На Рівненщині роздержавлена газета в порушення закону просить 170 тисяч гривень з районного бюджету

На Рівненщині  роздержавлена газета в порушення закону просить 170 тисяч гривень з районного бюджету
0
На Рівненщині  роздержавлена газета в порушення закону просить 170 тисяч гривень з районного бюджету

На найближчу сесії Рівнерайради винесено проект рішення "Про програму фінансової підтримки міськрайонної газети "Слово і час". Редакція газети просить у депутатів ще 170 тисяч гривень згідно програми підтримки їх газети, проте видання є роздержавленим і повинно працювати виходячи з власних заробітків за рекламу і тд.

150 тисяч гривень, редакція вже отримала. Проте, скаржаться на складне фінансове положення і вимагають ще. Посилаючись на те, що їх газета пише про життя області. 

 

"Платіть ви. Мене починають шпиняти за те, що я публікую якісь рекламні матеріали. Чи то Юлю не туди, то Рабіновіча, ну ще дякувати Богу Тарути не було. Є можливість заробити, але в нас заборгованість майже 170 тисяч за друк газети і за комуналку. Є програма яка діє і по ній 170 тисяч сьогодні недофінансовано. Я нічого не вимагаю і листи не пишу тому, що знаю нема перевиконання," - переконував депутатів головний редактор "Слово і час" Микола Мельник.

Проте, під час засідання бюджетної комісії, депутати висловлювали думку, що все ж на рекламі газета заробляє і подекуди вартість послуг є не дешевою. Варто зазначити, дану програму зазначають експерти важливо переформулювати і у разі потреби дати можливість усім ЗМІ отримувати кошти з бюджету на висвітлення подій стосовно району, або повністю закривати. Роздержавлені ЗМІ вважаються бізнесом і тому у форматі обраного видання фінансуватись не можуть.

 

Засновник Аналітичного центру розвитку міста ЗЕОН, експерт Партнерства За прозорі місцеві бюджети Микола Орлов зазначає про дискримінацію в такому рішенні:

"– Недержавні ЗМІ – це бізнес, тому умови його здійснення реалізуються через умови прописані  в угодах. Органи державної  влади  та органи місцевого самоврядування в межах коштів,  передбачених у державному або місцевих бюджетах  на висвітлення  їх  діяльності,  формують  замовлення засобам масової інформації у конкурентний, недискримінаційний  спосіб. Взаємовідносини ЗМІ з державними адміністраціями і районними (місцевими) радами регулюються Законом України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».

Якщо коротко то:  ЗМІ має право висвітлювати всі аспекти діяльності органів державної  влади  та  органів  місцевого  самоврядування,а органивлади надавати ЗМІ  повну  інформацію  про  свою діяльність (ст. 2).  

Видатки на висвітлення своєї діяльності засобами масової інформації органи державної  влади  та  органи місцевого  самоврядування  передбачають  у  відповідних   бюджетах, про що зазначено в статті 5 згаданого Закону, корисними будутьдля розуміння і статті 21 та 22 цього Закону.

Стаття 21: «Діяльність місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування висвітлюється в друкованих засобах масової інформації регіональної та місцевої сфери розповсюдження на умовах, визначених у договорах між цими органами і редакціями зазначених друкованих засобів масової інформації». Т.то не у програмах, ні через домовленості, а у договорах. Скільки орган влади використав площі за стільки і заплатив.

Те ж саме говорить і  стаття 22 – тільки є згадка про те, органи влади можуть розміщувати інформацію і  у своїх офіційних виданнях (Закон говорить не лише про місцевий рівень влади, а і про видання ВРУ, КМУ) і у недержавних ЗМІ.

Окремо є позиція щодо роздержавлених ЗМІ. Реформованим редакціям, згідно пункту 3 частини 2 статті 12 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», повинно бути надано пріоритетне право на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Але така форма державної підтримки надається виключно за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення і тематичної спрямованості."

 

0
Політика Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі