RivneOpenSpace: Чи будуть вибори цьогоріч? Думки рівненських політиків

RivneOpenSpace: Чи будуть вибори цьогоріч? Думки рівненських політиків
0
RivneOpenSpace: Чи будуть вибори цьогоріч? Думки рівненських політиків

Із першим теплом на Рівненщині, як і в усій країні, активізувалося багато процесів - ділових, соціальних, громадських тощо. Цікаво, що політичні процеси активізувалися набагато раніше. Можна навіть сказати, що політика зробила лише невелику перерву на зимові свята.

В область все частіше навідуються політики і чиновники найвищих рівнів. Дехто вірить, що така “аномальна” політична активність може свідчити про дочасні вибори, якими нас незабаром можуть обрадувати.

“Чи будуть вибори цього року?” - цій темі Володимир Гребьонкін, засновник дискусійного клубу RivneopenSpace, нещодавно присвятив засідання проекту “Рівненські політичні студії”.

Місцеві представники партій Рух нових сил, Громадянська позиція, Народний контроль, Самопоміч і Сила людей нарікали на роботу парламенту, висловлювали думки про те, що дотермінові парламентські вибори можливі одночасно з президентськими; говорили про те, що треба змінювати виборче законодавство.

Докладно про розмову в аудіо- та відозаписі дискусії.

Дмитро Сільман, голова Рівненської обласної організації партії Народний контроль.

- Ймовірність проведення місцевих дочасних виборів, на мою думку, нульова. Хіба що в аспекті децентралізації - під час створення об’єднаних територіальних громад. Щодо дочасних президентських або парламентських виборів, то, переконаний, що президенту не вигідно, щоб парламентські вибори відбулися раніше президентських. Тому, якщо раптом цього року будуть вибори в Україні, то це будуть саме вибори Гаранта. А доля парламенту залежить від того, чи збереже імунітет нинішній уряд. Хочу ще зауважити - якщо вибори дострокові не відбудуться цьогоріч, то наступного року вже почнеться передвиборча президентська кампанія.

Олександр Аліксійчук, політичне об’єднання Самопоміч.

- Згоден, що дочасних місцевих виборів не буде, лише в об’єднаних територіальних громадах. А що стосується президентських і парламентських, то, думаю, у суспільстві є запит на зміну влади. Однак питання в іншому - якщо вибори відбудуться вже завтра або восени, то при діючому виборчому законодавстві ніяких змін не відбудеться. Позиція нашої політсили: вибори не на часі і не за цієї виборчої системи. Треба готувати закон. І не за один-два місяці; він має передбачати відкриті списки. Зважаючи на рейтинг президента, то чинному Гаранту вигідні дочасні президентські вибори - БПП не набере такої кількості мандатів, що має нині. А взагалі щодо можливості виборів цьогоріч - 50 на 50; швидше ні, ніж так.

Василь Туз, голова обласної організації партії Громадянська позиція.

- Або президентські, або парламентські вибори на мою думку цьогоріч обов’язково будуть. Адже парламент наразі недієздатений - кожним рішенням він демонструє, що не може бути у такому складі. Такого нефахового і непрацелюбного парламенту я ще не знаю в історії України. Якщо вони самі не підуть, то очевидно їх звідти винесуть.
Погоджуюсь з колегами, що треба приймати нове виборче законодавство. Новий закон, до речі, уже є, треба лише волю народних депутатів, щоб його ухвалити. А ще треба обрати новий склад Центральної виборчої комісії. Чи потрібні Петру Порошенку дочасні президентські вибори? Певно, маючи якісь відсотки, якусь довіру у суспільстві, він може погодитися на перевибори.

Юрій Плоский, представник партії Рух нових сил на Рівненщині.

- Останнім часом до нас в область приїжджало чимало політиків. Якщо вже відбувається активізація політичних сил, то значить це не просто так. Щодо виборів - наша політична сила обстоює позицію, що однозначно мають бути парламентські вибори. Аргументація проста - парламент недієздатний, некомпетентний. Це жах. Вони [народні депутати] загоняють ситуацію у формат цугцванга. Кожен їх наступний крок - гірше попереднього. Я би не скидав із рахунків одночасні дотермінові і президентські, і парламентські вибори. І ми будемо виступати, щоб вибори цього року таки відбулися. І виборів не треба боятися - у 80-х роках в Італії ледь не кожних півроку проводили вибори, щоб таким селекційним шляхом оновити владу. Також згоден, що треба змінити виборчий закон.

Сергій Пінчук, партія Сила людей.

- Дуже сподіваюсь, що в Україні будуть вибори і місцеві, і парламентські, і президентські. Їх відсутність означатиме, що встановлюється диктатура. Однак питання коли вони будуть. Дочасні парламентські або президентські вибори залежать виключно від волі президента. Тому сидіти-гадати що там планують політтехнологи Порошенка і що він сам гадає - невдячна справа. Від нашого бажання, від того яку оцінку ми даємо парламенту чи уряду, нічого не зміниться - давайте дивитися на речі об’єктивно. Усе залежить выд того, коли це буде вигідно президенту. Те, що партійні керівники почали їздити по Україні - це не індикатор, що будуть вибори. Це індикатор того, що партійні керівники зрозуміли, що треба працювати з людьми не лише напередодні виборів, а постійно. І це правильно. Хочу погодитися, що проводити вибори при існуючий ЦВК, яка уже два роки пересиділо свої повноваження, і при існуючому законі вибори нічого не дадуть. Іще зауважу, що з досвіду, якщо буде політична воля згори, то швидко ухвалять і закон, і склад ЦВК змінять, і призначать вибори, і розпустять парламент.

0
Політика # Дмитро Сільман # RivneOpenSpace # Олександр Аліксійчук # Сергій Пінчук # Василь Туз # Юрій Плоский
Читайте також
1972
Екс-кандидат у нардепи від Рівненщини розповів як не помилитись 21 липня
0
Читати далі
2448
Рівненський політик Олександр Аліксійчук розповів як започаткував власну справу і досягнув успіху
0
Читати далі
6334
Чому родина відомого рівненського будівельника Олександра Аліксійчука вирощує малину на здолбунівських плантаціях
0
Читати далі
3879
Олександр Аліксійчук: "Дитячий садок у рідному селі на Здолбунівщині капітально не ремонтували 32 роки"
0
Читати далі
7744
"Рівнегаз Збут" виставляє рахунки на нереалістично калорійний газ
2
Читати далі
4313
Бої за тепло: найвідоміші громадські організації Рівного воюють проти непрозорого затвердження високих тарифів
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі