Рівненський діагностичний центр отримає нове обладнання для дослідження хромосом

Рівненський діагностичний центр отримає нове обладнання для дослідження хромосом
0
  • Рівненський діагностичний центр отримає нове обладнання для дослідження хромосом
  • Рівненський діагностичний центр отримає нове обладнання для дослідження хромосом
  • Рівненський діагностичний центр отримає нове обладнання для дослідження хромосом
  • Рівненський діагностичний центр отримає нове обладнання для дослідження хромосом

Цитогенетичній лабораторії Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру придбають новий комплекс для візуалізації і дослідження хромосом. Відповідні кошти виділила днями сесія Рівненської обласної ради. Про це пише головний лікар центру Роман Шустик. 

- Обладнання для дослідження хромосомного набору цитогенетичної лабораторії  понад 10 років вірою і правдою служило фахівцям Обласного медико-генетичного центру що у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі імені Віктора Поліщука. Закуплений в 2007 році комплекс за це час зробив понад 4000 одних з найскладніших в медичній галузі досліджень хромосом, 1000 з них - це дослідження аміноцентезів плідних вод вагітних. Процес непростий і наукоємний, адже для проведення такого аналізу потрібні рідкісні реактиви і майже два тижні часу. Одну з ключових ролей у цьому процесі займає комплекс для візуалізації і дослідження хромосом. Електроніка разом з професіоналізмом лікарів дозволяє діагностувати заздалегідь генетичні відхилення, спадкові хвороби. Робити те, що ще років 20 тому вважалось неймовірним дивом. Тепер же це загально прийнята практика для усіх цивілізованих країн. Діагностика має працювати на випередження. Це дуже важливо, особливо у нашій області, яка входить до зони ураження в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС, - пише Роман Шустик. - Однак, електронний комплекс для візуалізації і дослідження хромосом навесні цього року вийшов з ладу. На жаль, комплектуючі для його ремонту вже не випускають, обладнання морально застаріло. Іншого виходу крім придбання нового сучасного комплексу немає. Бо формувати результати складних генетичних аналізів користуючись лише технологіями 90-х років на 20 річному застарілому обладнанні – величезний ризик. А залишати пацієнтів з усієї Рівненської області без таких досліджень не можна.

Ми вдячні депутатському корпусу Рівненської обласної ради, Рівненській обласній державній адміністрації, обласному управлінню охорони здоров’я за те що вони дослухалися до нашого прохання та зробили придбання нового  комплексу для візуалізації і дослідження хромосом можливим. З обласного бюджету на придбання комплексу та іншого необхідного обладнання для роботи Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру на останній сесії Рівненської обласної ради додатково виділили 980 тисяч гривень. Після проведення тендеру через систему «Прозоро» і дотримання всіх необхідних процедур закуплене нове обладнання суттєво підсилить діагностичні можливості  нашого медико-генетичного центру.

Під керівництвом завідуючої Любові Євтушок обласний медико-генетичний центр здійснює генетичну діагностику пацієнтів при плануванні сім`ї, під час вагітності та безпосередньо новонароджених дітей. Крім того, спеціалісти центру здійснюють дослідницьку та аналітичну роботу. Саме сюди стікається інформація про всіх новонароджених, центр веде моніторинг вроджених вад розвитку немовлят, співпрацює в цьому напрямку з всеукраїнськими та міжнародними організаціями. Загалом медико-генетичний центр обслуговує понад 30-32 тисяч пацієнтів за рік.

0
Суспільство # Роман Шустик
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі