Роман Шустик: "Півтора мільйони шансів на диво"

Роман Шустик:
0
Роман Шустик: "Півтора мільйони шансів на диво"

Результативна діагностика, вірний діагноз, своєчасне лікування, догляд, профілактика захворювань – всі ці речі дуже важливі в професії лікаря. Але навіть цього, на мою думку, замало. Хороший медик має також передати пацієнту головне – віру у власні сили, в те, що все вийде. Неймовірний заряд мотивації боротися, робити всі процедури, дотримуватися всіх режимів доти, доки це буде потрібно. А для того, щоб пацієнт тобі повірив – ти і сам маєш вірити в свої сили та навички. А віра не має бути голослівною, а додатковим стимулом постійно вчитися, обмінюватися досвідом, вдосконалювати свої професійні навички. Щоб підкріплювати свої слова ділом.

Як приклад - історія з лікарської практики. Один з моїх пацієнтів на початку лікування перед зачаттям дитинки мав не дуже високі показники обстежень – 1,5 мільйони сперматозоїдів. Те при тому, що тривалий час вважалося, що для успішного зачаття необхідно більше. Але це не стало приводом для песимізму. Пам’ятаю, сказав тоді пацієнту: «Все вийде, у нас півтора мільйонів шансів». І все вийшло! Маленьке диво цього подружжя вже дріботить малесенькими ніжками.

Лікар має бути оптимістом – заряджати на боротьбу пацієнта в будь-якій ситуації. Давати додаткову мотивацію на видужання.

Ми мусимо бути й трішки психологами. Шукати ключики до душі пацієнта, мотивувати виконувати медичні настанови, працювати над своїм здоров’ям. З таким підходом і результат приходить швидше. Головне вірити в це і працювати для його досягнення.

Роман Шустик, головний лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. Віктор Поліщука, текст зі сторінки на Facebook.

0
Суспільство Економіка # Віктор Поліщук, Роман Шустик # лідери громадської думки
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі