Рівненщина: "Що Бог даєть, те й даєть" або як воно, мати 18 дітей

Рівненщина:
0
Рівненщина: "Що Бог даєть, те й даєть" або як воно, мати 18 дітей

Найбагатодітніше не лише на Рівненщині, а й в Україні та Європі, село Глинне на Рокитнівщині вкотре підтвердило свій статус. У місцевого подружжя Ковалевичів нещодавно народилася …18 дитина. Донечку назвали Настею. 18, 17 і 16 дітей в одній сім’ї… Село на Рокитнівщині б’є рекорди народжуваності. Тут, майже на кордоні з Білоруссю, живе 613 багатодітних сімей, пишуть Вісті Рівненщини.

Символ плодючості жителів села - дуб, якому понад тисячу років. Його називають Юзефінським або Ігоревим. У місцевих молодят є традиція - в день весілля приходити до дерева і просити дітей. 43-річна Світлана Ковалевич у такі забобони не вірить. Із чоловіком Петром до дуба жодного разу не ходили, а два місяці тому народила вже 18-дитину – донечку назвали Настею. 

У нас такого немає, щоб планувалі. Немає й такого, щоб хотілі чи не хотілі. Що Бог даєть, те й даєть, - мовить, усміхаючись, багатодітна мати.

Живе родина у маленькому будинку скромно. П’ятеро старших дітей вже окремо. Заробляють збором ягід і грибів. Самі печуть хліб - три рази в тиждень по 8 буханок. 

У печі горить, а ми хліб місім. Чоловік місіть,  - каже Світлана, виймаючи з печі запашні буханці. 

Батьки Світлани та Петра теж багатодітні: народили по 9 і 15 дітей. Їх секрет міцної і дружної сім’ї – підтримка і турбота одне про одного. 

Ну, хліб є, то й добре. Ви знаєте, моя мати чи батько розказували, що були голодні. Ми сьогодні  не голодні. Здоров’я головне, шо можна сказати. Дякую Богу, – каже Петро. 

Як не парадоксально, але в рекордному за народжуваністю селі немає дитячого садочка. Його замінює недавно побудована школа, де навчаються понад тисяча дітей. 

У мене в класі єдина дитина, яка поки росте одна в родині, - ділиться  учитель історії Глиннівської школи Іван Скаковець. – Найбільше тих родин, де виховується   10 і більше дітей.

Традиції народжувати багато дітей мешканці Глинного шанують ось уже впродовж понад ста років. Саме стільки в селі діє численна протестантська громада - п’ятидесятників. 

– У нас всі віруючі підтримують цю традицію. Як кажуть у Біблії, треба розмножуватися, як виноградна лоза. І люди в нас віруючі, підтримують цю традицію, - додає заступник Глиннівського сільського голови Тамара Ковалевич. 

0
# Рівненщина # рокитне
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі