Руки з дупи чи місце прокляте:  чому не варто чекати швидкого результату медичної реформи?

Руки з дупи чи місце прокляте:  чому не варто чекати швидкого результату медичної реформи?
0
Руки з дупи чи місце прокляте:  чому не варто чекати швидкого результату медичної реформи?

У теперішніх реаліях  серед мешканців країн, що з останніх сил пробують розвиватися, значно поширений популізм і зрадоманство.  Всі хочуть отримати найкраще, прямо тут і зараз, а головне – не докладати до того жодних зусиль. І безпросвітний популізм – це не забаганка політиків, а вимога їхніх виборців. Саме ці очікування змушують тих самих виборців сидіти на печі і чекати кращого життя. Нічого не робити і не напружувати себе контролем за тим як влада проводить «144 успішних реформи». На ключових і успішно провалених реформах правоохоронних органів зараз зупинятися не будемо. Поговоримо про останню реформу, яка «ще бореться», медичну. Чому ж благі цілі та європейські підходи з самого початку викликають масу невдоволення серед українців.

«Ця Супрун хоче нас всіх в могилу загнати. Доктор Смерть, хоче всі лікарні в селах позакривати. А куди їхати лікуватися? В район? Обладнання нема,  ліків немає, лікарі хабарі беруть, працюють одні пенсіонери, молодь повиживали, головлікар «відкати» меру носить...» - обурюється в буденному спілкування один мій літній знайомий. Щиро і емоційно. І його можна зрозуміти, бо скрізь "бардак".

Але намагаюсь внести в його слова трохи порядку. Роз’яснюю, що в їхньому районі вже створили ОТГ (об’єднали район у одну громаду), а отже рішення про закриття усіх медичних закладів ухвалює тільки місцева рада. До якої депутатів обирали самі мешканці. Супрун тут якби ні до чого. Ліків немає? А хтось хоча б спитав чому немає? Куди діваються закупленні? Ні! Бо ніхто не хоче сваритися з лікарями. Лікарі беруть хабарі або як вони кажуть «подяки»? Ну а що ви хотіли від лікаря з ставкою 2200 гривень в місяць в районі? Він за ці кошти навіть свій похорон від голодної смерті не організує. Та й самі несуть. Пацієнти несуть. Часто навіть просити чи вимагати не треба. А до хорошого лікаря взагалі черги. Як тут не віддячити?  Пенсіонери одні? А що зробила громада, щоб затримати в районі і навчити молодих фахівців? Щоб старі мали менше адміністративного впливу? А нічогісінько. Головлікар носить відкати? А хто головлікаря обирав? Місцева рада і мер? А хто депутатів і мера обирав? От і знайшовся корінь проблем. І без Супрун. Ну словом знайомий зразу  змовк. Але, підозрюю, що то тільки переді мною.

Далі давайте тепер піднімемося на рівень вище. Тут своя зрада і свої дебатні баталії. Коли торік обирали делегатів до госпітальної ради від Рівненської міської ради – зчинився мегаскандал. Чого гріха таїти – я теж у ньому участь взяв. Адже за задумом МОЗу до госпітальних рад, як дорадчих органів, могли делегувати не тільки депутатів чи головних лікарів, а й представників громадських організацій. І кандидатури від громадськості були. В принципі достатньо авторитетні. Але вирішував результат не медичний чи громадський авторитет, не популярність в суспільстві, а… депутатська більшість у Рівнераді. А більшість, до слова, зробила все що хотіла – представників громадських організацій послала лісом, натомість обрала делегатами депутатів, медичних чиновників і головних лікарів. Щоб вся повнота влади залишилась у потрібних руках.  На правду, тоді мало хто розумів що то за госпітальна рада і для чого вона, але своїми  представниками депутатська більшість її наповнила – як то кажуть «даби чого нє вишло».

Пройшло  півроку. І ніхто так і не зрозумів для чого ту госпітальну раду обирали і що вона може зробити. Навіть на презентації дослідження діяльності госпітальних рад всі відверто посміюються. І ті, хто в неї увійшов, і ті кого не взяли. І це ще при тому, що у Рівному цю госпітальну раду не очолює мер обласного центру. На відміну від Бориса Філатова в Дніпрі, де тупо «всє канфети мнє». І у інших регіонах ситуація десь така ж.

І ніби то хороша була ідея, прогресивна. Та й ініціювали її прогресивні люди. Але виконували ті самі, заточені під одне руки. Як звикли. А більшість мешканців госпітальних округів взагалі «забили болт» на той процес і не цікавились ним. О і вийшло як завжди. Як каже представник громадської ради при МОЗ Юрій Поліщук: «Гора родила мишу».

Не менше актуальною була  й реформа системи обрання головних лікарів медичних закладів. Адже тепер їх маю обирати не депутати на сесії, а спеціальна конкурсна комісія.  А до її складу мали увійти не тільки депутати і представники трудових колективів, а й учасники громадських організацій. У підсумку долучитися до процесу у Рівному вирішили 27 учасників ГО. Були серед них  достатньо авторитетні та відомі люди. Що ж вийшло у підсумку? Всі місця в спеціальній комісії Рівненська обласна рада поділила за квотами. Про ці партійні квоти та кандидатів по них голова облради Олександр Данильчук, не ховаючись, розповів у інтерв’ю газеті «Рівне вечірнє».  Тобто по суті процес обрання головних лікарів отримав ще більше корупційних ризиків ніж раніше. Бо якщо раніше для обрання треба було знайти підтримку більшості депутатів, то тепер головне домовитися з партійними босами, які мають вплив на членів комісії.  І здавалось би така відверта "зрада" мала би зробити багато шуму, збурити народ. Але обурились лише представники громадських організаціїй. Пікетів і майданів обурених рівнян немає. Зовсім. Навіть обурень у мережі. Загальна маса виборців – цей процес проігнорувала за принципом «Все одно всі політики продажні. Навіщо напрягатися.»

А що буде далі? Багато хто пройметься романтизмом і буде мріяти, що реформа прямо з 1 січня 2019 року принесе в кожне місто і село нові лікарні,  обладнання, висококласних лікарів з серіалу «Доктор Хаус». Буде мріяти, але тим часом полінується навіть укласти декларацію з своїм сімейним лікарем… А потім скаже, як же він розчарований тим "псевдорефмами". 

А нових лікарень  скрізь з 2019 року не буде, почнеться тільки процес автономізації закладів. У якому вони стануть конкурентними.  І одні з них процвітатимуть, а частина закриється, бо немає пацієнтів і відповідно коштів від МОЗ. І обладнання суперсучасне не куплять одразу скрізь, бо це мільярди треба. Мільярди, яких немає. Бо отримати ї можна лише з податків, а щоб зібрати ті податки - їх має плати працююча економіка.  І лікарів з серіалу в районну лікарню не пришлють, будуть ті самі. Бо де в районі її нових взяти одразу? Це при розрахунку, що частина в пошуках більшої оплати виїжджає за кордон. А молодих фахівців треба років 10 вчити. І остогидлі внески нікуди не подінуться. Вони стануть офіційною оплатою за послуги. Так, доведеться платити. Бо з бюджету відшкодовуватимуть лише частину медичних послуг.

Тому дива не чекайте. Тільки важка праця і не байдужість самих мешканців громад – дасть результат. Бо якщо навіть вигнати Супрун і всіх реформаторів – медицини (як в союзі) не буде. Бо доведена до ручки вашою байдужістю, самообманом і вседозволеністю система – вже розвалюється. Стрімкими темпами.  І будемо як в «Собачому серці» ходити робити операції за гроші до лікарів додому. Чому? Та тому, що в розваленій «шаріковщиною» країні більше немає де.

І наостанок анекдот:

Викупили німці «АвтоЗАЗ» і вирішили на ньому випускати «Мерседеси». Передали на завод нові креслення, запустили конвеєр, а на виході – «Таврія».  Німці замінили все обладання, побудували нові цехи – запускають конвеєр і знову … «Таврія». Звільнили менеджмент , прислали німців – на виході знову «Таврія». Звільнили всіх працівників і привезли німців… і знову виходить «Таврія», а не «Мерседес».

Тим часом на горбочку навпроти заводу сидить колишній директор і головний інженер заводу. П’ють сто грам. Головний інженер каже: «Я ж тобі, Михайлович казав, що то місце прокляте. А ти руки з дупи, руки з дупи…»

Так от, щоб не було місце прокляте – треба все робити не старими політиками "з дупи", і на виборах голосувати і обирати не дупою, а головою. А руками треба «сю скалу лупати", під пильним керівництвом того хто справді знає і вміє робити правильно. Лупати бажано без криків і зради.

0
Політика Суспільство Економіка # МОЗ # Юрій Дюг # медичні реформи # госпітальна рада Рівненського округу
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі