Рівненщину очікує дестабілізація влади: облрада готується перебрати на себе повноваження ОДА

Рівненщину очікує дестабілізація влади: облрада готується перебрати на себе повноваження ОДА
2
Рівненщину очікує дестабілізація влади: облрада готується перебрати на себе повноваження ОДА

Керівництво обласної ради все активніше працевлаштовує своїх людей в комунальних закладах. І все гучнішими стають чвари за переділ бюджетних коштів. Відтак, після виборів почались активні кадрові перестановки від яких буквально «трусить» колективи комунальних підприємств.

Втім, як виявилось, апетити обласних керівників кадрами не обмежились. В кулуарах обласної ради говорять про створення так званого «виконавчого комітету» Рівненської обласної ради, що має на меті перебрати на себе повноваження Рівненської ОДА й отримати повний контроль над усіма сферами життєдіяльності області. Подейкують, що вже обрали хто стане керівником цього органу.

Розбираємось в їхніх планах і що стоїть за «благими» намірами очільників обласної ради

Управління ключовими сферами області має Рівненська обласна державна адміністрація. Саме вона розпоряджається коштами і формує потреби по галузях. За збалансованість цього розподілу коштів вона несе відповідальність й це прописано в ст 78 ЗУ «Про бюджетний кодекс». За тим, депутати й Рівненська обласна рада затверджують і виділяють кошти на ці потреби з обласного бюджету. Вони погоджують виділення фінансів на базі сформованих запитів і далі ОДА контролює утримання і функціонування ключових сфер. Адміністрацію ж контролює Кабінет Міністрів. Саме в такій синергії працює країна.

Однак, на Рівненщині вирішили, що можуть забрати повноваження в адміністрації і самотужки, безконтрольно визначати курс країни й самі ладні встановлювати пріоритети. Відповідне рішення, аби забрати повноваження в адміністрації, вже готується на найближчу сесію Рівненської обласної ради. Показовим став нещодавній ручний розподіл бюджету області з надважливих сфер і переведення їх на обладнання СТО в комунальне підприємство «Автобаза». Одразу після цього керівника затримали на отриманні хабаря. Подейкують, «свіжий» керівник – ставленик ЄС та радикалів...

Детальніше про цю історію пропонуємо прочитати у матеріалі: Скажи хабарю «ЄС»: як партія Порошенка на Рівненщині тоне у скандалах.

Щоправда, на Рівненщині намагання змінити повноваження рад вже були. У 2016 році Володимирецька районна рада голосувала за звернення до керівництва держави з пропозицією розглянути питання переходу, як було сформульовано в документі, до «договірних відносин між Урядом, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в контексті розмежування повноважень та реформування місцевого самоврядування».

Як виявилось, це звернення мало на меті дестабілізувати владу в Україні й пропагувалось російськими спецслужбами через Павла Золотарьова. Саме він за винагороду до 100 тисяч доларів лобіював такі рішення у різних радах країни. Після затримання той повністю визнав свою провину і був засуджений.

Також, в Україні не вперше обласні ради намагаються собі повернути функції державної влади. Однак, у судах усі ці рішення були розгромно скасовані. Адже, Рівненська обласна рада повинна виконувати лише ті функції, які прописані в Законі України про місцеве самоврядування і замінювати функції державних органів не може. Як і чітко прописано ст 44 ЗУ «Про місцеве самоврядування» те, що повноваження делеговані для адміністрації є чітко визначеними. Повернути функції управління сферами Рівненська обласна рада не може.

Саме тому, цілком вірогідно, якщо окремі депутати ризикнуть почати процес дестабілізації влади на теренах області, то як мінімум накличуть на себе судові позови, а у гіршому випадку ч.1 ст 78 ЗУ «Про місцеве самоврядування» визначено, що такі дії можуть стати однією із підстав дострокового припинення повноважень Рівненської обласної ради. Наш сайт уважно слідкуватиме за кожним подальшим кроком наших обранців.

2
Політика
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі