"Рівнеобленерго" відповіли на питання рівнян щодо лічильників

0
"Рівнеобленерго" відповіли на питання рівнян щодо лічильників

У 2017 році «Рівнеобленерго» згідно з інвестпрограмою, затвердженою НКРЕКП, почало здійснювати заміну лічильників на більш сучасні, з автоматизованою системою комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Це так звана «розумна» або «інтелектуальна» система електропостачання, що дозволяє дистанційно зчитувати показники приладу обліку, забезпечує точність виставленого рахунку, а значить позбавляє споживачів потреби передавати за допомогою Особистого кабінету чи смс-повідомлення, звернення до кол-центру, показники свого лічильника. Більше того, споживач повністю безкоштовно отримує прилад обліку, завдяки якому в подальшому можна перейти на «зонний тариф».

Нас запитують: чи не призведе до збільшення спожитої електроенергії встановлення нового лічильника?

У випадку, якщо Ви не збільшили кількості підключених електроприладів, спожита кількість електроенергії, а відтак і показники лічильника, також не збільшаться. Втім у цьому випадку потрібно врахувати сезонний фактор: тривалість світлового дня , використання взимку обігрівачів, електроопалення, частіше нагрівання чайника, потребу в більшій кількості енергії для нагрівання холодної води бойлером взимку і навпаки активне користування водонагрівачем влітку тими, кому вимикають централізоване гаряче водопостачання.

Не менш важливим фактором є стан внутрішньо будинкових електричних мереж та зовнішнє підключення, якщо, до прикладу, кілька лічильників розташовані в одному щитку. В такому випадку можливий варіант, коли є об’єднаними чи переплутаними так звані «нульові проводи». Індукційні, або дискові лічильники такої «помилки» не фіксували, на відміну від електронних. Для виправлення ситуації потрібно запросити електрика з ЖКП чи ОСББ.

Варто також зауважити, що індукційні лічильники мали клас точності «2» та «2,5», усі сучасні лічильники мають його на рівні «1».

 

Чи можна відмовитися від встановлення нового лічильника?

Інвестпрограмав рамках якої здійснюється заміна лічильників на сучасні, затверджена Національною комісією з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Своєю чергою НКРЕКП у роз’ясненні ліцензіатам з передачі електричної енергії, тобто, усім обленерго (лист НКРЕКП № 8308/17.1.1/7-16 від 16.08.2016) зазначає:

  • Сума заходів «Впровадження обліку споживання електричної енергії населенням» повинна спрямовуватися на заміну лічильників класу «2,5» виключно на багатофункціональні лічильники під автоматизовану систему комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ)…

Передбачається поступова заміна усіх приладів обліку на багатофункціональні, що відповідають вимогам структури розподілу електроенергії в умовах моделі нового ринку та стимулюючого тарифоутворення.

ПрАТ «Рівнеобленерго» у 2017 році було здійснено заміну близько 8 тисяч приладів обліку за власний рахунок, у 2018-му заплановано заміну майже 13 тисяч лічильників.

 

Наскільки точними є нові лічильники? Чи правда, що у випадку сумнівів щодо правильності показників нового лічильника, доведеться оплачувати експертизу приладу?

На торгах, проведених «Рівнеобленерго», на основі встановленої НКРЕКП одиничної вартості приладів, перемогло ТОВ «Нік-електроніка», оцінка відповідності продукції  якого підтверджена ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів». Зокрема, відповідними сертифікатами.

Проте у випадку бажання споживача перевірити точність приладу, експертиза проводиться за участю представника Держстандартметрології. Послуги оплачує замовник експертизи (у випадку, якщо сумніви щодо правильності показників виникли у «Рівнеобленерго», вартість експертизи оплачуватиме ПрАТ).

Чим вигідне встановлення лічильника споживачеві?

Окрім точності та дистанційної передачі показників, нові лічильники дозволяють безкоштовно перейти на «зонний тариф»Наприклад «день-ніч», коли вартість електроенергії в нічну пору вдвічі дешевша за вартість удень. «Тризонний тариф» дозволяє економити під час пікових годин – вранці та ввечері. При самостійній заміні лічильника доведеться купувати його за власний кошт, а це близько 1800 гривень (вартість однофазного приладу обліку).

Де (на яких вулицях у Рівному та у яких районах Рівненської області) відбуватиметься заміна лічильників у 2018-му році?

Процес затвердження інвестиційної програми ПрАТ «Рівнеобленерго» на 2018 рік Національною комісією з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ще не завершений. Як тільки програму буде затверджено – вона буде оприлюднена. І не лише щодо заміни електролічильників, а й з усіма заходами з модернізації та реконструкції електромереж, які цьогоріч ПрАТ «Рівнеобленерго» повинно втілити у життя.

0
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі