Самознищення системи: і в Україні, і на Рівненщині

Самознищення системи: і в Україні, і на Рівненщині
0
Самознищення системи: і в Україні, і на Рівненщині

Затримання керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, обшуки і затримання у "Рівнелісі" та зупинка "Рівнеазоту". Здавалось би, що спільного у цих, зовсім різних подіях. Насправді ж, це все прояви одного явища. Державна система, побудована на олігархії та корупції почала руйнуватись. Кажучи простіше – увімкнула режим самознищення.

Свій

Роман Насіров виходець з бізнесового середовища. До обрання народним депутатом у 2014 році він встиг попрацювати на різних керівних посадах в іноземних компаніях. У 2015 році, в результаті конкурсу, його призначають главою Державної фіскальної служби.

Попри те, що конкурс формально був відкритим, все ж не обійшлось без втручання. Як стверджують депутати і ряд журналістів, на посаду Романа Насірова проштовхував голова Адміністрації президента Борис Ложкін. Щоправда помилкою буде вважати, що Насіров людина лише Банкової. Він однаково влаштовував як Петра Порошенка так і тодішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Мабуть саме тому, попри низку скандалів пов’язаних зі статками глави ДФС та звинуваченні в корупції і тиску на бізнес, для пана Романа це нічим не закінчилось. По суті – до останнього часу.

Тепер що стосується самих подій. У затримання Насірова не вірив мабуть ніхто, тим більше – він сам. Коли ж все ж виявилось, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура все ж вирішили затримати главу ДФС, вся система почала чинити спротив. А сам Насіров, як це водиться у чиновників, відразу «ліг на больнічку» імітуючи стан близький до клінічної смерті. Хоча, рівень стресу вочевидь все ж шкодить здоров’ю.

Як написав на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» голова правління Центру протидії корупції, в минулому – депутат Рівнеради Віталій Шабунін, детективи НАБУ не могли знайти лікарню, де б можна було провести обстеження Насірова і підтвердити чи спростувати діагноз. Не можна було навіть знайти карету швидкої, для його транспортування. Детективів НАБУ намагались не пустити в офіс Державної фіскальної служби. У суді не знаходилось судді, який би міг розглянути справу… І ще купа різних дрібних моментів, які ілюструють, що система чинила спротив різними можливостями. Але як показали подальші події – цих можливостей геть обмаль.

Зрештою, кілька десятків людей, біля виходів з будівлі суду змусили таки знайтись судді, почати розгляд справи про обрання запобіжного заходу Насірову. Та зрештою – посадити головного фіскала країни до СІЗО на два місяці.

А тепер на секундочку уявіть, що це все відбувається за часів Януковича. Що одна зі структур державного апарату, яким є Національне антикорупційне бюро, попри бажання президента затримує головного податківця, у минулому нардепа від Партії регіонів. Незважаючи на всю протидію, детективи все ж доставляють його до суду. Там протестує кілька десятків людей. Але щоб визволити Клименка не застосовується міліція, внутрішні війська, «Беркут» чи «тітушки». Натомість під тиском ЗМІ, суспільства і тих кількох десятків протестантів все ж запроторюють затриманого за грати… Можете таке уявити? У мене хороша уява, але я не можу.

І це не означає, що нинішня влада стала геть демократичною. Це свідчить перш за все, про відсутність монолітності в її рядах і змінах у самому суспільстві. Як сказав мені якось одни знайомий екс-беркутівець, який півтора роки відвоював на Донбасі: «там я зрозумів, що ми маємо захищати країну, а не владу».

Що буде далі з Насіровим? Насправді це не так важливо. Можу припустити, що йому таки дадуть втекти згодом за кордо, як це дали зробити Онищенку. Можливо затягуватимуть справу. Але важливо, що для багатьох ці події є сигналом: система не захищає своїх. Точніше – система не здатна захистити своїх. Тому бажаючих в цю систему потрапити буде менше.

"Рівннеліс"

Ще одна яскрава історія, це «маски-шоу» в офісі Державного підприємства «Рівнеліс», яке відбулось в неділю. Тут, за інформацією правоохоронців, затримали керівників лісових господарств Рівненщини, які ніби то привезли хабарі одному з керівників «Рівнелісу».
Тут важливо додати ще одну деталь: переважна більшість керівників лісгоспів є депутатами обласної ради від БПП «Солідарність». І серед затриманих, якраз і є ті, хто представляють президентську партію в обласній раді.

В управлінні національної поліції у Ріненській області не змогли надати інформацію щодо затримання. Оскільки тут працювали виключно столичні правоохоронці. Власні джерела стверджують, що це була пряма вказівка Авакова. І тут варто згадати ще одну деталь: Арсен Аваков є представником команди «Народного фронту». Партії, яка є партнером БПП «Солідарність» по правлячій коаліції.

При Януковичу ми звикли, що влада «пресує» опозицію та бізнес з нею пов’язаний. Але щоб одна правляча партія «воювала» проти іншої правлячої партії? Це геть нове явище в українських політичних реаліях.

Не буду ставити під сумнів наявність корупції в лісовому господарстві. Щоб у цьому переконатись, варто просто зайти до лісу. Та в цій історії вочевидь не обійшлось без бурштину.

Справа у тому, що наприкінці минулого року з’явився один цікавий документ. Згідно якого, можна видавати дозволи на видобуток бурштину на вже «порушених» землях. За умови подальшого проведення рекультивації землі. А тепер увага: висновок, про те, що територія вже порушена і потребує рекультивації мають видавати лісгоспи. Складайте пазл і робіть висновки.
Щоправда навіть це не нівелює того факту, що по суті система руйнує сама себе і знищує свої механізми.

"Рівнеазот"

Олігарх, який був одним з господарів цієї країни, зараз сидить в Австрії та очікує остаточного рішення щодо своєї екстрадиції до США. По суті, Фірташ – це ключ до багатьох таємниць олігархічної системи України і навіть Росії. Адже структури цього «бізнесмена» багато років займались газовими схемами між Російською Федерацією, Україною та країнами Євросоюзу.

Фірташ спонсорував партії, політиків, був пов’язаний з найвищими посадовцями країни з дуже різних політичних таборів в різні періоди історії країни. Кажучи простіше: якщо ДДмитро Фірташ заговорить перед американською Фемідою, то багатьом буде непереливки.

Та повернемось до «Рівнеазоту». Проблеми з газом у цього підприємства, яке входить до холдингу Дмитра Фірташа, виникали ще при прем’єрстві Юлії Тимошенко. Однак тоді справу дуже швидко «розрулили» і заводи олігарха почали отримувати блакитне пальне напряму з Росії, через своє ж «РосУкрЕнерго». Вирішувати подібні проблеми, для бізнесмена не складало особливих труднощів. Але це було тоді.

Нині ж Фірташ сидить у Відні, на газовому ринку більше немає «РосУкрЕнерго». А політики, яких раніше фінансував, зараз або за східним кордоном, або самі бояться повторення долі Онищенка, Єфремова чи Фірташа. Тому й вступатись особливо нікому.
Що буде з «Рівнеазотом»? Варіантів, на мій погляд, кілька і їх ймовірність багато в чому залежить від подальшої долі самого Фірташа.

Підприємство може залишитись у власності олігарха і далі працювати. Однак вже без всіляких схем та преференцій. Так би мовити – на загальних умовах.

Інший варіант – це зміна власника. Підприємство можуть продати і тоді вже новий власник буде домовлятись про умови, укладати контракти і вирішувати долю заводу.

Ну й на останок, в наслідок розслідування та виявлення порушень та корупції в діяльності Фірташа «Рівнеазот» може бути націоналізований. Щоправда варіант повернення в державну власність, на мій погляд, найменш ймовірний. Але якщо все ж так трапиться, то не на довго. Держава не надто ефективний менеджер, тому при реалізації такого сценарію завод все ж продадуть.

Думаю всі вище наведені сценарії стосуються не лише «Рівнеазоту», а й решти бізнес-активів Дмитра Фірташа.

Деолігархізація

Все що відбувається в країні після Революції Гідності можна назвати одним словом – деолігархізація. По суті зараз відбувається руйнування олігархічної системи вибудуваної ще Леонідом Кучмою. І яка протрималась в країні двадцять років. Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський – ці люди вирішували в Україні всі питання. Вони вирішували хто потрапить до парламенту, хто стане президентом, як житиме країна… Але цей час минув.

Рінат Ахметов, статки якого ще на початку 2013 року оцінювались у 16 мільярдів доларів нещодавно вибув зі списку найбагатших людей світу. Лише за три роки він збіднів на 12 мільярдів і тепер його активи оцінюють в трохи більше ніж 4 мільярди доларів. І як стверджують експерти, це ще не кінець.

Ігор Коломойський більше не тримає на контролі фінансову систему України, а його «ПриватБанк» став державною структурою. Його позбавили контролю над «Укранафтою», яка багато років приносила олігарху чималі прибутки. А тепер приносить дохід до бюджету.

Про Дмитра Фірташа – написано вище.

Що буде далі? Глобально ситуація залежить багато в чому від того, як розвиватимуться події на сході країни та від дій Росії. Але всередині країни, вже ніколи не буде так як було. Система гниє і розвалюється. Після революції, спроби реанімувати систему Януковича, лише запустили процес її активного самознищення. Це не звичайний природній процес, який вже не зупинити. Ним не варто перейматись і втручатись у його перебіг. Набагато важливіше вже сьогодні думати і працювати над тим, що побудувати на місці зруйнованої олігархічної державної системи.

Олексій Кривошеєв

0
Політика # Рівне # Роман Насіров # Рівнеазот # Дмитро Фірташ
Найцікавіші матеріали
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі