Рівненська міська рада звернулась до Президента через тарифи

Рівненська міська рада звернулась до Президента через тарифи
0
Рівненська міська рада звернулась до Президента через тарифи

Депутати Рівнеради прийняли звернення до президента, Верховної ради та уряду щодо врегулювання ситуації на ринку енергоносіїв та комунальних послуг. Позачергове засідання відбулось 20 січня. Після дискусії відредаговане звернення підтримали 37 міських обранців, пише Суспільне.

Депутати міськради о 10-й годині зібралися на позачергове пленарне засідання, щоб розглянути одне питання порядку денного  про звернення депутатів до президента, ВРУ та Кабміну щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій людям на оплату комунальних послуг, придбання твердого й рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Ініціювали скликання позачергового засідання сесії депутати від «Європейської Солідарності», «Рівне разом» та «Голосу»– зазначив мер Рівного Олександр Третяк.

Голова фракції «Європейська солідарність» Павло Алексєвич зазначив, що проблему на зустрічах озвучують рівняни й просять про допомогу.

Депутати ЄС просять просту річ, потрібну річ, як мінімум – забезпечити пільги та субсидії найнезахищенішим верствам населення. Це небагато. Де взяти ці гроші – зрозуміле питання. Зняти гроші з обслуговування президента, – сказав Павло Алексєвич.

Депутат міськради від «Слуга народу», голова ОДА Віталій Коваль зазначив, що помилки допустили попередники, зокрема, коли приймали ринок газу й електроенергії. А пропозицію зняти 7 мільярдів гривень з правоохоронців, прописану у проєкті рішення, назвав закликом до дестабілізації ситуації в країні та регіоні.

Тому пропозиція фракції «Слуги народу» – створити тимчасову комісію, яка чітко працюватиме в тандемі з керівниками комунальних підприємств і з підприємств, які надають послуги. Розберемось всередині тарифу, на що ми можемо вплинути як місцеві органи влади й дамо пропозиції на своєму рівні, а не будемо закидати шапками й говорити, звідки що зняти, – заявив Віталій Коваль.

Ексміський голова Рівного, голова фракції «За майбутнє» Володимир Хомко зауважив, що є ще одне питання, яке потребує вирішення: відшкодування різниці в тарифі для теплопостачальних підприємств.

Проєкт закону – у Верховній раді. Якщо би такий закон був проголосований, наприклад, наше теплопостачальне підприємство було б прибуткове. Тому що теплопостачальні підприємства заганяють у глухий кут, вони нарощують борги. Пропозиція – проголосувати доповнення до закону про відшкодування різниці у тарифі для теплопостачальних підприємств, – зазначив Володимир Хомко.

Для роз'яснення цього питання дали слово директору «Рівнетеплоенерго» Юрію Приварському. Він каже, що станом на 1 січня 2020-го різниця в тарифах – 12,5 мільйонів.

І вона за 2020-й рік і частину 21-го ще збільшилась. Це унеможливлює розрахунки підприємства за спожитий газ. Питання потребує вирішення на державному рівні шляхом встановлення обґрунтованих тарифів і встановлення механізмів компенсації за різницю в тарифах, – заявив Юрій Приварський.

Ексзаступник міського голови, а нині депутат від "Батьківщини" Сергій Васильчук апелював до Павла Алексєвича щодо змісту самого депутатського звернення.

У нас сьогодні субсидіантів 18 тисяч, а ще три роки назад було 54 тисячі. То проблема у нас є не з видатками на субсидії та пільги, а з нарахуваннями, тому що у нас зменшилось на 70% людей, які отримують субсидії. Ті рішення, які були прийняті різними урядами, привели до того, що люди не отримують належних коштів. Проблема взагалі в перегляді механізму субсидування, – сказав Сергій Васильчук.

Депутат від «Слуги народу» Юрій Чаборай зазначив, що депутати можуть створити комісію й рекомендувати підприємствам переглянути калькуляції утворення тарифу.

—Це математика, це проста наука. Є звернення – ми не проти. Давайте зробимо комісію, вивчимо. І, я думаю, у нас щось вийде. А не так казати, що давайте заберемо з силовиків і віддамо на тарифи, – сказав він.

Депутат від «Батьківщини» Олександр Нестерук зауважив, що при створенні тимчасової комісії варто долучити депутатів Верховної ради від Рівненщини. Голова фракції «Батьківщина» Галина Кульчинська додала, що українцям, на її думку, потрібно дати газ власного видобутку. А також до проєкту звернення запропонувала внести доповнення.

Населення та підприємства теплопостачання мають отримувати газ за цінами, за якими його було закачано у підземні сховища влітку, що дозволить знизити вартість блакитного палива втричі, що автоматично здешевить і опалення, і електроенергію, – сказала вона.

Її пропозицію підтримав Володимир Валявка від «Свободи» й додав, що Рівному потрібно взяти приклад з Тернополя та створити своє комунальне підприємство, якому передати газорозподільчі мережі й контролювати тарифи.

Врешті фракції узгодили новий зміст звернення. До нього додали пункти:

  • про запровадження більш гнучкого механізму надання субсидій на комунальні послуги;
  • вивчити можливість отримання газу для населення та підприємств з урахуванням цін, за якими його було закачано до сховищ улітку;
  • вирішення питання щодо компенсації теплопостачальним підприємствам різниці в тарифах та можливість своєчасно ці тарифи застосовувати.

Звернення у новій редакції підтримало 37 депутатів Рівнеради.

Окрім того, депутат від «Голосу» Святослав Клічук просив дати протокольне доручення для проведення у місті інформаційної кампанії щодо можливості зміни та вибору дешевшого постачальника газу і розглянути можливість розробки нової, або внесення змін до чинної муніципальної програми для ОСББ.

Мета – полегшити для об'єднань співвласників залучення коштів держфонду енергоефективності. Мер Олександр Третяк розпорядився зафіксувати ці пропозиції.,

 

Читайте також: На Рівненщині готуються відзначити 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Читайте також: Рівняни скаржаться на запах газу в домівках: що сталося

Читайте також: Водіям на «євробляхах» почали виписувати штрафи: кому і скільки доведеться заплатити

 

0
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі