Рівненська легкоатлетка Ольга Земляк судитиметься з ФЛАУ через допінговий скандал

Рівненська легкоатлетка Ольга Земляк судитиметься з ФЛАУ через допінговий скандал
0
Рівненська легкоатлетка Ольга Земляк судитиметься з ФЛАУ через допінговий скандал

Для вболівальників "королеви спорту" просто як серед ясного неба вчора стало відомо, що одна з топових спортсменок не тільки Рівненщини, а і України Ольга Земляк рішенням Всеукраїнської федерації відсторонена від змагань. З цього приводу атлетка і дала сьогодні прес-конференцію у Рівному.

А тепер по порядку.

Ольга Земляк, як годиться вийшла на пік своєї спортивної форми перед одним із найважливіших стартів - Чемпіонатом Світу у Лондоні. Втім, в день вильоту збірної на туманний альбіон рівнянку та ще одну топову спортсменку України Олесю Повх відсторонили від участі в турнірі. Причина - підозра на допінг. І тут починається найцікавіше.

Власне, на електронну адресу Ольги Земляк та Федерації легкої атлетики (ФЛАУ) прийшов лист від незрозумілої організації, про підозру на вживання допінгу легкоатлеткою.

- У світі взагалі є дві сертифіковані та визна організації, які мають право та перевірені технології по сертифікації спортсменів та допуску їх до змагань - це WADA та IAAF. Тут же лист не з офіційної пошти, а від якогось Томаса, з приватної електронної скриньки, - розповідає Ольга Земляк.

Далі все стає ще цікавішим. 

- Від ФЛАУ мені почали надходити планки, які вимагали підписати. В них я мала б визнати вживання допінгу та добровільно відсторонювалась від усіх змагань. Цього робити я не буду, - продовжує Ольга Земляк.

Продовжуючи тему, спортсменка розповідає, що звернулася за допомогою до спортивних юристів. Останні зазначили, що подібних прецедентів в світі ще не було. Оскільки порушується вся логічна і відома процедура відсторонення спортсмена.

- По перше, невідомо коли в мене брали ті аналізи. Окрім WADA та IAAF. Це взагалі третя невідома сторона. І саме ці організації і мають відсторонювати спиортсмена, а тут це зробила чомусь Федерація. Далі спеціалісти які подивилися на показники, які прислали сказали, що вони взагалі аномальні і довести організм до таких показників всім відомими і невідомими методами неможливо. Наприклад, рівень тестостерону вимірювали за аналізом сечі, хоча це робиться через сироватку крові, - розповіла Ольга Земляк.

Ще одним грубим порушенням, яке дослідили спеціалісти стало те, що ті, хто ніби проводили аналізи спортсменок, знали їхні прізвища, імена та інші дані. В світовій практиці це теж є нонсенсом. Всі проби та дані є зашифрованими аби унеможливити фальсифікацію аналізів.

Зі слів спортсменки, їй жодних документів ФЛАУ не надала, тільки зазначила, що IAAF прислала листа на Федерацію про відсторонення Земляк. Його ж звісно ніхто не показав. І найцікавіше. Вчора збірна України вже полетіла в Лондон і по факту як Ольга Земляк так і Олеся Повх в списках на змагання є, тобто IAAF допустив їх до турніру. І навіть більше, вони можуть летіти та бігти. Чому ж тоді ФЛАУ вчинила те що вчинила, невідомо.

- Перед Олімпіадою в Ріо я стояла на обліку у WADA. Щоб ви зрозуміли, на сайті є особистий кабінет, де спортсмен постійно відмічає своє місцезнаходження. І спеціалісти організації в любий момент можуть приїхати та взяти аналізи. Олеся Повх досі стоїть на такому обліку і в неї все чисто, але ж її теж не допустили через аналогічні незрозумілі проблеми як і в мене, - прокоментувала Ольга Земляк.

Ситуація запуталась остаточно, а у підсумку наша атлетка не потрапила на один із основних стартів.

- Я і Олеся цього просто так не залишимо. Будемо звертатися до Лозанського суду та вимагатимемо правосуддя. Знаю, що це дороге задоволення, але як таке можливо, що сама ж Федерація "прибирала" перші номери збірної перед самим змаганнями. Мені вже казали, що це може затягнутися на місці. Думаю, ми до цього готові, - підсумовує Ольга Земляк.

Підсумовуючи хотілось би сказати, що прикро, дійсно прикро. Оскільки підготовка до Чемпіонату Світу зайняла чимало часу та ресурсів у дівчат. Далі під загрозою і інші старти. Так, на початку вересня Ольга Земляк мала б бігти на коменрційному етапі Діамантової ліги у Брюсселі. Чи буде вона там, поки не відомо.

Також і під питання продовження кар'єри Ольги Земляк. Якщо суди затягнуться на місяці, то виступати вона не зможе фізично. Разом з тим зрозумілий і моральний стан спортсменки. Як варіант для неї буде проста зміна громадянства. Чи піде вона на цей крок невідомо, але все такий розвиток подій можливий.

Своєрідною ложкою меду у бочці дьогтю стала і приємна новина. Так, Ольга Земляк зазначила, що в п'ятницю, 28 липня всі формальності на засіданні у ФЛАУ були обговорені і вже за місяць до неї приїде така довгожданна олімпійська бронзова медаль за Лондон-2012. Цей трофей буде для Рівненщини першим за роки незалежності.

Всього до Лондона полетіло 46 атлетів. Від Рівненщини там змагатиметься Катерина Климюк у естафеті 4х400 та рівнянка яка нині виступає за Вінничину Олена Колесніченко.

P.S.Підсумувати хотілося б власною суб'єктивною думкою.

Спорт в Україні м'яко кажучи, мало підтримується. Від атлетів вимагають результатів при відсутності інфраструктури та при мізерних зарплатах. Коли ж ті переможні медалі з'являються, їх просто топлять свідомо і тягнуть донизу. Парадокс? Ні. Це просто Україна. Шкода. Зрозуміло, що всі питання з Ольгою Земляк стануть більш відомі вже після Чемпіонату Світу. Можливо навіть відсторонення ФЛАУ одразу зніме. Одне хочеться сказати точно, що патріотизму в неї поменшає, нерви ніхто не поверне, ну і не буде медалі. Оскільки Ольга Земляк на дистанції 400 метрів та естафеті 4х400 нині дуже гарно виглядає у світовому рейтингу.

Ще більш зрозумілими стають новини зі ЗМІ про зміну громадянства українськими спортсменами. Звісно, вони будують кар'єру. І в ситуаціях, коли в себе дома вони нікому не потрібні, вони знаходять вихід із проблеми. Потім ми писатимемо екс-рівнянин, екс-українець переміг там то. І будемо гордитися. А є чим?

Віктор Самчук

0
# Рівненщина # спорт # Ольга Земляк
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі