Рівненщина: коли волонтерство "карається законом"

Рівненщина: коли волонтерство
2
Рівненщина: коли волонтерство "карається законом"

Ще донедавна у райцентрі Сарни, що на Рівненщині, цього чоловіка ледь не на руках носили. Його фото висіло на дошці пошани серед кращих підприємців району. Разом з іншими бізнесменами він з перших днів початку бойових дій на сході України допомагав армії. До його думки дослухались, поважали і від його слова в містечку залежало, як і за кого місцеві голосуватимуть на виборах. Не дивно, що кандидати один поперед одним намагалися з’явитися поруч із ним на людях. Мова - про голову Сарненської районної спілки підприємців Сергія Лаврущенка. Нині у чоловіка від тих часів залишились лише нагороди, спогади і… кримінальна справа, яку порушили проти нього торік. Адвокати кажуть, що «шита вона білими нитками», а сам підприємець впевнений — це «подяка» йому від міської влади та правоохоронних органів за надмірну принциповість.

З Сергієм Лаврущенком поспілкувався Press-центр

Між війною, сім’єю та бізнесом

У будинку пана Лаврущенка двері не зачиняються - тут за невеликим столом можна побачити і бізнесменів, які приїздять до нього за порадою, і місцевих атовців, яким його організація допомагала і з якими він сам неодноразово бував на передовій.

- Познайомтесь - це командир славнозвісного спецпідрозділу «Койот» Олександр Ярмошевич, який нагороджений орденом Богадана Хмельницького. Ми разом під Дебальцевим попали в засідку. Якби не він, то напевно ніхто з нас звідти живим не повернувся б, - запрошуючи за стіл, почав розмову Сергій Лаврущенко.

Військовий офіцер дещо зніяковів і перевів увагу на господаря будинку. Пригадав, скільки сотень кубів лісу той привіз в зону АТО, щоб наші військові мали чим облаштовувати укріплення на передовій, скільки медикаментів та провізії особисто доставив туди, куди деякі гуманітарні конвої з міркувань безпеки відмовлялися навіть їхати.

- Сарненська районна спілка підприємців - єдина в Україні, нагороджена 13 різними відзнаками, - долучилась до розмови дружина Лаврущенка. - За заслуги перед армією членів цієї спілки особисто прилітав нагородити начальник Генштабу Віктор Муженко. Такі нагороди з цивільних мають лише футболіст Зозуля і голова Рівненської ОДА Муляренко.

За заслуги перед армією пана Лаврущенка особисто нагородив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. 

Після повернення з АТО, пригадує дружина Лаврущенка, чоловік ще довго не міг призвичаїтись до цивільного життя. Але навіть тут, «в тилу», Сергій разом із колегами з районної спілки підприємців продовжують допомагати місцевим атовцям - комусь дах перекриють, когось підтримують фінансово.

Така активна діяльність не могла залишитись поза увагою місцевих політиків. Тим більше, що наближалися вибори і кандидати не проти були використати рейтинг Лаврущенка із вигодою для себе.

- Раніше я ніколи не займався ремонтами, - пригадує Сергій. - Маю підприємство, яке входить в «золоту трійку» України з продажу сільськогосподарської продукції. І цього мені вистачало. А якось командир місцевої військової частини запропонував перекрити дахи у них. Був кінець року, грошей виділили не багато, тому цим ніхто не хотів займатись. І ми зробили. Після цього майбутній міський голова Світлана Усик запропонувала нам ремонтувати дахи багатоповерхівок. Мовляв, і користь для міста, і хлопців, які з АТО повернулись, можна працевлаштувати.

Тоді пан Лаврущенко очолив підприємство об’єднання громадян-інвалідів «Святобор Л». Працевлаштував 14 осіб, половина з яких – люди з особливими потребами, в тому числі і ті, хто повернувся з АТО.

В крісло міського голови - на плечах атовців

Перший термін Світлани Усик на посаді міського голови був коротким – всього рік. За цей час, пригадує співрозмовник, новообраний мер встигла подарувати мешканцям Сарн надію на позитивні зміни. Разом із підприємцями почали облаштовувати дитячі майданчики. Декому з бійців, які першими повернулись з АТО, місто навіть виділило кілька непоганих земельних ділянок. Втім, ідилія тривала не довго.

Міський голова Сарн Світлана Усик.

- У 2015 році на дострокових виборах серед моїх хлопців питання, кого підтримувати на посаду міського голови навіть не стояло – Світлану Усик, - пригадує пан Лаврущенко. – Тоді все робилося на патріотичному піднесенні. Дякуючи нашій підтримці, Усик набрала 75% голосів. Крім неї, ще десяток кандидатів від БПП ми провели у міську раду. Я теж балотувався і переміг на своєму окрузі, але через нове виборче законодавство в раду не пройшов. Натомість мені запропонували стати членом міськвиконкому. А через деякий час міський голова наче з ланцюга зірвалась.

Перше розчарування настало після того, як підприємство «Святобор Л» відремонтувало дах п’ятиповерхівки на вулиці Набережна, 7. Лаврущенко не приховує, що його працівники тоді непогано заробили, але разом із тим ще й зекономили для бюджету 200 тисяч гривень.

- Мер сказала, що я напевно дурень, якщо економлю, - пригадує Лаврущенко. – І додала, що навпаки мав би ще просити додаткових грошей з бюджету. Після цього нам почали навмисно занижувати вартість будматеріалів та робіт наполовину. Коли я поскаржився пані Усик, вона тільки руками розвела. Мовляв, такі розрахунки проектного бюро.

Замість позолочених і мармурових бордюрів – ями на дорогах

У невеликих містах, куди не дотягуються руки столичних чиновників, як і в монастирях – у кожного свій уклад та свої фаворити. Тому поява когось нового сприймається без особливого ентузіазму. Сарни не виняток. Більшість робіт, пов’язаних із бюджетними коштами, у райцентрі виконують ФОП Канська та дві місцеві фірми – «Топаз» і «Західметал». Проектуванням і складанням кошторису займається бюро, яке організував колишній працівник «Західметалу» за гроші власника фірми. Це ж саме бюро і приймає виконані роботи.

Їдемо із Сергієм Лаврущенком у місто. Він показує роботи, які виконували у Сарнах його хлопці і працівники підприємця Канської, фірм «Західметал» та «Топаз».

- Цей дах перекривала наша фірма в 2015 році, а сусідній двома роками раніше – «Західметал». Вартість робіт однакова – 450 тисяч гривень. Ми поклали якісну словенську єврочерепицю ще й зекономили для бюджету, а вони - китайську і освоїли всі кошти. І так по всіх об’єктах. Для прикладу, торік ми міняли бруківку на вулиці Мічуріна. З бюджету міста отримали 450 тисяч гривень, а виконали роботи за половину суми - квадратний метр нам обійшовся в 472 гривні. Зараз фірма «Топаз» має виконувати такі самі роботи по вулиці Шлапака. У них – 1300 гривень за метр квадратний, - каже пан Лаврущенко і показує документи по обох об’єктах із назвами фірм та розцінками на роботу. - Хоча ціни з того часу майже не змінились – лише на деякі матеріали зросли на 3-5%. За 1300 гривень можна було б бордюри зробити з мармуру і позолочені.

Ями на дорозі поблизу місцевої автостанції, яку торік ремонтував «Західметал», стали ще більші.

Далі разом їдемо в бік місцевої автостанції. Тут торік фірма «Західметал» виконувала капітальний ремонт частини вулиці. Отримала на ремонт не одну сотню тисяч гривень. Новий шар асфальту навіть сезон не протримався. Подібна ситуація і по решті вулиць, якими займався «Західметал». Місцеві нарікають, що нині стан доріг в місті найгірший за останні кілька років, однак чиновників, схоже, це не особливо турбує.

«Мовчатимеш - отримаєш умовно, а будеш багато говорити – посадимо»

Три роки тому, перед тим, як очолити «Святобор Л», пан Лаврущенко вивчив досвід роботи подібних підприємств, на яких працевлаштовані люди з обмеженими можливостями, а також особливості їх оподаткування. Виявилось, що всі вони користуються пільгами зі сплати ПДВ. Тож за порадою юристів та на прохання районної спілки інвалідів подав документи на спеціальну комісію при облдержадміністрації, до якої, до речі, входять і представники фіскальної служби. Відтоді «Святобору» щорічно погоджували пільги у вигляді дозволу не сплачувати ПДВ. Щоправда, з однією умовою – гроші ці рекомендували витрачати на інвалідів, учасників АТО і розвиток міста. Що вони і робили.

Підприємець повністю вимостив вулицю, на якій живе, бруківкою та облаштував сусідам паркани, витративши тільки на це близько мільйона гривень власних коштів. Крім того, впорядкував місцевий пляж, встановив ліхтарі біля дитячого садочка, зробив кілька дитячих майданчиків.

- Про пільги знали і в міській раді, оскільки перед тим, як приступити до робіт, ми завезли їм усі необхідні документи, - пригадує бізнесмен. - За три роки «Святобор Л» відремонтував в місті вісім дахів та вимостив бруківкою вулицю Мічуріна. Ні в кого ніяких претензій не виникало. Можливо, так було б і далі, якби ми не занижували вартість робіт, тим самим показуючи всім, що міська влада разом із підконтрольними фірмами нахабно розкрадає бюджетні гроші. Якось пані Усик запросила мене на день народження і запропонувала брати участь в їхніх, як вона тоді сказала, «проектах». Зрозуміло, я відмовився і після цього у нас почались проблеми. Тепер я розумію, що просто заважали їм заробляти мільйони. Нас викинули з усіх можливих робіт. А через деякий час я дізнався, що проти мене як керівника підприємства порушили кримінальну справу. Мене звинувачують у тому, що я нараховував ці 20% ПДВ. З усіх зроблених нами об’єктів це приблизно 700 тисяч гривень. Цікаво і те, що претензії до нас має не фіскальна служба, а Департамент захисту економіки Національної поліції.

Слідство зараз триває одразу за трьома статтями кримінального кодексу. Місяць тому Лаврущенку вручили повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст.191 (розтрата бюджетних коштів), а також ст. 366 ККУ - службове підроблення. Крім того, прокуратура перевіряє, чи не було в діях бізнесмена складу злочину, передбаченого ст.209 ККУ - відмивання коштів, набутих злочинним шляхом. Тож навіть за найоптимістичнішими прогнозами, підприємцю може загрожувати від 10 років ув’язнення.

Відомий рівненський адвокат Олександр Бражніков, який знайомий із діяльністю підприємства «Святобор Л» та з обставинами справи, каже, що дії правоохоронців мають дуже сумнівну юридичну кваліфікацію. А також додає, що претензії щодо нарахування ПДВ підприємством пана Лаврущенка більше належать до компетенції цивільного судочинства, оскільки це звичайний господарський спір:

Адвокат Олександр Бражніков.

- Держаудитслужба провела перевірку і встановила, що нібито з бюджету міста були безпідставно нараховані підприємству 20% ПДВ. Мовляв, вони звільнені від сплати цього податку, тому і не треба було їм ці кошти виплачувати. Цікаво, що така перевірка не входить в компетенцію аудиторів. Згідно із законом, цим має займатися фіскальна служба. Але парадокс в тому, що у податківців жодних претензій немає. Міська рада одразу відхрестилась, мовляв, нічого не знали, і подали в Господарський суд позов із вимогою стягнути зі «Святобору» нараховані 700 тисяч гривень ПДВ. На цьому все мало би і закінчитися, якби хтось не вирішив дискредитувати Лаврущенка в очах місцевої громади. Для цього проти нього ініціювали кримінальне провадження - нібито він займався розкраданням бюджетних коштів, отримуючи 20% ПДВ. Ще нібито навмисно подавав в міську раду підробні документи, в яких включив цей податок. Подібні документи мають договірний характер - якщо одну зі сторін не влаштовують умови співпраці, то вона у будь-який момент може цей договір розірвати. Однак, три роки все всіх влаштовувало.

Той факт, що кримінальні провадження проти пана Лаврущенка - не випадковість, підтверджує і те, що юристи бізнесмена пропонували владі міста та правоохоронцям в рахунок цих 700 тисяч гривень включити ті роботи, які він зробив у місті, і які коштують в рази більше. Однак, слухати їх ніхто не став. Власне, як і в прокуратурі області.

- Я знаю, кому це вигідно, - заявляє бізнесмен. - У цій схемі задіяні і міська влада, і підприємці, які хочуть усунути мене з місцевого ринку, і правоохоронні органи. В тому числі і окремі працівники обласної прокуратури, які живуть за рахунок подачок тих, хто «дерибанить» бюджет міста. Через кримінальні переслідування нам почали відмовляти у будь-яких роботах. Діяльність підприємства довелося зупинити, а людей звільнити. Мені через третіх осіб переказували, якщо буду мовчати, то отримаю умовно, а якщо буду багато говорити, то посадять. Хоча всі добре розуміють, що справа шита білими нитками, але їм головне довести її до суду. Певно, розуміють, що скоро вибори і я підтримувати їх більше не буду.

Про те, що не все чисто у владних кабінетах міськради, свідчить і недавній виступ колишнього міського голови Сарн, а нині народного депутата від цього округу Сергія Євтушка. Він відкритим текстом звинуватив у корупції міського голову Світлану Усик, яку, до речі, свого часу забрав із пенсії до себе на роботу як першого заступника.

У своїх коментарях він зазначив, що чиновниця останнім часом «взагалі знахабніла», а діяльність її та окремих посадовців міської ради має стати предметом для перевірок відповідних контролюючих інстанцій. Натомість пана Лаврущенка народний депутат охарактеризував як порядну людину.

- Він точно зайвої копійки не візьме. Навпаки, завжди все робив для міста та для армії, - каже Сергій Євтушок.

Press-центр намагались почути думку і самої Світлани Усик. Втім, впродовж останніх двох тижнів застати чиновницю на робочому місці завдання було не з простих. Два неочікуваних візити у Сарни та дзвінки на її мобільний результату не дали. Намагалися достукатися до чиновниці і через приймальню, залишивши її секретарю номер телефону журналіста та озвучивши тему розмови. Теж безрезультатно.

Тим часом в місті почали поширюватись чутки, що після виступу нардепа Євтушка діяльністю сарненської чиновниці зацікавились правоохоронні органи. Зокрема у питаннях виділення землі для бійців АТО та блокування будівництва у місті багатоповерхівки для військових. Минулого тижня її навіть нібито викликали з цього приводу до столиці. Якщо це справді так, то їй зараз точно не до спілкування із журналістами.

2
# Рівненщина # Сарни # волонтери
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі