання соціальної дистанції, – каже Віталій Коваль. – Відсьогодні діє постанова Кабміну , яка впроваджує нові карантинні заходи в Україні, зокрема заборона на перебування в громадських закладах і транспорті без індивідуальних засобів захисту, які закривають ніс та рот; перебування на вулиці без посвідчення особи; участь в масових заходах в кількості більше однієї особи на 5 метрів квадратних площі будівлі, та дотримання дистанції не менше півтора метра між учасниками заходу. Також забороняється діяльність закладів громадського харчування, за винятком літніх майданчиків; забороняється діяльність дитячих оздоровчих закладів та особливо перевезення людей в громадському транспорті в більшій кількості, аніж є місць для сидіння.

Також Віталій Коваль нагадав про сумний приклад нехтування карантинних закладів в інших країнах – Бразилії, Ірані і т.п., де місцеве населення також сприйняло послаблення карантинних умов як фактичну їх відміну. Саме в цих країнах ми спостерігаємо потужну другу хвилю захворювання, кількість летальних випадків там знову починає стрімко зростати. Тому голова ОДА наголосив, що якщо лікування – це робота медиків, то профілактика – це справа кожного з нас.

Мер Рівного Володимир Хомко почав з цифр по рівненській статистиці, які йдуть з початку пандемії.

– Основний ріст у Рівному йшов до 13-го травня. 13 травня в нас був 281 хворий. Потім пішов спад до 12 червня – до 210 хворих. І коли пройшов інкубаційний період, кількість хворих знову почала зростати з кожним днем ріст і станом на сьогодні ми маємо вже 297 хворих, в нас новий пік. Бачите, був спад і знову пішов ріст після послаблення карантину.

– Думаю, мова навіть не йде про послаблення карантину, люди просто взагалі перестали його дотримуватись. Я довго думав, які аргументи привести, бо в нас дуже специфічне ставлення до влади в Україні, як і в інших державах. Думаю, добре переживуть карантин ті країни, які мешканці яких організовані з владою і разом це все долають.

Також Хомко розповів про соціальні настрої в мережі:

– Знайшов в інтернеті доктора Комаровського – всі його добре знають. Він давав інтерв’ю для азербайджанського телебачення, там така сама проблема, як у нас. І один пише (*далі – мовою оригіналу): «У нас, как и у всех странах, есть «секта», отрицающая одно существование коронавируса. Дошло до того, что многие пишут, что поверят в коронавирус только после того, как скончаются их близкие». На що Комаровський відповідає: «Мы тут скорее имеем дело с дефицитом мозгов у тех, кто подобное заявляет. К сожалению, люди очень управляемые, о чем свидетельствуют последние события. Уровень образования оставляет желать лучшего. Люди еще склонны искать подвох в том , что говорят государственные деятели. А соцсети – вообще механизм для манипуляций».

– Я готувався сьогодні до брифінгу, зайшов на сторінку міської ради і читаю коментарі на Фейсбуці: «З 243 тисяч населення Рівного за весь час карантину захворіло 297 людей». Це неправда, у нас захворіла тисяча, а 297 – це тільки цифра на сьогоднішній день. І далі пішла критика, що це все неправда і т.д. Можливо це бот, можливо це просто людина, яка не вірить в хвороби. Але під кожним постом таких коментаторів – десятки , а то і сотні. І через це створюється така думка в суспільстві, що можна нехтувати карантином і можна його таким чином подолати. Не можна. Це не примха влади, що ми хочемо його посилити. Ми просто бачимо, що якщо не вжити карантинних заходів – хворих у Рівному буде більше, ніж 300. Буде ріст, він і так йде щоденно. Тому заходи безумовно будуть посилені. Отримала доручення від Кабміну і поліція, будуть великі штрафи для всіх, хто не дотримується карантину. Це ж стосується і секонд-хендів, і ринків і таке інше. Повернімося до періоду, коли почався карантин. Ми тоді обійшли всі ринки – було любо глянути. В той день, коли ми прийшли – була зразкова торгівля на ринках. Минуло 2-3 тижні, всі розслабилися і маємо такі результати. Тому, хотілось би, безумовно, щоб ми були з вами по одній стороні барикад і робили одну справу. У Рівненському районі сьогодні найбільший спалах. Якщо ми будемо дотримуватись всіх вимог карантину – побачимо, що через декілька днів чи тижнів все піде на спад. Як ні – буде далі ріст, і будуть смерті. Тому хотів би побажати, щоб ми розумно підійшли до справи, – підкреслив Хомко.

Читайте також: Зеленський підписав закон, який звільнив випускників від здачі екзаменів

Читайте також: Стихійну торгівлю у Рівному і надалі заборонятимуть (ВІДЕО)

Читайте також: За ніч на Рівненщині виявили +23 хворих на COVID-19

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі