Рівненський лікар запевняє, що інколи віра пацієнта в своє одужання ефективніша, ніж жменя пігулок

Рівненський лікар запевняє, що інколи віра пацієнта в своє одужання ефективніша, ніж жменя пігулок
3
Рівненський лікар запевняє, що інколи віра пацієнта в своє одужання ефективніша, ніж жменя пігулок

Лікар-невролог, заступник головного лікаря з науково-методичної роботи у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім.В.Поліщука Ігор Шумлянський розповів, що наш емоційний стан може спровокувати і гіпертонічну, і виразкову хвороби, і захворювання серцево-судинної та інших систем:

Більше місяця тому до мене звернулася пацієнтка, яка скаржилася і на головний біль, і на слабкість, і ноги в неї тремтіли, і спала погано, і тривогу відчувала. Це була молода жінка – їй виповнилося 35 років. Під час обстеження з’ясувалося, що її психоемоційний стан доволі важкий. Були ознаки депресії. А суть проблеми полягала в тому, що нещодавно в жінки діагностували дуже серйозне захворювання. Це її налякало. Вона почала шукати додаткову інформацію в інтернеті, перейнялася, розхвилювалася і загнала себе в глухий кут, звідки й виходу не бачила. Ось і з’явилася низка інших симптомів. Але після додаткових обстежень той страшний діагноз, який, до речі, був попереднім, зняли.
На сьогодні науково доведено, що 70 % захворювань має психоорганічну основу. Тобто наш емоційний стан може спровокувати і гіпертонічну, і виразкову хвороби, і захворювання серцево-судинної та інших систем. Саме тому лікарю так важливо знайти правильний підхід до пацієнта, налаштувати його на позитив, на покращення. Бо якраз мотивація людини у процесі її лікування є дуже важливою. У багатьох випадках віра пацієнта в своє одужання ефективніша, ніж жменя пігулок. А вселити її має лікар. Не даремно ж кажуть, що якщо пацієнту, який вийшов із кабінету лікаря, не стало краще, то останньому пора змінювати професію.
Із моєю пацієнткою ми працювали під час консультацій. Жінка усвідомила, що її життю нічого не загрожує. Після курсу лікування, у тому числі й прийому препаратів, які впливають на психоемоційний стан, їй стало значно краще. Сьогодні вона вже будує плани на майбутнє.

3
Суспільство # Ігор Шумлянський # неврологія
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі