Рівненська атомка "сплавить" свої відходи у Чорнобиль

Рівненська атомка
0
Рівненська атомка "сплавить" свої відходи у Чорнобиль

Cклад радіоактивних відходів (РАВ) Рівненської АЕС планується досліджувати на Чорнобильській АЕС, яка виграла тендер у відкритих торгах на платформі Prozorro. Ці дослідження стануть першим етапом в процесі звільнення сховищ РАЕС від накопичених контейнерів із соле-бітумною сумішшю, так званим компаундом, зазначено на офіційному сайті РАЕС.

Планується, що радіонуклідне дослідження зразків РАВ Рівненської АЕС будуть проводити фахівці вимірювальної водно-радіохімічної лабораторії державного спеціалізованого підприємства «ЧАЕС». Спочатку розроблятимуться методики відбору проб та проводитиметься характеризація відходів. В цілому ж, планується провести відбір 35 проб соле-бітумного компаунду на Рівненській АЕС та дослідити в них вміст радіонуклідів, що важко вимірюються. Це необхідний етап, що передує кінцевому захороненню радіоактивних відходів.

У перспективі планується також вилучення та перевезення контейнерів з соле-бітумним компаундом на ДСП «ЧАЕС» та розміщення відходів в залізобетонних контейнерах на Промисловому комплексі з переробки твердих РАВ ДСП «Чорнобильської АЕС». Після цього відходи будуть спрямовані на захоронення до сховища твердих РАВ ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».

Варто відзначити, що минулоріч на РАЕС проведено комплексні випробування обладнання Комплексу з переробки РАВ, які утворюються в процесі експлуатації або вже знаходяться в сховищах. Введення комплексу в дію дозволить зменшити обсяги РАВ та кондиціювати їх для передачі на спеціалізовані підприємства для подальшого захоронення, що сприятиме підвищенню екологічності Рівненської АЕС.

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі