Рівненська облрада перевіряла, чи за правилами копають бурштин

Рівненська облрада перевіряла, чи за правилами копають бурштин
0
Рівненська облрада перевіряла, чи за правилами копають бурштин

28 вересня відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням Володимира Валявки.

Напередодні, на розгляд депутатів, надійшло звернення жителів Сарненського району, які скаржилися на діяльність державного підприємства «Укрбурштин» та просили перевірити ряд фактів. Зокрема чи наявні у них необхідні документи для видобутку бурштину, на яких умовах компанія здійснює діяльність на землях лісового фонду та чи потребує розробка кар’єру надання гірничого відводу. Саме тому, члени комісії, разом із представниками галузевих управлінь і департаментів, депутатами місцевих рад та авторами звернення відвідали урочище «Гальбин» де здійснює діяльність ДП «Укрбурштин».

«Рік тому, разом із членами екологічної комісії, ми вже інспектували діяльність «Укрбурштину» в Гальбині. Тоді ми не виявили жодних порушень та рекомендували компанії пришвидшити свою роботу, адже отримавши спецдозвіл у 2014 році фактичну діяльність на ділянці вони розпочали лише рік тому. Поки що ми не виявили порушень у їх роботі, а кар’єри лежать у межах географічних координатах наданих їм точок», - зазначив Володимир Валявка.

Також голова комісії попросив директора підприємства Олега Щєкіна надати в чотирнадцяти денний термін копію проекту дослідно-промислової розробки ділянки, укладеної угоди із землекористувачем та довідку про обсяги видобутого бурштину і сплаченої до державного б’юджету ренти за користування надрами. На основі наданих документів комісія прийме рішення про необхідність звернення до контролюючих органів. Володимир Валявка вчергове наголосив на необхідності укладання інвестиційної угоди між ДП «Укрбурштин» та Вирівської сільської радою на території котрої знаходиться урочище «Гальбин».

Члени комісії відреагували на усне звернення представників Клесівської громади про необхідність проведення інспекції на території де здійснює ліцензійну діяльність державне підприємство «Бурштин України». Керівництво компанії запевнило, що проводить видобувну діяльність в межах наданого їм гірничого відводу, а протягом 2016 року сплатило понад п’ять мільйонів гривень ренти за користування надрами.

«Легальний видобуток бурштину, тим паче державними компаніями, здатен наповнювати б’юджет. Однак у місцевих мешканців виникають цілком доцільні зауваження, адже рентна плата надходить виключно до державної скарбниці, минаючи місцеві. Доцільно аби частина коштів надходила напряму до бюджетів селищних град чи ОТГ, на територіях котрих здійснюється видобувна діяльність, однак для цього необхідні зміні до законодавства держави. Хоча обласна рада завжди наполягає на заключенні інвестиційних угод з місцевими громадами, для того аби населення відчувало зиск від діяльності на їх території таких підприємств», - підсумував Володимир Валявка.

Окрім того голова комісії висловив занепокоєння тим, що місцеві мешканці не звертаються до комісії та правоохоронних органів зі скаргами на результати діяльності незаконних бурштинокопачів, що працюють на територіях їх громад.

0
# Рівненщина # бурштин # облрада
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі