Рівненщина має критично низький показник щеплень від дифтерії

Рівненщина має критично низький показник щеплень від дифтерії
0
Рівненщина має критично низький показник щеплень від дифтерії

В Україні зафіксували спалах дифтерії. П'ять випадків були підтверджені лабораторно: у Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях. Нашу область інфекція оминула. Поки що. Але саме Рівненщина показує вкрай низький показник щеплень від дифтерії.

Як відповів на запит журналістів завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Віктор Мороз, за 9 місяців поточного року по області ми маємо вкрай низькі показники виконання щеплень проти дифтерії.

Так, зокрема, лише 51,5% дітей отримали вакцинацію проти дифтерії. Загалом по області на сьогодні є майже 10 тисяч дітей, які не вакциновані проти дифтерії. Крім того в області є 10452 дітей, які не отримали ревакцинацію проти дифтерії.

Не краща ситуація із щепленями дорослих. Так в області ревакцинація дорослих виконана на 44,3%. Всього в області 83895 дорослих потребують щеплення проти дифтерії.

У місті Рівному дещо краща ситуація. Вакциновано 64,3% дітей першого року життя. Доросле населення охоплене щепленями проти дифтерії на 82,2%. Всього по місту є 5353 осіб серед дорослого населення, які потребують щеплення проти дифтерії, – зазначив Віктор Мороз.

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я, впроджовж цього року в Україні було зафіксовано 20 випадків дифтерії, 18 з яких – у жовтні.  П'ять випадків були підтверджені лабораторно у Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

Станом на сьогодні в Україні мають щеплення 59,5% дітей віком від року, а також 52,3% дорослих. Сьогодні ми розповімо вам, що таке дифтерія, про її симптоми та ускладнення, а також про те, коли і кому потрібно робити щеплення.

Що варто знати про дифтерію:

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним механізмом. Джерелом інфекції є хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсин. Інкубаційний період хвороби триває 3-10 днів.

Трапляються випадки, коли людина може бути носієм збудника протягом певного періоду часу, але не хворіти. В цьому полягає одна із небезпек дифтерії – людина тривалий час може бути заразною, але про це ніхто не буде знати.

Дифтерія страшніша за кір, бо смертність від неї набагато вища. За статистикою, з тисячі хворих помирає від 50 до 100 людей. Захищені ті, хто вакциновані – 99% людей, які мають щеплення від дифтерії, не хворіють.

Симптоми дифтерії: біль у горлі, підвищена температура, набряки слизової ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, сиплий голос, набряк шиї та збільшення лімфатичних вузлів. Також у горлі людей, що захворіли, з’являються плівки, які можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Читайте також: В Україні зафіксували черговий спалах дифтерії: що варто знати рівнянам про хворобу

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі