Сепаратизм по-рівненськи: від СІЗО Гранітного не врятували навіть труси (ВІДЕО)

Сепаратизм по-рівненськи: від СІЗО Гранітного не врятували  навіть труси (ВІДЕО)
0
Сепаратизм по-рівненськи: від СІЗО Гранітного не врятували  навіть труси (ВІДЕО)

Слідчий ОВС слідчого відділу УСБУ в Рівненській області капітан юстиції Микола Кухарчук, сьогодні просив суд задовольнити клопотання щодо продовження терміну запобіжного заходу Ярославу Гранітному ще на 60 діб. Нагадаємо, чоловік знаходиться у СІЗО вже чотири місяці через мітинг, який він провів третього травня 2017 року з вимогою легалізувати видобуток бурштину на Рівненщині. За це його звинуватили у сепаратизмі.

Через труси Гранітного суддя оголосив перерву [+ВІДЕО] 
Гранітний: злодії і є злодії - туфлі вкрала СБУ

Раніше, при обранні запобіжного заходу, підозру йому обґрунтовували тим, що він, у завуальованій формі закликав до зміни меж територіального кордону України. Цього разу, прокурор відділу з нагляду за додержанням законів органами СБУ прокуратури Рівненської області, радник юстиції А. Бабич разом зі слідчим відділу УСБУ в Рівненській області капітаном юстиції Миколою Кухарчуком почали вже стверджували, що на акції організованій Гранітним були присутні плакати агітаційного характеру і він умисно вчиняв дії зі дестабілізації ситуацію у Рівному, спонукуючи окремі адміністративно-територіальні одиниці області до виходу зі складу України та розповсюджував листівки із зображенням трикольорового прапора (РФ) з надписом "Рівненська народна республіка".

Разом із тим, орган досудового слідства і досі, за чотири місяці, не встановив осіб з якими Гранітний перебував у змові та отримав кошти у розмірі 4 000 доларів за організацію акції. Саме проплаченість акції являється основною тезою у показах свідків, на які посилається обвинувачення.Власне, сам підозрюваний не заперечує, що платив людям за участь в акції. Але стверджує, що вищезазначених листівок та плакатів сепаратиського змісту на мітингу не було.

Тим часом, адвокат Ярослав Калька заявляє, що за чотири місяці проведених у СІЗО, з підозрюваним не проведено жодної процесуальної дії. Сторона захисту каже, що в обвинувачення немає нічого, що б доводило причетність Гранітного до дій, спрямованих на порушення цілісності меж України. Цікавим є той факт, що представник УСБУ в Рівненській області Микола Кухарчук звертає увагу, що в матеріалах справи містяться докази того, що на мітингу, який організовував підозрюваний, були плакати з сепаратистськими гаслами. Хоча насправді вони були використаними на іншому мітингу, проведеному за декілька днів по тому іншою особою. На запитання адвоката, чи є сепаратистські гасла на оперативній зйомці, що проводили працівники правоохоронних органів, представник СБУ заявив, що це засекречені матеріали справи.


- Вважаю, що у питанні наявності ризиків, передбачених ч.1.ст 177 КПК України, сторона обвинувачення в чергове обмежилась наведенням стандартного набору підстав тримання Гранітного під вартою, без урахування критерію їх достовірності та недостовірності до конкретної ситуації, що склалася, - зазначив у суді адвокат Ярослав Калька. - Всі докази, якими сторона обвинувачення оперує в обґрунтування свого клопотання ґрунтуються на припущеннях, показах з чужих слів і незрозуміло на яких інших матеріалах кримінального провадження. Сторона обвинувачення не зазначила жодного ризику, які б свідчили про реальну необхідність тримати Гранітного під вартою.

Разом із тим, адвокат Гранітного і досі не може ознайомитися із протоколами допиту свідків, серед яких є засекречена особа із прізвищем, яке від прізвища підозрюваного відрізняється лише однією буквою та ще близько 60 інших невідомих людей. Також Ярослав Калька немає доступу до засекречених матеріалів, а відтак не може якісно захищати свого клієнта.

Заслухавши усі сторони, суддя Доля, задовольнив клопотання слідчого. Тому Ярослав Гранітний проведе у СІЗО ще два місяці, лише через те, що у слідчих не було часу працювати над доведенням вини підозрюваного.

Варто зазначити, що слухачу зі сторони, який немає повного доступу до матеріалів справи, усі звинувачення у бік Ярослава Гранітного і справді виглядають дивними й необґрунтованими та навіть неправдивими. Втім, хочеться сподіватися, що результати, з часом розсекречених, негласних слідчих дій зможуть безапеляційно довести обґрунтованість підозри, інакше нас чекає чергове рішення ЄСПЛ проти України.

0
# Ярослав Гранітний
Найцікавіші матеріали
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі