Синоптики чи інтернет: кому вірити у прогнозуванні погоди?

Синоптики чи інтернет: кому вірити у прогнозуванні погоди?
0
Синоптики чи інтернет: кому вірити у прогнозуванні погоди?

Перш ніж вийти з дому, безліч людей намагаються знайти інформацію про стан погоди на день прийдешній, аби убезпечити себе від мінливого настрою погоди.  А особливого значення це набуває у осінній період, коли зранку вже є заморозки на поверхні грунту, а вдень гріє сонечко. І завжди виникає проблема, як же одягнутися, щоб і холодно не було і в то же час не мати клопоту з зайвим одягом. Взяти з собою парасольку чи спланувати відпочинок або роботу на присадибній ділянці. Погода завжди є найбільш розповсюдженою темою будь-якої бесіди.

Але як виявляється не всі прогнози складаються синоптиками, на сьогодні цю роботу виконують компютери, числові моделі, в основу яких закладено фізичні та математичні рівняння, що описують еволюцію атмосфери, тобто розраховують температуру, вологість, вітер, тиск та інші параметри на різних висотах в різних куточках земної кулі. Але для точного прогнозу погоди цього не достатньо.

Потрібен досвід та врахування місцевих факторів (фізико-географічних особливостей району). Саме тут головна роль належить синоптику. Аби спрогнозувати погоду, перш за все потрібно знати, що відбувається в атмосфері в даний момент. Для цього синоптик використовує дані радіозондування атмосфери, радіолокаційні та супутникові дані, а також дані наземних спостережень метеорологічних станцій. Дані гідрометеорологічних спостережень – це «сировина» або вихідний матеріал для розрахунку прогнозу погоди. Щоб підготувати прогноз на добу ( декілька днів) потрібно мати дані про фактичну погоду Європи та Азії , а для прогнозу на тиждень і більше, важливо мати інформацію про погоду на всій земній кулі. Саме тому до синоптиків ставляться вкрай вимогливо.

Прогноз погоди - це те, що може статися в атмосфері ( ймовірність того чи іншого явища погоди). На жаль, ще не існує досконалої моделі, яка б ідеально описувала стан атмосфери, а те що ми бачимо на різного роду сайтах, це є математичні розрахунки закладені в різні моделі прогнозування. Відсотків справджуваності прогнозів погоди за математичними розрахунками, які є на різноманітних сайтах, не має. Оскільки кожний день ці прогнози на конкретну дату різні, зранку може бути один прогноз, а ввечері на ту саму дату зовсім протилежний.

Синоптиками Рівненського обласного центру з гідрометеорології при написані прогнозу враховується досвід синоптика, сучасні прилади, методи та методики розрахунку, місце розташування, фізико-географічні особливості нашого регіону, що є важливим при прогнозуванні тих чи інших явищ погоди на території Рівненської області. Отже, точність справджуваності прогнозів рівненських синоптиків є вищою від моделі математичних розрахунків прогнозування погоди.

З прогнозами рівненських синоптиків Ви можете ознайомитись на сайті Рівненського обласного центру з гідрометеорології, сайті Авіаметеорологічної станції Рівне та нашій сторінці в соціальній мережі Facebook «https://www.facebook.com/RivnenskuiGidrometcenter»

0
# Рівненщина # синоптики # прогноз погоди
Найцікавіші матеріали
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі